Kapitein Nemo in West-Europa, een stripboek met 6 zinderende reisavonturen

Lezen over geschiedenis, cultuur en actualiteiten saai? Think again! Met dit handzame stripboek Kapitein Nemo in West-Europa heb je 6 zinderende reisavonturen door Europa heen. Zes verhalen die spannend zijn, humor bevatten en ook nog eens leerzaam zijn. Reis je mee met Kapitein Nemo en zijn dochter Billy in hun varende auto de Protagonist?

hoofd Kapitein Nemo in West-Europa

Kapitein Nemo in West-Europa

Ga mee op reis met Kapitein Nemo en zijn dochter Billy! In hun amfibische auto de Protagonist voeren ze langs alle landen van de wereld. Daar tuimelen ze van het ene uitzonderlijk avontuur in het andere. Zes reizen langs onder andere stierenvechters, draken, boeven en meer. In dit boekje maak je spelenderwijs kennis met de kleurrijke inwoners van Europa. Zo wordt iedere reis opgevolgd door een educatieve bijlage vol leuke feitjes over de regio. Kapitein Nemo is het eerste deel uit een spannende, komische en leerzame reeks voor jongeren.

Ja, het is Europa – héél Europa – dat zal beslissen over de toekomst van de wereld.
~
Charles de Gaulle

Tim Aarts & Gwendy Delos Santos

Kapitein Nemo in West-Europa is niet zomaar een grappig stripboekje wat ook nog eens leerzaam is. Nee met veel liefde en passie is dit verhaal bij mij terecht gekomen door auteur Tim Aarts. En dat kan ik altijd erg waarderen als auteurs zo betrokken zijn bij hun verhalen. Een boek, verhaal, is dan echt een kindje wat ze loslaten in de grote wereld. Tim Aarts begon zijn loopbaan als commercieel filmmaker. In 2020 richtte hij de uitgeverij Peter Pan Comics op. Dit omdat zijn grenzeloze fantasie en creatieve behoeftes nog een fijn plekje zochten, en waar beter dan in een eigen uitgeverij. Daarnaast helpt hij bedrijven met karakterontwikkeling en storytelling.

Gwendy Delos Santos is een veelzijdige artiest met een graad in beeldende kunst. Ze is gespecialiseerd in cartoons en manga. Al voor meerdere internationale publicaties mocht ze illustreren. Daarnaast experimenteert ze graag met fotografie en animatie. Kapitein Nemo in West-Europa is een fijn samenspel tussen Tim en Gwendy. Het is toegankelijk, eigen en ik denk dat ze elkaars werkgebieden mooi complimenteren. De illustraties doen mij wat denken aan de Waar is Wally boeken!

Kapitein Nemo en Billy

Met een achtergrond als filmmaker, storytelling en karakterontwikkeling verwacht ik dan ook veel van Kapitein Nemo in West-Europa. Met een blik die zo bewust is van het vertellen van verhalen en op welke manier, plus de passie en liefde, kan Kapitein Nemo in West-Europa alleen maar een winnaar zijn. En dat is het ook! Ik weet nog uit mijn jeugd met hoeveel plezier ik de stripboeken van Nul tot nu las. Juist doordat het in stripvorm was, vond ik het nog leuker. Er is altijd wat te zien en dat gaat gewoon heel goed samen met het leerzame. Leuke illustraties, een humoristisch verhaal en de hersens worden op die manier aangenaam toegankelijk voor informatie.

Kapitein Nemo en zijn dochter Billy reizen door 6 landen heen in Kapitein Nemo in West-Europa. Namelijk door: Duitsland, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Scandinavië (oké niet een specifiek land maar een gebied met meerdere landen). Met oog op de oorlog in Oekraïne en de NAVO wel interessant om weer eens bewust naar alle landen te kijken van Europa met mijn dochter. Ze is 8, net wat jong voor dit boek, maar doordat het een comic is juist toch wel weer toegankelijk. Want waarom hoort Finland niet bij Scandinavië is haar vraag. Ik heb een goede vriendin in Finland wonen, dus mijn dochter is gefocust op dit land.

Het leerzame begint dus al gelijk bij de introductiepagina van dit boek. Een erg fijne pagina overigens met overzichtelijke en behapbare weetjes met een handige kaart ernaast.

Kapitein Nemo in West-Europa

De verhalen

De zes verhalen in Kapitein Nemo in West-Europa zijn kort en bevatten veel leerzame elementen. Het eerste verhaal in Frankrijk gaat bijvoorbeeld over verse voeding versus fabrieksvoeding. Op een hele eenvoudige manier wordt dit onderwerp onder de aandacht gebracht voor de jonge doelgroep. Hoe grote fabrieken graag de macht willen ten koste van onze wereld en de bewoners. Erg actueel natuurlijk momenteel met onze klimaatcrisis, Monsanto en genetische modificatie. Uiteraard is niet alles wat geproduceerd wordt fout, maar het is goed om jongeren bewust te maken dat de manier waarop fabrieken werken goed en fout kunnen zijn. En lang leve de kneiterharde stokbroden uit de fabriek, Billy en kapitein Nemo weten zich kranig hiermee te weren.

Verder reizen we ook af naar de stierenvechters cultuur in Spanje, gaan we door in de oeroude tradities van Engeland om vervolgens op een drakenfeest in Scandinavië een stukje ongewenst grensoverschrijdend gedrag mee te pakken. We knokken ons een weg naar een bierfeestje in Duitsland waar de koffie Billy zich laat smaken. Om te eindigen in het wonderschone Italië waar de duiven een liefde hebben voor pizza’s. Na elke korte strip volgt een pagina met korte weetjes en foto’s erbij.

Leerzaam

Kapitein Nemo in West-Europa is zoals beloofd een spannend, komisch en leerzaam boekje. Het handzame formaat is fijn, het past daardoor makkelijk in een tas. Maar je leest het ook makkelijk op elke plek. De teksten zijn lekker kort en to the point. Iets wat denk ik prima past bij de doelgroep. Dankzij internet en social media is de aandachtsboog steeds korter en daar springt Tim Aarts prima op in. Klein vraagteken van deze Jules Verne Kapitein Nemo liefhebber.. waarom is de auto Protagonist genoemd en niet De Nautilus? Misschien wel omdat die laatstgenoemde echt alleen een onderzeeboot was en het voertuig van kapitein Nemo en Billy is een auto/boot. Maar een dergelijke knipoog had ik wel leuk gevonden.

Kapitein Nemo in West-Europa gaat een reeks worden en ik ben benieuwd naar meer avonturen!

Specificaties Kapitein Nemo in West-Europa

Auteur: Tim Aarts | Illustraties: Gwendy Delos Santos | Uitgever: Peter Pan Comics | 40 pagina’s | 9789083023335 | Mei 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.