Kartonboekjes op rijm – een leuk duo van Buddy Books

Sinds januari werk ik als directeur op een kindcentrum. Kartonboekjes op rijm gebruiken we dan ook dagelijks op onze baby- en dreumesgroep. Zelf ben ik al weer een tijdje uit die allerkleinsten, maar wat is het leuk om op mijn werk weer te mogen lezen met de jongsten. Want leesplezier begint echt al bij deze leeftijd. Het geeft zoveel plezier om samen in een boekje te kijken! Van Buddy Books kreeg ik deze leuke boekjes. Van karton, dus goed zelf te hanteren door een dreumes.

Kartonboekjes op rijm

Kartonboekjes op rijm

Twee kartonboekjes op rijm lagen er op mijn deurmat. Ik heb ze eerst zelf bekeken en daarna meegenomen naar onze jongste groep en de peutergroep op het kinderdagverblijf. Wat genieten de kinderen ervan! De boekjes zijn heel verschillend, maar tegelijkertijd ook een beetje hetzelfde. Door het rijmen herkennen de kinderen het voorleesritme en hebben ze al gauw door wanneer we naar een volgende bladzijde gaan. Ik stel je graag eerst beide boekjes even voor:

Dit ben ik

Dit ben ik

Dit ben ik is een van de twee kartonboekjes op rijm. Het is geschreven door Irma Moekestorm en geïllustreerd door Michel de Boer. De flaptekst luidt als volgt:

In dit verwonderboekje zal elke peuter zich herkennen: ‘Hé, dit gaat over mij, want ik kan al kleuren, rollen, gapen… Wat ben ik bijzonder…Ik ben een wonder.’

Mijn eerste tel tot 10 boekje

Mijn eerste telt tot 10 boekje is de ander van dit duo kartonboekjes op rijm. Een traditioneel telboekje, met heel verrassende kleivogeltjes. Deze vogeltjes zijn door de auteur, Niek Schuil, zelf gemaakt. Ontzettend leuk om naar te kijken, ook als volwassene. Kinderen willen namelijk zo vaak hetzelfde boekje lezen, dat het fijn is om er zelf ook nog plezier aan te hebben! De flaptekst van Mijn eerste tel tot 10 boekje:

Samen tot 10 tellen wordt superleuk met dit kleurrijke kartonboekje. Laat je verrassen door de vogels van klei en door het verrassende einde van het verhaaltje!

Tel tot 10

Kartonboekjes op rijm – heel verschillend

Ik vind het een hele kunst, om kartonboekjes te maken voor jonge kinderen. Het is een uitdaging om ze aantrekkelijk te maken voor een baby, dreumes en peuter, en tegelijkertijd ook een leuk verhaal in het boekje te stoppen. Als kinderen zelf met de boekjes gaan spelen, zul je zien dat ze er een heel verhaal bij bedenken. Het mooie van voorlezen van deze kartonboekjes is dat je de taal van de jongsten er mee verrijkt en ze echt een leesbeleving opdoen, ook bij kleine kartonboekjes op rijm.

Het rijmen is niet toevallig, maar heel bewust gekozen. Je merkt aan jonge kinderen dat het herkenbaar is en peuters proberen de zinnen ook af te maken. Op deze manier ontwikkelen de kinderen een essentieel taalgevoel, wat ze later in hun ontwikkeling heel hard nodig hebben. Voorlezen is dan ook echt heel belangrijk om te doen. Het geeft samen plezier, maar verrijkt de ontwikkeling van je kindje ook.

Deze auteurs zijn goed geslaagd in het maken van aantrekkelijke verhaaltjes. De twee kartonboekjes op rijm worden keer op keer gelezen. Kijk zelf maar eens naar de verschillen!

Hier zie je het rijmen niet terug, dat komt omdat het niet binnen 1 bladzijde gedaan wordt, maar er een ander rijmschema wordt gebruikt. Wel heel herkenbaar, maar niet bovenliggend dus. Want elke plaat geeft ook genoeg ruimte tot gesprek met je kind. Wat is er veel te zien!

Meer kartonboekjes

Wil je meer inspiratie voor kartonboekjes? Kijk dan eens hier:

Wil je graag andere boeken op rijm, maar geen kartonboekjes zoals deze twee? Kijk dan eens bij deze verzameling prentenboeken:

Specificaties van de twee kartonboekjes op rijm

Titel: Dit ben ik | Auteur: Irma Moekestorm | Illustraties: Michel de Boer | Uitgever: Buddy Books | januari 2024 | 18 pagina’s | 9789087821203 | meer informatie bij je lokale boekhandel, website van de uitgever of bol.com

Titel: Mijn eerste tel tot 10 boekje | Auteur: Niek Schuil | Uitgever: Buddy Books | februari 2024 | 18 pagina’s | 9789087821227 | meer informatie bij je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.