Kerstmis toen ik klein was – een Astrid Lindgren autobiografie

Toen ik zag dat er een nieuw boek van Astrid Lindgren, moeder van Pippi Langkous uitkwam over een kerstverhaal wilde ik hem gelijk aanvragen. Als kind was ik dol op de verhalen van Pippi Langkous. Een goede schrijfster samen met mijn favoriete feest van het jaar, dan moet Kerstmis toen ik klein was toch wel goed zijn of niet? 

Kerstmis toen ik klein was

Voor ik begin met lezen laat ik de titel van het boek op mij inwerken. Hoe zag Kerstmis voor mij eruit toen ik klein was? Mijn moeder komt uit een groot gezin en met kerstavond gingen we dan naar de nachtmis toe. Daarna laat op de avond / midden in de nacht een ontbijt met de hele familie bij elkaar. Wat was dat gezellig en knus! Cadeautjes onder de boom, een prachtig versierd huis, samen kerststukjes maken, veel eten met luxe producten die we normaal niet eten. En natuurlijk heel veel kerstmuziek. Ik ben heel benieuwd hoe dit autobiografische verhaal voor Astrid moet zijn geweest.

Astrid Lindgren haar kerst als klein meisje

In 1913 was ze 6 jaar. Samen met haar oudere broer van 7 mag ze mee een boom uitzoeken in het bos met haar vader. Ze herinnert zich een liedje wat haar moeder altijd zong en is bang dat ze verdwaalt in het bos. Weer terug is het een rotzooi in de keuken. Zal het wel goedkomen met kerst? En wat voor cadeautjes zullen ze krijgen? 

Kerstmis toen ik klein was verteld het verhaal over de herinneringen van Astrid toen ze een klein meisje was, wonend in de bergen van Zweden. Kerst vieren met de familie en op bezoek gaan bij opa’s en oma’s. Rijden in de slee met twee sterke paarden en papa op de bok. Ik moet lachen als Astrid en haar broer tegen elkaar zeggen dat ze niks snappen van wat de dominee zegt. 

Maar weet je eigenlijk verschilt kerst uit 1913 en nu niet eens zoveel. Bij elkaar zijn met je dierbaren, nette kleding en huizen mooi versierd.  Lekker eten en cadeautjes groot of klein zo vieren we nog steeds kerst. 

Illustraties Kerstmis toen ik klein was

De illustraties van Cecilia Heikkila zijn prachtig. Met kleine details reis je terug in de tijd naar het jaar 1913. Met kaarsen ipv lampen. Kanten lakens, houten hobbelpaarden, en dienstmeiden en knechten die helpen in de huishouding. 

Kerstmis toen ik klein was is een mooi boek om met kinderen stil te staan over het kerstfeest en hoe iedereen het thuis anders viert, of niet. 

Specificaties Kerstmis toen ik klein was

Kerstmis toen ik klein was

Auteur: Astrid Lindgren | Illustraties Cecilia Heikkila | Vertaling: Mariyet Senders | Uitgeverij Ploegsma | 32 pagina’s | september 2022 | 9789021683744 | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kerstmis toen ik klein was
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.