Kijk dan toch! Een voorleesboek met een ode aan verwondering

Een voorleesboek wat een ode is aan verwondering? Meer dan die tekst heb ik niet nodig eigenlijk. Ik hou van verwonderen! Lekker mijmeren, wanderen, en zien wat je ziet en gaan waar het je brengt. Ik vind het heerlijk om soms zonder doel uit huis te stappen en gewoon te gaan lopen en kijken om me heen. Op die manier reizen vind ik ook heerlijk. Zeker in deze prestatie- en doelgerichte maatschappij van tegenwoordig is het heel belangrijk om verwonderen aandacht te geven. Het geeft namelijk ruimte om te zien en ruimte voor het ongeplande. Kijk dan toch! is een prachtig prentenboek waar nog veel meer in gebeurd dan alleen verwonderen.

cover hoofdfoto met kader van Kijk dan toch!

Synopsis van Kijk dan toch!

De pad loert in het rond.
Niets te zien.

‘Er gaat hier iets gebeuren’, zegt de slak.
‘Daar weet ik niets van,’ mompelt de pad, ‘ik ben benieuwd.’

Bedoelt de slak de mieren die in stoet voorbij trekken?
Of de bes die valt? Of de twee mussen? De pad weet het niet.

‘Kijk dan toch’, zegt de slak.

Elvis Peeters en Sebastiaan van Doninck brengen een ode aan de verwondering. Een prachtig voorleesboek dat uitnodigt om te kijken en genieten.

Op welke manier lees jij voor?

Wist je dat je op verschillende manieren kan voorlezen? Ik heb het dan niet over stemmetjes of intonaties. Op de eerste school van mijn oudste dochter, een Vrije school, lazen ze intonatieloos. Ze vertelden een verhaal zonder emoties en gevoelens. Het is dan aan degene die luistert om er eigen emoties en gevoelens aan te koppelen. Want waarom moet een volwassene iets opleggen van een eigen emotie terwijl een kind het misschien heel anders ervaart? Aan de andere kant kan je juist ook intonatievol lezen, neem je luisteraars mee op jouw verhaal, jouw emoties. Kijk dan toch! leent zich perfect om op beide manieren voor te lezen. Bij het een laat je de ruimte over aan het kind, bij de andere manier neem je ze mee in jouw verwondering.

Ik snap beide manieren en er valt voor beide wat te zeggen. Ik vind het mooi om de emotie aan het kind over te laten. Dat gezegd… ik kan niet intonatieloos voorlezen. Ik ben VOL intonatie want ik laat me meeslepen door een verhaal, door een zinsritme en de kleuren van een boek. Geef ik daarmee mijn beleving af? Ja natuurlijk, maar ik hou wel mijn lezers in de gaten en pas mijn intonatie eventueel desgewenst aan tijdens het lezen. Soms lees ik iets en vraag ik wat ze daarvan vinden en dan pas ik mijn emotie daarop aan.

En soms kan ik gewoon onwijs genieten als ik de luisteraars helemaal te pakken heb in mijn verhaal. Maar altijd laat ik ruimte open om te praten over wat ze voelen. De eerste bladzijde van Kijk dan toch! is al een feestje. Want naast de manier van voorlezen kan je namelijk nog meer doen.

Stil of bewegen?

Je kan de kinderen namelijk naast dat je hun geest mee op reis neemt in een verhaal, ook hun lichaam betrekken! Vaak denk je bij voorlezen aan zitten, of liggen en hangen misschien wel. Maar kinderen het verhaal laten uitbeelden terwijl je leest is ook een variatie die je kan aanbieden. De eerste bladzijde van Kijk dan toch! leent zich hier perfect voor. Die neemt ons mee aan de rand van een bos waar een pad traag onder een verrot stuk hout vandaan kruipt. Het woord traag wordt nog eens extra benadrukt in de tekst door middel van herhaling. Laat kinderen dit maar uitbeelden terwijl je leest! En weten ze ook het tegenovergestelde van traag?

Het verhaal gaat verder met de kop van kikker die ze naar buiten steekt en in het rond tuurt. Ze ziet niets, maar hoort een gerucht en langzaam geschuifel… en toch niets te zien! Zoals je leest in die tekst is het prachtig beeldend omschreven. Het uitsteken van een kop en rondturen is heel concreet voor een kind. Maar het woord niets is weer lastiger en bied mooi ruimte om te praten over wat niets nou is. En is er echt niets als jij iets niet ziet? Wat een ontzettend rijk begin van Kijk dan toch! Zoveel ruimte om op diverse manieren een boek te kunnen beleven.

Kijk dan toch illustratie van een kikker

Laat jij je meevoeren met Kijk dan toch!?

Het verhaal in Kijk dan toch! gaat op redelijk dezelfde manier verder. Het verhaal leent zich prima om lekker knus op de bank voor te lezen. Maar het is ook perfect om kinderen mee te laten uitbeelden. Het is concreet en dat wordt weer afgewisseld met ruimere begrippen. Ik vind het slim dat het hoofdkarakter een pad is, dat is lekker aards en duidelijk voor kinderen. Een dier wat kan lopen, kruipen, springen en van alles meer wat je kan bedenken op 4 poten.

De slak roept veel hilariteit op bij mijn dochters die haar proberen na te doen in het verhaal. Met de armen opzij rollen ze over de vloer en proberen ze een “stuk hout” te beklimmen. Spoiler alert: het lukt de slak niet direct in het verhaal. Ook voor haar is het een “probleem” maar heel slim is er ook meteen een oplossing bedacht. Want ze wil niet zonder reden op dat lastige plekje komen. Maar daar kom je pas later achter. Dit deel van het verhaal lijkt in het begin meer bijzaak.

Elke keer weer anders

En dat is precies wat dit boek doet. Het neemt je mee in woord, beeld én hoofd! Het kleurenpalet is aards en donker. Niet donker van eng, maar donker van veilig in de schaduw. En dat dient zeker een groter doel, het geeft namelijk ruimte voor licht wat later komt. Er hoppen wat mussen langs die vechten om een besje, “hey dat lijk ik wel met mijn zusje soms” zegt mijn dochter. En er gebeurd zoveel. Alles hangt samen in dit verhaal. De tekst, de gebeurtenissen, de kleuren en de boodschap. Kijk dan toch! is zo rijk dat het tot nu toe bij elke keer voorlezen totaal anders tot leven komt.

Een ode aan de verwondering, een rijke beleving in woord, beeld en in het hoofd. Een rit langs emoties, gevoelens, herkenning en vervreemding. Kijk en laat je meevoeren. Wat een prachtig prentenboek vinden wij Kijk dan toch!

Specificaties Kijk dan toch!

Auteur: Elvis Peeters | Illustraties: Sebastiaan van Doninck | Uitgever: Lannoo | Februari 2023 | 9789401489676 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.