Kleuren, kleuren, overal kleuren is een bijzonder kartonboek met flapjes

Ik hou van kleur, en ook van niet kleur. Al hebben de niet-kleuren juist weer heel veel kleur. Ik hou van heldere en pure kleuren, maar ook van flamboyante mixjes. Van mild pastel, tot knallend neon. Niet voor elke kleur is altijd plek, maar er is wel plek voor elke kleur. Een kleur roept altijd iets op. Een verhaal, een associatie of een emotie. Ook een afkeer voor een kleur vertelt wel weer iets. Kortom ik vind kleuren mooi, belangrijk en een aanvulling in ons dagelijkse leven. Kleuren, kleuren, overal kleuren is een bijzonder kartonboek met flapjes. Een ode aan kleur en de verhalen die dit meebrengt.

hoofd Kleuren, kleuren, overal kleuren is een bijzonder kartonboek met flapjes

Overal kleuren is een bijzonder kartonboek met flapjes

Wat schilder jij vandaag? Met blauwe verf een boomkikker, vogels met geel, een prachtige zwaan in het wit. In dit spannende avontuur van een jong meisje maak je kennis met alle kleuren uit de verfdoos. Het kleurrijke verhaal is op rijm van Julia Donaldson. De auteur van De Gruffalo en Wie heeft er één jonkie meer? Het boek is prachtig geïllustreerd door Sharon King-Chai en vertaald door Edward van de Vendel.

Van De Gruffalo zijn wereldwijd al 25 miljoen exemplaren verkocht en het is in meer dan 100 talen vertaald. Julia schrijft naast kinderboeken ook fictie voor volwassenen, toneelstukken en liedjes. Samen met haar man Malcolm verdelen ze hun tijd tussen West Sussex en Edinburgh. Sharon King-Chai is een ontwerper en illustrator die geboren is in Australië uit Chinees-Maleisische ouders. In 2003 verhuisde ze naar Londen. Daar werd ze verliefd op het vertellen van verhalen door middel van muziek en illustraties. Haar illustraties zijn uniek en experimenteel en gaan graag buiten de (verf)box.

Kleuren, kleuren, overal kleuren is een bijzonder kartonboek met flapjes

Fantasie-explosie

Wow, wat een explosie aan beeld en beleving is dit boek! In eerste instantie las ik over dit boek: een flapjes boek over kleur. Sja… een flapjesboek kan leuk zijn en het hoofdthema spreekt me ook aan. Maar tegelijk dacht ik dat het een vrij standaard boek zou zijn. Ik had er niet meer naast kunnen zitten! Dit boek is fantastisch. Een flapjesboek waarbij de flapjes geen trucje zijn maar een extra manier van vertellen. Een extra manier om gelaagdheid aan de beleving van een verhaal te geven.

Donaldson en King-Chai zijn een geweldige combinatie wat mij betreft. Een meesterverteller en iemand die niet ondersneeuwt daardoor maar juist het meesterverhaal nog meer gelaagdheid en perspectief geeft. Het begint al bij het schutblad. Ik check deze altijd en zet het als vast onderdeel op de foto. Mijn oog valt op een vrolijk geel bloemenveld, mijn vingers gaan ernaar toe… En het is een flapje! Het schutblad is een prachtige fantasiewereld en het flapje verrijkt ons perspectief met één omslag. Ook bij het schutblad aan het einde is een soortgelijke verrassing te vinden. Geweldig hoe er gespeeld wordt met mogelijkheden. Ik heb nog nooit zo’n creatief schutblad gezien denk ik!

Wat maak jij?

Het boek Kleuren, kleuren, overal kleuren is op rijm. Ik hou hier wel van, zeker tijdens het voorlezen. Je komt dan in een lekkere voorleesflow. Met die flow zit het wel goed. Donaldson heeft een toegankelijke en lekker lopende tekst gemaakt. De teksten zijn simpel maar tegelijk zo rijk. Ze nemen je mee op reis door fantasie en avontuur. Het kent een duidelijk begin en einde. Ik vind het gewoon prachtig. En met mij, mijn dochters ook! Mijn jongste dochter van 3 zit op het niveau van herkennen en benoemen. De dieren, de kleurtjes maar ook alle vervreemdende dingen.

Mijn oudste dochter van 8 is momenteel een actief knutselaar. Ze denkt en werkt ook altijd buiten de box En dit boek is dan ook om die reden geweldig voor haar. Het laat haar zien wat je door middel van kleuren allemaal kan creëren. Tegelijk wil ze ook graag het verhaal horen en vallen haar ook diverse zaken op. het gebruik van flapjes wil ik bijna kunstig noemen, let dan ook op met jonge kinderen. Ze zijn niet gemaakt voor natte onbeheerste vingertjes. De kaft is wel van stevig karton. Maar toch zou ik dit boek samen lezen, het nodigt wat mij betreft ook uit tot samen ervaren.

Feestje

Wat een feestje is dit boek over kleuren wat mij betreft. Wat een prachtige ervaring is dit. En met de vertaling zit het ook goed. Niemand minder dan Edward van de Vendel heeft deze verzorgd. Naast flapjes zitten er ook doorkijkjes in. Wat ons betreft zou dit prachtige boek in elke boekenkast en op elke boekenplank mooi kleuren!

Specificaties Kleuren, kleuren, overal kleuren

Auteur: Julia Donaldson | Illustraties: Sharon King-Chai | Vertaald door Edward van de Vendel | Uitgeverij Volt | 9789021468440 | Oktober 2022 | 50 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

22 reacties

 1. Ben dol op kleur, en heb een kledingkast vol met kleurtjes. Mijn dochtertjes hebben ook zo hun favoriete kleur, kleuren doen zoveel met je. We zouden heel graag dit mooie boek samen lezen !

 2. Ik doe graag mee voor mijn zoontje Sepp! Met dit boek kunnen we op een speelse manier de kleuren ontdekken en leren!

 3. Ik kan wel een dosis kleur gebruiken! Wat een fantastisch mooi boek, waar je echt alleen maar blij van kunt worden!

 4. Julia Donaldson is echt één van mijn favoriete auteurs van kinderboeken. Dit boek van haar zou ik dan ook zeker willen toevoegen aan de collectie.. 🙂

 5. Wat een enig boek! Kan ik mijn jongste kleinzoon op de dagen waarop ik op hem pas voorlezen over alle mooie kleuren van de 🌈

 6. Wauw super leuke winactie, ik doe heel graag mee om mijn dochtertje Alisha alle kleuren te kunnen leren op een leuke manier !

 7. Ik ben zelf behoorlijk kleurenblind, maar daar heeft mijn kleine neefje gelukkig geen last van, het zou leuk zijn om dit boekje in december met sinterklaasfeest aan hem te kunnen geven.

 8. Wat ziet het boek er leuk uit! Ik denk dat mijn kinderen het een heel leuk boek zouden vinden om samen voor het slapen gaan nog te lezen

 9. Dit is een boek dat absoluut uitnodigt om (voor) gelezen te worden! Een bom vol kleur, met een enorme aantrekkingskracht, ook door de flapjes en rijmelarij. Zeker weten dat mijn meisje dit boek niet kan weerstaan!

 10. Bijna alle kinderen houden van kleur! Ik doe graag mee voor mijn kleurrijke dochter die dol is op samen boekjes lezen. Ik volg op Pinterest (kloevert) en op Youtube.

 11. Wat een creatief boek! Mijn dochter is gek op kleuren en durft ook te experimenteren, zo zal ik maar voorzichtig zeggen😁. Ze zoekt soms kleding bij elkaar dat de zintuigen doet prikkelen! Dit boek zou ze dan ook geweldig vinden!

 12. Dit boek is inderdaad een feestje! Net als het leven, waarbij je zelf de slingers op moet hangen. Dit boek geeft duidelijk een duwtje in de goede (vrolijke) richting!

 13. Wat een super leuk, kleurrijk boek.
  Ons meisje is gek op lezen en voorlezen dus doe ik graag mee.

 14. Dit lijkt me een leuk boekje om te bekijken en lezen samen met mijn jongste zoontje. Hij doet niet liever.

 15. Wauwie, dat ziet er echt prachtig uit!! Wat zou mijn dochter van net 7 jaar hier blij van worden. Ze is gek op boeken! En ze is heel erg van de details, dit boek lijkt me daar fantastisch voor. Hier kun je eindeloos in rondkijken!

 16. Lijkt me een toffe aanwinst voor de schoolbibliotheek. Zowel voor kleuters als voor de kunst thema’s die in de midden- en bovenbouw voorbij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.