Kroesvee – een historische roman over slavenhandel

De afgelopen jaren heeft de slavenhandel regelmatig opgespeeld in het actuele nieuws. Excuses, terminologie, de zwarte piet discussies, het maakt (terecht wat mij betreft) nog veel los. Ik moet tegelijk bekennen dat ik een erg eenzijdig beeld heb van deze tijd in onze geschiedenis. Hier hoop ik, door het lezen van vier boeken van Zonen van Jafeth, meer perspectieven aan toe te voegen. Het debuut van John Meilink, Kroesvee, heeft hier zeker al aan bijgedragen.

Kroesvee

Kroesvee

1687. De West-Indische Compagnie heerst over de Afrikaanse Goudkust. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan schreeuwen de plantages om goedkope arbeidskrachten, maar het aanbod is schaars. Als in de binnenlanden van het Denkyira koninkrijk de voltallige bevolking van een dorp gevangen wordt genomen, zijn de rapen gaar. Hollanders, Zeeuwen, Brandenburgers en andere Europeanen vechten om de buit, terwijl inheemse stammen hun invloed trachten te vergroten en alles doen om moderne wapens in handen te krijgen. Het resultaat: een moeras van intriges, corruptie en geweld.

In die agressieve wereld leven wit en zwart wantrouwend naast elkaar, verbonden door hebzucht en geteisterd door hitte, ziekte en armoede. Aldemar Bughoutsz, schipper van de Griffioen, probeert zijn ruimen vol te krijgen. Slaven brengen geld op. Zij zijn vee. Kroesvee.

Zonen van Jafeth

De overkoepelende titel Zonen van Jafeth omvat een reeks van vier historische romans over de Hollanders en hun aandeel in de slavenhandel in de 17de eeuw. In elk van de vier boeken uit deze serie wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen. In Kroesvee gaat het daarbij om West-Afrika. Daarop volgde in 2022 In Barbarije uit, dit deel gaat in op de slavenhandel in Algiers. Het derde deel, Asiento, zal gaan over het Caraïbisch gebied. Afsluitend zal het laatste deel, Banda Neira, over Indonesië gaan.

John Meilink heeft voor zijn boeken zeer gedegen onderzoek verricht. Dit is leesbaar door het hele verhaal, maar ook zichtbaar in de bronverwijzingen en uitgebreide woordenlijst. Kroesvee heeft daardoor echt historische waarde en is niet voor niets opgenomen in de literatuurlijst van de nieuwe Canon.

Kroesvee

Zorgvuldig en beeldend

Kroesvee is, door het uitgebreide onderzoek van Meilink, heel zorgvuldig geschreven. Het verhaal is ‘af’ qua details, het klopt echt voor mij. Elk hoofdstuk begint met een citaat. Hiervoor heeft Meilink een keur aan bronnen gekozen. Van de Bijbel tot de Koran, maar ook uit verschillende andere historische werken en brieven. Dit maakt het boek ook heel afwisselend om te lezen en daadwerkelijk leerzaam. Interessant is dat soms het hoofdstuk daadwerkelijk verbeeldt wat er in het citaat staat, maar regelmatig ook het tegenovergestelde. Hieruit blijkt dat wat er is beschreven is over de slavernij niet altijd aangeeft hoe het is gegaan.

Het is knap hoe Kroesvee, naast informatief, ook vooral heel spannend en prettig leest. Het is soms even inkomen geweest, zeker als ik niet genoeg lange leestijd had en te kleine blokjes las. Maar dat kwam voornamelijk door de terminologie. De terminologie wordt overigens goed uitgelegd in de woordenlijst. Het verhaal is voor iedereen die in geschiedenis geïnteresseerd is echt een aanrader om te lezen.

Illustratie

Aanvullingen op het verhaal Kroesvee

Ik las in meerdere recensies van dit boek dat een e-book geen aanrader is en dat kan ik mij goed voorstellen. Het is heel prettig, en met mijn kennis van de geschiedenis ook noodzakelijk, om regelmatig naar de woordenlijst te bladeren. Dit is digitaal echt lastiger. Dit wil ik jullie dan ook graag meegeven.

Aan het begin van het boek is een lijst met belangrijke personages te vinden. Dit vind ik zelf altijd heel prettig, zeker als de namen wat ingewikkelder zijn om te onthouden. In het boek volgen we meerdere personages, vanuit hun perspectieven kijken we mee naar de gebeurtenissen in die tijd.

De aantekeningen van John Meilink, opgenomen in het boek, zijn uiterst interessant om te lezen. Hij doet hierin verslag van de waarheidsgetrouwe delen van het boek en hoe hij bepaalde personages aan elkaar heeft gekoppeld. Daarnaast heeft hij op zijn website nog veel meer informatie over Kroesvee opgenomen. Vooral het deel over de genoemde schepen vond ik erg interessant.

Concluderend kan ik zeggen dat ik Kroesvee absoluut het lezen waard vind. Ik kijk erg uit naar In Barbarije, die al in mijn boekenkast staat!

Specificaties Kroesvee

Auteur (inclusief illustraties): John Meilink | Uitgever: LM Publishers | 440 pagina’s | 9789460229954 | 1e druk 2019, 2e druk 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.