Kunst begrijpen, een inzicht krijgen in de belangrijkste kunststromingen

Mijn aandeel van kunst op StoerLeesVoer is tot nu toe voornamelijk Streetart, pop surrealisme en de Lowbrow movement. Maar mijn kunstpalet is veel groter! Ik hou bijvoorbeeld ook van oude grootmeesters, klassieke vormen en de bomvolle renaissance werken. En zelfs als bepaalde kunst mij niet aanspreekt, spreekt het toch tot me. Dat is zo mooi van kunst, het weet je altijd te bereiken en te raken. En na die aanraking voel ik me meer verrijkt en is mijn perspectief weer verruimd. Tijd voor de boeken van Librero: Kunst begrijpen!

Kunst begrijpen

Kunst begrijpen deel 1

Dit is de perfecte gids voor galerie- en museumliefhebbers die algemeen geïnteresseerd zijn in kunst, maar niet per se een formele opleiding in de beeldende kunst hebben genoten. Maar het is ook een perfecte gids voor iedereen die meer van kunst en kunsttromingen wil weten. Met dit handzame en onmisbare hulpmiddel bij de hand kan iedereen zichzelf rondleiden in de prestigieuze musea en belangrijke kunstverzamelingen in de wereld. Of gewoon lekker vanaf de bank je onderdompelen in de diverse wereld die kunst je biedt. Verrijk je kennis, verruim je perspectief en vergroot je kunstblik met ‘Kunst begrijpen’!

In dit deel van Kunst begrijpen wordt op een duidelijke en heldere manier diverse kunststromingen besproken. Elke pagina is gewijd aan één historische periode en begint met een inleiding waarin wordt uitgelegd wanneer een stroming voor het eerst opkwam. Daarnaast wordt besproken op welke historische periode het betrekking heeft. En ook worden belangrijke discussiepunten en toepasbaarheid van de kunst besproken. In het begin staat alles netjes uitgelegd en ook wat de iconen betekenen die je overal in boek ziet.

Kunststromingen

De diverse kunststromingen zijn ingedeeld in tijdvlakken: renaissance, barok & rococo, De 19e eeuw, modernisme en postmodernisme. Elk tijdvlak heeft een eigen kleur waardoor het erg overzichtelijk opzoeken wordt. De hoeveelheid aan kunststromingen verbaasd me in het boek ‘Kunst begrijpen’. Terwijl ik lees wordt me meteen wel duidelijk dat mijn kennis minimaler dan gedacht is. Wat zijn er veel -ismes!

Van de renaissance periode vind ik monumentalisme prachtig. Dit zijn de grote werken zoals je ze kan vinden in Italië. Michelangelo, Rafaël en Buonarroti zijn enkele grote bekende namen. Als je dan in Italië loopt en deze kunstwerken ziet is dat prachtig en geeft het mij een gevoel van nederigheid. Deze kunstwerken zijn om diverse redenen zo groots, dat het oké is om jezelf even klein te voelen en helemaal op te gaan in wat je ziet.

Verrijking

In ‘Kunst begrijpen’ ga ik door naar het caravaggisme, secessionisme en stop ik bij fauvisme. Fauvisme is geen favoriet bij mij. De kleuren vind ik rommelig, de vormen niet kloppend en als geheel schreeuwt het teveel. Ik ervaar een gevoel van onrust en chaos. En zo is ook hoe ik dit boek lees. Vanaf mijn bank speur ik door de pagina’s, ik leer, lees en verrijk mezelf. Ik stop bij bekend en onbekende stromingen. Laat me aantrekken tot bepaalde afbeeldingen, of juist afstoten. Het is een heerlijke gids om in te ontdekken.

De informatie en tekst zijn vrij zakelijk en kort. Daar moet je van houden. Verwacht geen mooie verhalen maar wel de informatie die handig is om te weten. Een stabiele basis. De boom met kraaien van Casper David Friedrich weet me te verrassen. Dit valt in de stroming romantiek en ik ken dit eigenlijk ook niet echt. Een goede keuze om dit toe te voegen wat mij betreft, het spreekt tot me. ‘Kunst begrijpen’ is een boek wat gewoon een prima naslagwerk is voor veel wat de kunstwereld rijk is.

romantiek

Kunst begrijpen deel 2

Maar kunst stopt niet na het tijdsvlak ‘postmodernisme’. Dus er is nog een boek: Moderne en hedendaagse kunst begrijpen! We gaan hierin verder met: de geboorte van moderne kunst, vroege 20e eeuw, midden 20e eeuw, late 20e eeuw en kunst van de 21e eeuw. In dit deel heb ik veel zin omdat hier mijn favoriete smaken zitten. De opmaak en vormgeving is weer gelijk dus dat is fijn herkenbaar. Kandinsky, Dali en Banksy weet ik snel te vinden. In dit andere deel van ‘Kunst begrijpen’ merk ik dat ik veel meer herkenning heb. Maar de hoeveelheid stromingen en -ismes weten me wederom te verbazen. Wat zijn er toch veel hokjes om kunst in te stoppen, en waar het niet past wordt er weer een ander hokje bedacht.

Dat zet me ook aan het denken. Waarom willen we kunst zo graag classificeren of simpeler gezegd, een hokje geven? Is kunst juist niet bedoeld om uit hokjes te breken? Om buiten de kaders te kleuren, of juist erin. Maar het is mens eigen om dingen te willen classificeren. En zoals gezegd verrijkt kunst, het praat tegen je en als die hersens geprikt worden dan willen we het in een hokje kunnen plaatsen. Tegelijk geeft een hokje ook meer informatie over een bepaalde tijd, achtergrond en gedachtegoed.

Teleurstellend

Hedendaagse en moderne kunst begrijpen is ook weer een aangenaam informatief boek. Arte povera (arme kunst) weet me te verrijken. Deze stroming kende ik niet en vind ik interessant. Maar, en dit is echt een hele dikke vette maar, ik mis alles over de lowbrow movement en pop surrealisme! Op de bladzijdes van street art wordt Banksy vernoemd dus dat is goed. Maar mijn held Mark Ryden is nergens te bekennen en dat is echt een groot gemis. Deze kunstenaar heeft een hele stroming, ongeacht of deze wel of niet geaccepteerd wordt door de zogenaamde hoge kunstkringen, op de kaart gezet.

De lowbrow beweging heet niet voor niets zo. Het laat namelijk wenkbrauwen zakken en wordt door kunstwereld nog niet helemaal geaccepteerd. In 1979 wordt de term lowbrow art voor het eerst gebruikt door Robert Williams. Het is voortgekomen uit een straatcultuur. Deze kunst wordt gekenmerkt door het mixen van geaccepteerde traditionele regels in de kunst met sarcasme, rariteiten en humor. Wat je vaak ziet terugkomen zijn: bekende pop iconen, politieke statements en kritische noten naar de samenleving. Dit had echt opgenomen moeten worden in moderne en hedendaagse kunst begrijpen wat mij betreft.

Pop surrealisme

Omdat het zo rommelt rondom de lowbrow beweging zijn “ze” er nog niet over uit of pop surrealisme en lowbrow hetzelfde is. Pop surrealisme is namelijk weer een samenkomst van ‘pop’ en ‘surrealisme’. Al is daar weer een groep die zegt dat die twee stromingen niet samen te voegen is. Alsof er iets niet kan in de kunstwereld denk ik dan, maar goed dat is mijn mening. Als laatste wil ik nog de volgende namen aan jullie meegeven: Mark Ryden, Marion peck, Nicoletta Ceccoli, Anja Tomicka, Ray Caesar, Travis Louie, Leon Keer, Ruben Ireland, Benjamin Lacombe en Blek le Rat. Zoek ze vooral eens op en laat je verrijken door hun kunstige wereld.

Kunst begrijpen beide delen

Mijn teleurstellende noot doet verder niets af aan de twee boeken van ‘Kunst begrijpen’. Zoals je leest is er heel veel te leren, weten beide boeken te verrijken en laat het je kennis vergroten. Voornamelijk door wat er in staat. (en een beetje door wat er niet instaat maar in mijn review wel). Het zijn beide mooie basisgidsen met heel veel concrete informatie en uitgelichte kunstwerken. Ze staan mooi toegankelijk in mijn boekenkast omdat ik de boeken regelmatig erbij pak om lekker in te verdwalen.

Specificaties Kunst begrijpen

Auteur: Stephen Little | Uitgever: Librero | Vertaling door Carlo Gremmen | 9789089988195 | 167 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Specificaties Moderne en hedendaagse kunst begrijpen

Auteur: Sam Philips | Uitgever: Librero | Vertaling door Aad van der Kooij – Vitataal | 9789463590440 | 165 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kunst begrijpen
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.