Kwaad bloed, een whodunnit thriller van Tine Bergen

Leuven, donderdagavond. Zeven studenten zitten opgesloten in de gemeenschappelijke keuken van hun kot. Zes leven. De zevende, Vinz, is dood. Zijn beste vriend Serge heeft gezworen dat iedereen pas naar buiten mag als de moordenaar zichzelf bekend heeft gemaakt… De synopsis van Kwaad bloed is er één om van te smullen wat mij betreft. Tel daarbij een cover-ontwerp op die mij retro thrillervibes geeft en ik start met veel plezier in deze whodunnit thriller voor volwassenen.

kader cover thriller Kwaad bloed

Synopsis van Kwaad bloed

Vinz was altijd in voor een feestje of een uitdaging. Hij was ook heel impulsief en bijgelovig. En hij heeft een bijzonder (invloed)rijke grootvader die zijn enige kleinzoon altijd de hand boven het hoofd houdt. Naarmate de nacht vordert en de sfeer grimmiger wordt, worden steeds meer roddels, beschuldigingen en geheimen op tafel gelegd. Iedereen heeft goede redenen om Vinz te vermoorden. Maar wie heeft de beste redenen? Of wie vond dat hij reden genoeg had? Want misschien was Vinz wel vooral goed in het zetten van kwaad bloed. En ook kwaad bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Tine Bergen (1981) is journalist en auteur van jeugdboeken, fictie en non-fictie voor volwassenen. Haar psychologische thrillers Vissen praten niet* en Zullen we het liefde noemen?* werden bejubeld en genomineerd voor thrillerprijzen.

Whodunnit thriller

Kwaad bloed is bovenal ‘gewoon’ een thriller. Maar het feit dat er een groot vraagstuk als zwaard boven de lezer hangt, maakt het dat ik dit een whodunnit thriller noem. Een whodunnit is een genre waarbij je als lezer actief meedenkt met het verhaal over wie de dader(s) kan zijn en om elke reden. Je wordt actief aangezet om mee te gaan speuren. Dit genre is voornamelijk actief en bloeiend voor jeugd en YA, een doelgroep dat op deze manier actiever bij een verhaal getrokken wordt. Een doelgroep dat misschien minder snel een boek oppakt.

Maar voor volwassenen gebeurd dit natuurlijk met grote regelmaat in thrillers, crime, horror en andere genres. Alleen ligt de nadruk er dan minder specifiek op. Kwaad bloed is een fijn samenspel tussen beide genres voor mij. Bovenal is het een thriller met een whodunnit aspect. Tine Bergen wisselt snel tussen de diverse perspectieven van de nog 6 levende karakters en voegt hier en daar nog een extra karakters toe. Echte uitleg komt er niet zomaar en door middenin de situatie te duiken zoals deze is, rol je mee met de ontwikkelingen. Het thrillerdeel weegt voor mij zwaarder omdat ik niet direct de eventuele dader(s) helder in mijn vizier had en ik vond het leuker om mee te reizen op het verhaal en de ontwikkelingen. Maar tegen het einde, na meerdere waarheden en perspectieven wil ik opeens actief meedenken over het wie en waarom.

Is kwaad bloed spannend?

Ja, ik vind Kwaad bloed aangenaam spannend! Tine Bergen is een Vlaamse auteur. Hier en daar zijn wat zinnen, woorden en uitdrukkingen die voor ons Nederlanders minder gangbaar zijn, maar voor mij was het nergens storend. Het was niet melodieus en sierlijk, zoals de Vlaamse taal voor mij kan zijn. Maar het was ook niet onbegrijpelijk en te plat. Het studentenhuis wordt een kot genoemd bijvoorbeeld, maar dat is voor mij niet storend. Het las gewoon heerlijk weg zonder remmingen.

Ook heb ik vaak wat moeite als ik moe ben met meerdere karakters. Maar Tine Bergen pakt dit aangenaam op. De hoofdstukken zijn kort en snel en ontwikkelingen rollen in een fijn tempo uit je bladzijden. Ook is er in het begin van elk hoofdstuk een naam cursief gedrukt. Zo weet je direct vanuit welk perspectief je dat hoofdstuk mee aan het lezen bent in kwaad bloed.

Door bovenstaande elementen, een vlotte schrijfstijl, interessante thema’s en boeiende karakters was kwaad bloed voor mij even lekker lezen en daardoor zeker ook spannend. Ik wilde doorlezen om de uiteindelijke waarheid aan het licht te zien komen.

Definities kot

 1. Armelijke woonruimte
 2. Armoedig huis
 3. Armzalige woning
 4. Behuizing van vee (ha! er komt ook een tijdelijke dierlijke bewoner voor in Kwaad bloed, plus het feit dat de menselijke bewoners ook bepaalde gedragingen van vee over zich hebben. Zoals naast de pot pissen)
 5. Berghok
 6. Bordeel (er is ‘enige’ seksuele activiteit in het boek met een kenmerkende wall of fame (shame?)
 7. Dierenverblijf
 8. Cel (het eerste deel brengen we door in een keuken die bewust op slot is)
 9. Hok
 10. Gevangenis
 11. Ellendig vertrek
 12. Verblijfplaats
 13. Hok op vissersboot waar vis op ijs gelegd wordt
 14. In Vlaanderen: studentenkamer
 15. In Vlaanderen tegenwoordig ook: gangbaar woord voor een huis

De ranzige locatie

Het studentenhuis, oftewel kot, vind ik heel sterk beeldend gemaakt door Tine Bergen. Het ranzige, levende karakter van zo’n plek komt heel sterk naar voren. Nou is dit studentenhuis er ook niet zomaar één. De eigenaar is de zeer rijke opa van Vinz en de kiet (ik gooi er nog maar even een streekgebonden synoniem in, dit maal NL Brabant) heeft ook verrassende luxe elementen. Maar dan wel doordrenkt met de kenmerkende ranzigheid. In de definities van kot hierboven geef ik al aan dat er bijvoorbeeld naast de gedeelde pot gepist wordt. Maar dat gebeurd wel op de dag dat de schoonmaakster komt. Meer een kwestie van vernedering en machtsvertoning dan van ranzigheid.

Ik ben zelf nooit woonachtig geweest op zo’n plek. Wel heb ik op kamers gewoond met een gedeeld toilet en douche. Maar daar was het gelukkig nooit ranzig. Uiteraard heb ik zulke plekken wel bezocht en was ik altijd blij als ik weer buiten stond. In Kwaad bloed sluit Tine Bergen mij op in de ranzigheid der studenten binnen de muren van een benarde keuken met een lijk. Met gepaste walging heb ik genoten van de beeldende en echt voelende locatie die ze heeft gecreeërd.

Kwaad bloed

Karakters en thema’s

De karakters zijn ook boeiend en niet standaard. Wat vaak bij een whodunnit wel zo is. Nee het zijn echte mensen die allemaal zo hun kleuringen door het leven hebben. Ik ga verder niet teveel prijsgeven. Er komen thema’s aan bod als: familie, liefde, vriendschap, misbruik, vernedering, armoede, rijkdom, er bij willen horen, jezelf zijn, mentale gezondheid, afstoting, acceptatie, vreemdgaan, relaties, verslaving, prestatiedrang en overleven.

Een leuk element in Kwaad bloed vind ik ook Vinz zijn pica. Dit is een eetstoornis waarbij iemand de drang voelt om dagelijks niet eetbare dingen te consumeren. Een serieuze stoornis, en in het boek een interessant element. Vinz lijkt er zelf niet zoveel last van te hebben. Hij knabbelt bijvoorbeeld een bierviltje in de vorm van een hartje met zijn telefoonnummer er op. Ik moest hier om lachen, zonder de serieusheid van die stoornis belachelijk te willen maken. Want dat het een serieuze stoornis is, blijkt wel uit het feit dat Vinz meermaals door zijn pica in het ziekenhuis is gekomen.

Het einde komt met lekkere twists in een snelheid die het boek niet eerder had. En het tempo lag al hoog! Ik heb Kwaad bloed met veel plezier gelezen en het smaakt naar meer van deze auteur.

Specificaties Kwaad bloed

Auteur: Tine Bergen | Uitgever: Vrijdag | Omslagontwerp: Studio Rubio | Januari 2023 | 9789464341294 | 288 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.