Langmuts is een held – een herkenbaar verhaal over hooggevoeligheid

Wat als de wereld om je heen je soms overweldigt? Bij hooggevoelige kinderen komen prikkels van buitenaf veel sterker binnen dan gemiddeld. Geluiden, geuren en details worden veel intenser waargenomen. Zie ook de blog over kenmerken van hooggevoelige kinderen voor meer informatie. Het is fijn en belangrijk dat er boeken zijn over hooggevoeligheid die een stuk herkenning én erkenning bieden voor hooggevoelige kinderen. Langmuts is een held is een boek over een kleine kabouter die er in een moeilijke situatie achter komt dat het ook juist heel handig kan zijn om de wereld zo intens te beleven!

langmuts is een held

Kabouter Langmuts is een gevoelige held

Langmuts is een kabouter die net als iedereen houdt van grapjes, van buitenspelen, van tekenen en van bloemen. Maar hij houdt niet zo erg van harde geluiden. En van gevaarlijke dingen en drukke feestjes. Daar wordt hij moe, bang of bozig van.

Het kan soms best wel veel en lastig zijn als je in de omgeving alles ziet en hoort. Bijvoorbeeld iemand die druk praat, spannende televisieprogramma’s, of muziek die heel hard staat. Kabouter Langmuts is blij met zijn lange muts die hij af en toe even over zijn hoofd kan trekken. En soms baalt Langmuts er een beetje van dat hij zo is. Hij wil meer durven, net als zijn vriendjes. Gelukkig is er de wijze uil, die hem vertelt dat het ook goed is om bang te zijn. Want dan kijk je juist heel goed uit als je iets doet!

De wijze uil weet op een goede manier uit te leggen dat Langmuts meer ziet, hoort en ruikt dan de andere kabouters. En dit maakt hem juist zo bijzonder. Maar Langmuts weet het nog zo net niet of het wel zo handig is. Hij bedenkt dat hij er beter voor kan zorgen dat hij minder ziet, hoort en ruikt. Maar zo blijkt, in een moeilijke situatie komt het maar wat goed van pas dat Kabouter Langmuts zo goed kan luisteren. En aan het eind van de dag is Langmuts zelfs de held!

kabouter

Hooggevoeligheid als kracht

Langmuts is een held van Scrivo Media is geschreven door Josina Intrabartolo en geïllustreerd door Dinie de Zeeuw. Een prettig en kleurrijk boek voor ‘alle kleine helden die zich staande houden in een woelige wereld’.

Het is enorm belangrijk dat hooggevoelige kinderen zelf ook ervaren dat het heel knap is wat zij allemaal zien. Ook al is het heel vermoeiend soms. Het werken aan zelfvertrouwen is een belangrijk aandachtspunt voor alle ouders van hooggevoelige kinderen. Het is mooi dat het boek Kabouter Langmuts is een held daar een positief en aansprekend verhaal van maakt. In de blog met opvoedtips kun je terugvinden wat je als ouder van hooggevoelige kinderen allemaal kunt doen aan ontspanning en weerbaarheid.

Meer tips over hooggevoeligheid

Zoals de schrijver aangeeft in het nawoord, is het ook heel belangrijk om het kind te respecteren. Neem zijn gevoelens serieus. Zodat het kind zich gehoord voelt, en bijvoorbeeld niet het gevoel krijgt dat hij zich aanstelt. Meer informatie over hooggevoeligheid is inmiddels op veel plekken te vinden. Scrivo Media is als uitgever actief in het uitbrengen van verscheidene boeken over hooggevoeligheid. Bijvoorbeeld de serie Draakje Vurig over hoogsensitieve temperamentvolle kinderen. Ook hebben zij gidsen met praktische opvoedtips. Niet alleen bij hooggevoeligheid, maar bijvoorbeeld ook bij hoogbegaafdheid en autisme.

Naast Langmuts is een held zijn er nog andere boeken in deze serie geschreven, waaronder Langmuts op school en Langmuts en het feest. Want ook in deze prikkelvolle situaties is het voor kinderen prettig om een stukje herkenning te vinden.

boeken

Op de website van StoerLeesVoer vind je nog meer reviews en boekentips voor hooggevoelige kinderen:

Houd ook de website in de gaten voor nieuwe reviews van boeken over hooggevoeligheid!

Specificaties Langmuts is een held

Schrijver: Josina Intrabartolo | Illustrator: Dinie de Zeeuw | Uitgever: Scrivo Media | Eerste druk januari 2016 | ISBN 9789491687242| 29 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant boek
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.