Langste. Kerst. Ooit. – Mag het elke dag kerst zijn?

Zelf ben ik dol op kerst. Gezelligheid, lichtjes en lekker eten. En niet te vergeten de kerstfilms (Home Alone, my all-time favorite!) kerstboeken en kerstmuziek. Heel toevallig is ‘Why couldn’t it be Christmas everyday’ van Bianca Ryan ook mijn favoriete kerstliedje! Als ik dat nummer hoor op de radio, brul ik vaak lekker vals mee. De naam Lisette Jonkman is niet nieuw voor mij. Ik volg haar al best lang op Facebook en ik dacht er al ruime tijd aan om eens een boek van haar te gaan kopen. Alleen was de lijst met boeken die ik allemaal wilde hebben zo ontzettend lang (nog steeds!), dat ik die nooit eerder in mijn winkelmandje heb gegooid. Maar toen kwam Langste. Kerst. Ooit. uit en er kwamen zo ontzettend veel goede recensies van online, dat ik begin januari besloot (op de dag dat ik weer salaris kreeg!) direct dit boek te kopen.

De start met het lezen ervan heeft nog even geduurd, want ik had nog een paar opgestuurde recensieboeken liggen. Maar daarna kon ik eindelijk beginnen. De cover van Langste. Kerst. Ooit. is echt geweldig bedacht. Achter het woord Kerst staat in plaats van een punt een kapotte kerstbal. En je ziet een hand die een grote glazen sneeuwbol vasthoudt met dwarrelende sneeuwvlokjes.

Langste. Kerst. Ooit.

Waar gaat Langste. Kerst. Ooit. over?

Langste. Kerst. Ooit. gaat over Noëlle, die gek is op kerst. Daarom organiseert ze elk jaar op eerste kerstdag (wanneer ze ook nog eens jarig is), een diner voor familie en een klein groepje vrienden. Elk jaar valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Maar dit keer gaat echt alles fout, waaronder haar kristallen glazen die sneuvelen, de tafel die voor de helft in de fik vliegt en de vliezen van haar hoogzwangere zus die breken…

Als Noëlle ’s avonds in bed ligt, is ze toch blij dat het niet elke dag kerst is. Ze vergeet vandaag het liefst zo snel mogelijk. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag… Elke keer dat eerste kerstdag opnieuw is begonnen, merk je wel dat Noëlle een ontwikkeling doormaakt in positieve zin en ze weet wat ze anders moet doen om kerst deze keer wel te laten slagen.

Langste. Kerst. Ooit. achterkant

Mijn leeservaring van Langste. Kerst. Ooit.

Ik heb echt van Langste. Kerst. Ooit. genoten, ik heb hem dan ook binnen een dag uitgelezen. Ondanks dat eerste kerstdag zich iedere keer herhaalt, lukt het Lisette Jonkman toch om het verhaal leuk te houden door er steeds weer een draai aan te geven. Ik had geen enkele moeite om in het boek te komen, vanaf de eerste pagina was ik er al in gezogen. Langste. Kerst. Ooit. is een heerlijke feelgood, vol met echte Lis-humor. En erg origineel idee ook! Ik heb regelmatig gehuild van het lachen. Echt waar, de tranen rolden over mijn wangen. Jonkman heeft een hele vlotte en fijne schrijfstijl. Lisette Jonkman heeft met Langste. Kerst. Ooit. echt een plaatsje in mijn hart veroverd en behoort nu zeker tot een van mijn favoriete auteurs! Ik ben dan ook zeer benieuwd naar haar andere boeken.

eerste eerste kerstdag

Ook het dankwoord gelezen van Langste. Kerst. Ooit. Zoals Lisette Jonkman zelf schrijft: Langste. Dankwoord. OOIT. Jonkman heeft mij hier echt laten huilen. Misschien komt het bij mij ook zo heftig binnen, omdat ook ik mijn vader ben verloren. Wat een mooi dankwoord. Het Mooiste. Dankwoord. Ooit. dat ik ooit heb gelezen. En die glazen sneeuwbol op de cover, volgens mij heeft die een hele mooie betekenis.

Langste. Kerst. Ooit. is er ook als luisterboek. En deze is ook nog eens ingesproken door Jonkman zelf. Die wil ik heel graag ook een keer luisteren.

Over Lisette Jonkman

Lisette Jonkman is geboren in 1988. In groep 7 begon ze met schrijven. Het verhaal wat ze in groep 7 heeft geschreven ‘Het is groot en het is heel erg eng’, heeft ze toen aan meneer Pullens gegeven. Hij heeft dat verhaal veertien jaar lang bewaard en aan Jonkman teruggegeven op de dag van de boekpresentatie van haar debuutroman Glazuur.

Jonkman volgde na de havo eerst een jaar de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Dit bleek niets voor haar te zijn en ze koos vervolgens een opleiding die beter bij haar paste: Journalistiek. Ze studeerde daarin af in de richting Verhalen en Tijdschriften. In juni 2011 behaalde ze uiteindelijk haar diploma. Lisette Jonkman heeft al vele boeken op haar naam staan en ze heeft al meerdere prijzen gewonnen. Langste. Kerst. Ooit. is mijn kennismaking met deze auteur.

Lisette Jonkman
Gebruik afbeelding met toestemming van de auteur

Andere boeken van Lisette Jonkman

Boeken met recensie bij ons

Verkikkerd-serie

  1. Verkikkerd* (2013)
  2. Verslingerd* (2014)
  3. Verknocht* (2019)

Onbreekbaar-serie

  1. Buren with benefits* (2018)
  2. Onbegrensde liefde* (2018)
  3. Op gevoel* (2018)

Overige boeken

E-books

Specificaties Langste. Kerst. Ooit.

Auteur: Lisette Jonkman | Uitgever: Luitingh Sijthoff | oktober 2022 | 393 pagina’s | 9789021035178 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing


Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.