Later wil ik klein worden – een geweldig prentenboek van Job van Gelder

Dit prachtige prentenboek heeft ons hart gestolen. Met heel veel grappige tips over wat je later kan worden. Van ietsenmaker tot schatgraver. Maar misschien wel de mooiste droom: later wil ik klein worden. Want willen we allemaal als we groot zijn soms niet even terug naar die onbezorgde tijd? Een beetje dromen over uitvindingen, op reis gaan en de wereld ontdekken. Dit prentenboek is geschreven en geïllustreerd door Job van Gelder. Op een hele leuke en spitsvondige rijm. Favoriet is het recept voor misschien wel de mooiste tovenarij die er kan bestaan: dat je alles kan worden wat je wil!

hoofd

Piccalilly en schimmelkaas

Direct vanaf het begin van dit prentenboek word je meegenomen op een reis van mogelijkheden. Van dromen, groot en klein. Bijvoorbeeld dromen dat je nooit meer bang wilt zijn of vreemde vogels wilt spotten. Een prentenboek dat perfect past in het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil.

Kun je echt álles worden wat je wil? Ja hoor, de juf heeft het zelf gezegd! Brandweerman, dierenarts, directeur of buschauffeur. Als dat zo is, kies ik iets geks: ik word heks! Neem hier maar eens een slokje van en je wordt alles wat je wil:

  • 1 tijgermug
  • De linkersok van buurvrouw Willy
  • 14 liter piccalilly
  • Franse schimmelkaas (’n beetje)
  • Anderhalf ochtendscheetje
  • Een vleermuisei (als dat bestaat)
  • Een eendagsvlieg van flink formaat
  • Alles in een grote kruik
  • 3x schudden voor gebruik
Later wil ik klein worden

We hebben heerlijk moeten grinniken om de geniale grapjes op rijm. Wat is dit leuk geschreven! En de teksten passen heel mooi bij de illustraties. Het is fantasierijk en bijna sprookjesachtig geïllustreerd, in prachtige kleuren. Je kunt er naar blijven kijken. Maar behalve mooi is het ook een grappig prentenboek:

M’n moeder is een monster

(Dat vindt m’n vader ook!)

M’n zus studeert voor zombie

en ik word later spook.

Uit: nooit bang

Later wil ik klein worden – dromen en fantasie

De mogelijkheden zijn eindeloos om te verzinnen wat je wilt worden. Iets met dieren, een uitvinder of racer? In dit prentenboek vind je de leukste ideeën. Wat dacht je van ietsenmaker? Niet het maken van kapotte fietsen, maar het maken van bijzondere ietsen. Of misschien word je wel de uitvinder van een Grimsel. Wat vind je ervan? Het mooiste is dattie verder niks kan. Te veel mooie en grappige voorbeelden om op te noemen.

Maar later is nog best ver, dus gelukkig hoef je als kind nog niks te beslissen. Vooral blijven dromen. En het maakt niet uit of je iets heel spannends gaat doen, of juist iets heel rustigs. En dat maakt dit prentenboek voor alle kinderen heel toepasselijk. Leuk om in gesprek te gaan over al het moois wat je later wil en kan worden.

Later lijkt me best wel fijn,

want je kunt dan alles worden.

Dus word ik als ik groot ben

gewoon weer lekker klein.

Uit: Klein

Job van Gelder

De tekst en illustraties in dit prentenboek zijn van Job van Gelder. Hij werkt als illustrator regelmatig voor de Efteling, bijvoorbeeld aan de Gouden Boekjes. Hij heeft zijn eigen ontwerpbureau Monnikenwerk. Als illustrator heeft hij ook gewerkt aan het boek Muk, geschreven door Mark Haayema en onderdeel van de prentenboeken top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2022. Later wil ik klein worden is zijn debuut als schrijver.

Wat ons betreft is Later wil ik klein worden een pareltje dat ook een prijs verdient. Een echte musthave voor de boekenkast en kinderkamer. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. En eigenlijk voor alle kinderen groot en klein. Zo kunnen de kinderen van groep 8 zich misschien inleven in de rollen voor de musical. Het gedicht Boom gaat over diegenen die liever niet vooraan in het volle licht staan maar veilig in het bos.

Later wil ik klein worden

Later wil ik klein worden – een aanrader

Voor de grote mensen is Later wil ik klein worden een mooie herinnering om je af en toe te blijven voelen zoals toen je jong was. Dat je je eigen koers mag varen en vooral plezier mag blijven hebben. Misschien kom je wel op een leuk idee voor een carrièreswitch. Word bijvoorbeeld een vogelspotter, tatoeëerder of postbode. En tegenwoordig is zelfs astronaut worden binnen handbereik. Of maak gewoon samen met je kind een heel gezellige maanraket van een stapelbed!

Later wil ik klein worden zit boordevol humor. Een boek waar je als ouder en kind van kunt genieten, en wat zelfs een bepaalde ontroering oproept. Omdat je je kind zo gunt dat ze hun dromen waarmaken en hun eigen koers varen. Wat zal het leven ze brengen? Je hoopt dat ze hun speelsheid en fantasie in ieder geval behouden. De kinderen in dit boek geven een prachtig voorbeeld. Een echte aanrader dus!

hartendief
Hartendief

Specificaties Later wil ik klein worden

Schrijver en illustrator: Job van Gelder | Uitgeverij Condor | Vormgeving omslag: Job van Gelder & Studio Blikgoed | 9789493189478 | augustus 2021 | 40 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.