Leesfeest, zo wordt lezen echt een feest

Als kinderen beginnen met lezen hebben zij vaak ook al een voorkeur in wat zij leuk vinden. Hierdoor lijkt er in de schoolbibliotheek altijd wel een tekort aan leuke boekjes voor beginnende lezers. Mede daarom vroeg ik het boek Leesfeest aan. Op de cover is al volop pret met bellenblaas te zien. Die pret hadden wij ook thuis met het maken van de foto. Het is nog niet zo lang geleden dat onze jongste in de beginnend lezen fase zat. Maar dit boek werd al bestempeld als ‘te makkelijk’. Perfect dus voor de startende lezer!

Voorkant Leesfeest SLV kader met bellenblaas

Leesfeest

Leesfeest werd speciaal samengesteld voor kinderen die net leren lezen en is ideaal om op een leuke manier de leesvaardigheid te ontwikkelen. Je kind start met woordjes en korte zinnen en leest daarna al helemaal zelf twee vrolijke verhalen. De kleurrijke illustraties maken het nóg leuker om veel te oefenen. En wie veel oefent, leest elke keer een beetje vlotter.

bladspiegel verhaal 3 avi start met kinderen in een boot

Drie losse verhalen

Wat mij meteen opvalt als ik het boek Leesfeest open sla is dat het drie losse verhalen zijn. Superleuk voor de kinderen die graag dikkere boeken pakken, ook al is dat met Avi Start nog wat hoog gegrepen. De losse verhalen zijn alle drie geschreven op Avi Start niveau. Maar ook hierin zijn er verschillen aanwezig. Zo bestaat het eerste verhaal vooral uit losse woorden die gelezen kunnen worden. Met daaronder 1 enkele zin. Elke pagina is eigenlijk een klein verhaaltje op zich. Als je samen met je kind het lezen oefent kun je bij elke pagina nog even doorvragen. Hiermee leg je minder de nadruk op het ‘moeten’ leren lezen. En kijk je samen naar de illustratie of stel eens een vraag over wat er net gelezen is. Denk hierbij aan ‘Goh, waarom is de kok boos denk je?’ of ‘Wat zou hier gebeurd kunnen zijn?’.

bladspiegel 1/3 avi start met losse woorden bij een illustratie

In tegenstelling tot het eerste verhaal, zijn het tweede en derde verhaal in Leesfeest al doorlopende verhalen. De verhalen zijn onderverdeeld in kleine hoofdstukjes van steeds 2 pagina’s. Zo hoeft dat verhaal niet persé in 1 avond uit. Een aap met een rokje is een grappig verhaaltje over Kaat en Sem. Zij gaan op vakantie, met het vliegtuig, naar hun oom. Hij woont in een hut en het is er erg warm. Er zitten aapjes in de boom bij het huis. Dat belooft een verhaal met een grappig avontuur. Het derde verhaal lijkt qua opbouw en hoeveelheid tekst op het tweede verhaal. Lol op de boot belooft ook weer een verhaal vol avontuur en lol met een vogeltje op een boot.

Voorlezen

Zoals ik al schreef lijkt het mij een leuk leesboek voor de beginnende lezer. De humor in Leesfeest maakt dat lezen minder een moetje wordt. Daarbij horen we steeds vaker in het nieuws dat het niet goed gaat met de leesvaardigheid in Nederland. Naast dat van scholen hierin meer wordt verwacht ligt er ook een taak thuis. Dit kan thuis bestaan uit samen lezen. Maar voorlezen of een luisterboek blijft tot en met groep 8, en daarna, goed om te doen. Hiermee komen kinderen in aanraking met diverse genres en soorten boeken en het verrijkt hun woordenschat.

En zoals ik thuis heb ervaren; zien lezen doet lezen. En voorlezen is ook lezen. Onze oudste leest vanwege ernstige dyslexie nog altijd niet graag maar ook zij pakt uit zichzelf weleens een boek of graphic novel. Gelukkig.

Bladspiegel Avi Start verhaal 2 met kaat en siem

Leesfeest is een erg leuk boek voor de startende lezer vanaf 6 jaar. Alhoewel ik onze schoolbibliotheek vaak genoeg kleuters zie die al kunnen lezen. Vaak geef ik hen een zoekboek op Avi niveau mee maar ik denk dat Leesfeest ook zeker in de smaak zal vallen. Ben je op zoek naar nog meer boekentips voor de startende lezer kijk dan zeker eens tussen deze leestips.

Specificaties Leesfeest

Auteur: ZuidNederlandse Uitgeverij en Carine Aerts | Illustraties: Daniëlle Roothooft, Eefje Kuil, Hester van der Grift, Hilde van Craen, Jan Heylen, Mark Janssen, Stijn Claes | Uitgeverij: Deltas | 9789044764079 | 2023 | 71 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.