Lennox en de gouden sikkel, een bijzonder en mooi boek

Voor Lennox en de gouden sikkel sloegen copywriter Zindzi Zevenbergen en beeldmakers Hedy Tjin en Brian Elstak de handen ineen. Het verhaal is geinspireerd op het levensverhaal van een goede vriend van Elstak. Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar weet er het fijne niet van. Als Lennox op een dag het gelukshangertje van zijn vader vindt, wil hij zijn vader verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Want zijn vader zal het gouden hangertje vast missen.

Een spannende zoektocht

In Lennox en de gouden sikkel gaat Lennox dus op pad. Dat doet hij samen met zijn stoere vriendinnetje Aya. Ze gaan onder andere een stukje met de metro. Maar eenmaal bij het ziekenhuis aangekomen, blijkt dat ze de hanger onderweg verloren zijn. O nee, het is een erfstuk! Zal Lennox het hangertje nog terugvinden? Lennox en Aya krijgen hulp uit onverwachte hoek waardoor ze ook leren hun vooroordelen bij te stellen over mensen. Qua ontwikkeling zie je Lennox ook leren relativeren.

Je kon dapperheid wel op je verlanglijstje zetten, maar zoiets kreeg je natuurlijk nooit cadeau. Daarom had Lennox zelfbedacht hoe hij het beste dapper kon worden: hij moest moed verzamelen.

Ondertussen gebeuren in het ziekenhuis de vreemdste dingen… Lennox en de gouden sikkel is dus een spannend verhaal. Voor Zevenbergen is dit haar debuut als schrijfster. Het leuke is ook dat de tekst soms gedraaid is en de marges van grootte verschillen. Dat geeft het boek een speels effect wat past bij de vreemde gewaarwordingen die Lennox in echt ziekenhuis ervaart. (Je komt erachter wat er gebeurt en waarom.)

Lennox en de gouden sikkel in samenwerking met IXL Sickle Cell Awareness

Tussen het zoeken naar het hangertje door, leert Lennox meer over de ziekte van zijn vader. En als lezer leer je mee, want ik wist er ook niks van af. Lennox en de gouden sikkel is gemaakt in samenwerking met IXL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte. Daarnaast is hun doel om mensen beter met hun ziekte om te leren gaan en te zorgen dat zij zowel in het ziekenhuis als in de maatschappij beter geholpen worden. Dit boek draagt daar mooi aan bij. Uitleg over de ziekte staat overigens niet op de voorgrond in het verhaal, want het is heel mooi verwezen in het verhaal zelf.

De illustraties in Lennox en de gouden sikkel zijn gemaakt door een duo. Tjin en Elstak genieten beiden afzonderlijk bekendheid vanwege hun eigenzinnige tekenstijl. Hun illustraties zijn regelmatig terug te vinden in kranten en tijdschriften. Waar Tjin met viltstift in kleurrijke volvlakken werkt, gebruikt Elstak in zijn schetsmatige scherpe illustraties vooral waterverfkleuren. Nu beide tekenstijlen elkaar raken ontstaat er iets nieuws. Het boek is een kunstwerkje op zich!

Een bijzonder en stoer boek

Ik vind Lennox en de gouden sikkel al met al een bijzonder boek met een origineel verhaal. Het is ook echt een stoer boek, dus hopelijk zet dat weer meer jongeren aan het lezen. Daar zijn wij bij StoerLeesVoer natuurlijk alleen maar voor! Af en toe is het boek iets te weinig show, don’t tell, maar ik vind het niet storend. Voor jonge lezers mag je best wel wat uitleggen en beschrijven, zolang het niet ten koste gaat van de spanning van het verhaal. Een goed debuut dus van Zevenbergen.

Specificaties Lennox en de gouden sikkel

Auteur: Zindzi Zevenbergen | Hedy Tjin en Brian Elstak | Uitgever: De Harmonie | 9789463361309 | Mei 2021 | 108 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.