Levenslang, een pageturner van de thrillermeester

Een thriller van Harlan Coben is altijd een goed idee. Deze meesterschrijver won al veel grote Amerikaanse thrillerprijzen. En ook op Netflix zijn al series te vinden die gebaseerd zijn op zijn boeken. Zo’n 10 jaar geleden las ik mijn eerste Harlan Coben boek. Dit was voor een fotografie opdracht waarbij we de cover moesten bedenken bij het verhaal. Sindsdien lees ik met regelmaat een boek van zijn hand. Levenslang zal vast zijn zoals gewend; spannend, moeilijk weg te leggen en het loopt altijd anders dan je had gedacht.

Levenslang Harlan Coben met rode achtergrond SLV kader

David Burroughs

David en Cheryl Burroughs leefden een droomleven, tot het noodlot toesloeg. Nu vijf jaar na die verschrikkelijke nacht, is Cheryl hertrouwd. En David zit een levenslange straf uit in een zwaarbeveiligde gevangenis voor de moord op hun zoon Matthew.

Dan arriveert Cheryls zus, Rachel, onverwachts tijdens het bezoekuur in de gevangenis, met verontrustend nieuws. Ze laat David een foto zien die een vriend van haar nam op vakantie in een pretpark, met op de achtergrond een jongen met een wel heel bekende, kenmerkende wijnvlek… en hoewel David en Rachel beseffen dat het niet waar kan zijn, weten ze het allebei toch zeker. Het is Davids zoon Matthew, en hij leeft nog.

Bladspiegel hoofdstuk 4 pagina 38

Levenslang

Al 5 jaar zit David in de gevangenis. Al 5 jaar overleeft hij daar. Want in de zwaarbewaakte gevangenis van Briggs is het natuurlijk geen pretje tussen de échte criminelen. Échte criminelen ja. Want David kan zich niets herinneren van die avond toen zijn zoontje van drie om het leven werd gebracht. Het is de derde zin in Levenslang ‘Spoileralert; ik heb het niet gedaan’ zodat het maar duidelijk is dat de lezer dit weet.

Al die jaren wil David geen bezoek. Levenslang in de gevangenis of levenslang zonder zijn zoontje dat voelt haast hetzelfde. Alleen de afspraak dat hij geen bezoek wil ontvangen had hij elk jaar opnieuw moeten doorgeven. Dus als zijn ex-schoonzus Rachel hem bezoekt in de gevangenis wordt hij uit zijn cel opgehaald. Omdat de gevangenisbewaker niet zegt wie het is wordt David toch nieuwsgierig en gaat mee. Nadat ze wat onwennig tegenover elkaar zitten duwt Rachel een foto tegen het plexiglas aan. Als je beter kijkt, daar op de achtergrond. Daar staat een jongen. Daar op de foto staat Matthew.

Bladspiegel Coben thriller pagina 52 en 53

De gevangenisdirecteur

Stel; je bent levenslang veroordeeld tot gevangenis straf. Je hebt het misdrijf waarvoor je zit niet gepleegd. Je zoontje die jij vermoord zou hebben leeft nog. En dan…dan zit je nog steeds gevangen. Gevangen in een gevangenis vol echte, zware criminelen. Het leven in de gevangenis is een uitdaging. David heeft al die jaren geprobeerd zo onopvallend mogelijk te blijven. De gevangenisdirecteur is een oude vriend van Davids vader. Hij heeft ervoor gezorgd dat David in zijn gevangenis zit en probeert het zo goed mogelijk uit de buurt van andere gevangenen te houden. Dat is makkelijker gedacht dan gedaan.

Bladspiegel 3/3 hoofdstuk 8 pagina 87 en 88

Nadat David de foto van Matthew heeft gezien wil hij maar één ding. De gevangenisdirecteur spreken. Hij verteld hem het hele verhaal. Wat natuurlijk erg ongeloofwaardig overkomt. David vraagt om rouwverlof vanwege zijn zieke vader. Maar aan een gedetineerde van zo’n misdrijf wordt nooit rouwverlof verleend. Nooit. Vanuit de gevangenis waar hij levenslang zou moeten zitten kan David niets doen. Hij moet hieruit en vraagt de gevangenisdirecteur, de vriend van zijn vader, om hulp. Hij moet ontsnappen uit de gevangenis met één missie; zijn zoon redden en zijn naam zuiveren.

Verhaal dat je niet loslaat

Je weet dat als je aan een boek van Harlan Coben begint dat het verhaal je niet los laat. Meestal lees ik deze boeken dan ook in een vakantie als ik overdag ook door kan lezen. Zijn schrijfkunsten zorgen ervoor dat je het boek nooit zomaar weglegt. Een psychologische thriller met altijd die plotwending die je niet zag aankomen. Ondanks dat ik zeker niet de enige was die zich inschreef op dit nieuwste boek van Harlan Coben bleek er op onze site nog geen recensie te staan. Wel staan er meerdere thrillers van Nederlandse bodem op onze site. Ik las al meerdere boeken van Harlan, zowel standalone’s als boeken uit de series, en ze stellen nooit teleur!

Sinds 1990 schrijft Harlan Coben* al thrillers. Inmiddels zijn er al zo’n 35 boeken van hem verschenen. Hij scheef enkele series waaronder de serie rondom het personage sportmakelaar en speurder Myron Bolitar en zijn vriend Windsor ‘Win’ Horne Lockwood III. En de young adult serie rondom het neefje van Myron Bolitar; Mickey Bolitar. Levenslang (I will find you) is een standalone thriller evenals bijvoorbeeld The Stranger en Stay Close welke zijn verfilmd als serie op Netflix.

Levenslang was mijn eerste papieren boek van Harlan, ik las tot nu de e-book versies. Toen het boek binnen was schrok ik dan ook even; 382 pagina’s is een behoorlijk dik boek. Dat merk je met een e-book toch een stuk minder, haha.

Specificaties Levenslang

Auteur: Harlan Coben | Vertaald door Jan Pott | Omslagontwerp: DPS Design & Prepress Studio, Arcangel | Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | 9789022593721 | 2023 | 382 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

9 reacties

 1. Heb nog nooit een boek van deze schrijver gelezen en dit lijkt mij het ideale boek om daar verandering in te brengen

 2. Dit lijkt weer een super spannend verhaal van Harlan Coben.
  Een gezinsdrama … waarschijnlijk onterechte dader … psychologie …
  Wat komt er boven water? Zo nieuwsgierig …
  Ik heb zin om deze thriller meteen te gaan lezen.

 3. Dit boek van deze geweldige schrijver win ik heel graag. Ik heb een verbod op het taggen van mijn vriendinnen

 4. Ik heb diverse boeken gelezen van Harlan Coben en ik vind ze heel goed. Dit boek zou ik graag willen winnen.

 5. Nu al nieuwsgierig hoe de hoofdpersonage uit de gevangenis weet te komen om zijn naam te zuiveren. Ik loot graag mee

 6. Na het lezen van dit artikel ben ik ontzettend benieuwd geworden naar dit spannend boek.
  Kortom, ik maak daarom dan ook graag kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.