Magneetje – een boek met aandoenlijke gedichten van Milja Praagman

Een boek met gedichten voor alle leeftijden plus wonderschone illustraties van Milja Praagman. Met Magneetje duik je de wereld van Milja binnen, en de plons voelt aangenaam warm, vertrouwd en veilig. Er worden diverse onderwerpen aangekaart en dat maakt dit boek tot een interessant item voor je boekenkast of voor op school/in de groep!

magneetje hoofd

Magneetje

Sprankelende tekeningen en gedichten van Milja Praagman. Gedichten over jij en ik, over dat ene ogenblik. Over ruzie en herrie, over een meisje in oma en een oma meisje. Soms dromerig, dan weer nuchter. Vol verwondering en wonderschoon geïllustreerd. Magneetje wordt aanbevolen voor 4 – 9 jaar meer is voor alle leeftijden.

Wij passen,
jij en ik.

Waar ik precies begin
ik heb geen flauw idee
maar het einde, dat ben jij.

Het kan niet anders
of wij komen uit
precies hetzelfde ei

jij en ik

Gedichten

Ik ben gek op boeken met gedichten. Dit is zo’n fijne afwisseling op verhalende boeken. In een gedicht zit een ander (voor)leesritme en bepaalde boodschappen komen anders binnen. Vaak zijn er veel minder woorden nodig om een gevoel te vangen in een gedicht. Aan de andere kant moet je wel een connectie hebben met het gedicht. Alhoewel het vrij staat om een eigen interpretatie te geven. Ook dat maakt boeken met gedichten zo boeiend en aangenaam leesvoer. Magneetje is een welkome nieuwkomer in gedichtenboekenland.

Milja heeft onze harten in huis al eerder verwarmd met haar aandoenlijke boeken. Haar manier van illustreren vind ik prachtig. Zacht, vriendelijk en aandoenlijk. Eenvoudig, toegankelijk en tegelijk is er veel te zien. En veel om over te dromen. Magneetje is voor mij het sterkst in de illustraties, die vertellen voor mij misschien nog meer een verhaal. Mijn dochter van 7 heeft wel echt een connectie met de gedichten. Het eerste gedicht in Magneetje vind ik heel mooi en herkenbaar. Onze oudste dochter viel vaak in slaap op zijn (papa) ademende buik. Een mooi moment heeft Milja hiermee gevangen!

Papa ademt golven,
in en uit.
Mijn stille oceaan.
Als ik mijn ogen sluit
zijn wij een,
en dein ik zacht,
langzaam groeiend
op hem mee.
Vacht op vacht,
tot ik zelf zo groot ben
als een wereldzee

Ik heb een droom

Diversiteit

Ik vind de diversiteit van onderwerpen en momenten die gevangen worden heel mooi in Magneetje. Ruzie, familie, vriendschap, adoptie, een mantra en zoveel meer. Door die diversiteit is het een prachtig boek voor je boekenkast. En zeker ook voor op school of voor de opvang. Mijn persoonlijke favorieten zijn naast Ik heb een droom, Mantra voor een kleine worm en Slp lkkr. De mantra is perfect voor mijn oudste dochter. Na het lezen hiervan zie ik dat ze het een plekje geeft in haar hoofd en dat is tof.

Slp lkkr is een favoriet moment van mij. Het veilige en fijne van een warm huis hebben waar we liefdevol samenzijn. En het niet hoeven zetten van een wekker is een aangename luxe waar iedereen binnen ons gezin van geniet. Er staat meer moois in Magneetje hoor. Maar dat vind ik het fijne van gedichtenboeken, die pak je soms erbij en dan opeens ‘pakt’ een ander gedicht je weer. Wij zijn heel blij met dit boek! Een prachtig pareltje van Milja Praagman. Wat is jouw favoriet uit dit boek?

Specificaties Magneetje

Auteur en illustraties: Milja Praagman | Uitgever: Leopold | Juni 2021 | 48 pagina’s | 9789025881528 | Aanbevolen leeftijd 4 – 9 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.