Marie Curie en haar dochters. Een historisch verslag.

Marie Curie en haar dochters. Dit boek biedt een historisch verslag van een belangrijke periode in de geschiedenis. Het gaat niet alleen over Marie Curie. Zij een bekende vrouwelijke natuur- en scheikundige. En de eerste vrouw die een Nobelprijs kreeg. Uiteindelijk heeft ze er zelfs twee gekregen. Ze leefde in de periode 1867 tot 1934. Omdat ik mij als vrouw schatplichtig voel aan haar wilde ik heel graag het boek Marie Curie en haar dochters lezen. Het boek is geen roman, maar meer een documentaire. Het leest overigens wel als een roman. Iedere vrouw die blij is dat ze kan studeren en/of werken zou dit boek gelezen moeten hebben vind ik.

voorkant

Waar gaat het boek over

Het boek Marie Curie en haar dochters vertelt het levensverhaal van Marie Curie. Geboren in Polen maakte zij als kind de overheersing van de Russen mee. Vanuit die periode komt ook haar wilskracht vandaan. Tegen overheersing van macht. Marie Curie is een slim meisje. Ze heeft nauwelijks kans om op school te leren, maar ze leert veel van haar vader. Ze is dol op wiskunde. Marie, dan nog Maria Sklodowska, ontwikkelt zich als wetenschapper in natuur- en scheikunde. Zij is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van röntgenapparatuur door middel van Radium. Helaas werd uiteindelijk deze ontdekking ook gebruikt voor negatieve doeleinden, namelijk de kernbom. Pierre Curie, haar man, heeft dit wel gezien en ervoor gewaarschuwd. Haar dochters zijn blij dat hun ouders het negatieve gebruik ervan niet meer hebben meegemaakt.

Marie Curie en haar dochters

Meer dan alleen Marie Curie

Maar, het boek Marie Curie en haar dochters vertelt ook het verhaal van de moeizame weg die vrouwen hebben afgelegd voor erkenning. Er zijn vooral mannen aan de macht. Het boek geeft ook een weerslag van de tijdsperiode waarin zij leefde. En waarom wij schatplichtig zijn aan deze vrouw, maar ook aan bijvoorbeeld de sufragettes, die opstonden tegen de macht van mannen. Dankzij deze vrouwen ontstond uiteindelijk algemeen kiesrecht en kunnen vrouwen studeren en werken. Het is nu ondenkbaar dat pas in 1970 vrouwen werden toegelaten tot universiteiten als Harvard, Yale en Princeton. Het boek staat vol met allerlei historische gebeurtenissen die van belang zijn geweest. Teveel om hier op te noemen. Daarom des te meer reden om dit boek te lezen. Het geeft een prachtig historisch verslag van de periode waarin de drie vrouwen Curie leefden. En tegelijkertijd laat het zien dat de geschiedenis zich helaas blijft herhalen.

Marie Curie en haar dochters

En haar dochters?

Zoals de titel al aangeeft gaat Marie Curie en haar dochters ook over Irène en Ève. De oudste, Irène treedt in haar moeders voetsporen. zij is ook van groot belang geweest voor scheikunde. Ook zij heeft een Nobelprijs ontvangen. Haar kinderen hebben de naam Curie ook in ere gehouden. Ève heeft lang gezocht naar bestaansrecht. Oorspronkelijk wilde ze een beroemd pianiste worden, maar daarvoor had ze onvoldoende talent. Ze is een bekend journaliste geworden en van groot belang geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk is ze, samen met haar man, oprichter geweest van UNICEF. Ève Curie is erg oud geworden, bijna 103. Uiteindelijk heeft ze ook 11 september 2001 meegemaakt. Ze woonde toen zelf in New York.

Marie Curie en haar dochters

Specificaties Marie Curie en haar dochters

Uitgever: Querido Facto | Auteur: Claudine Monteil | Vertaald door: Mieke Maassen en Jacqueline Wermers | 9789021462660 | juni 2022 | 287 pagina’s | Meer informatie in je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant dubbel
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.