Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters – een vermakelijk boek

Ben jij een juf of een meester of ken jij iemand die deze o zo mooie en veelzijdige rol vervuld? Dan is Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters heerlijk leesvoer. Een blauwe maandag heeft meester Mark geprobeerd om leerkracht te zijn, maar dat bleek toch een stuk moeilijker dan gedacht. Nu is hij vooral bekend op Instagram met de taalvoutjes en briefjes door kinderen geschreven, die hij van leerkrachten door het hele land toegezonden krijgt. Gelukkig is hij daar erg goed in, maar hoe komt het toch dat hij het onderwijs niet vol wist te houden en andere leerkrachten dat wel volhouden. Hij ging op zoek naar tips en bundelde deze in een vermakelijke survivalgids.

Elke dag is anders

Het had niet veel gescheeld of ik was net als Meester Mark al snel gestopt met mijn loopbaan als leerkracht. Het zij-instroom traject was een pittige in combinatie met corona, lockdowns waarbij scholen steeds dicht moesten terwijl je net grote opdrachten aan het voorbereiden was en dan nog een privéleven en wat persoonlijkheidstrekjes. Gelukkig heb ik mijn burn-out overwonnen. Het onderwerp burn-out komt overigens ook even voor in Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters.

Het percentage burn-out klachten onder leraren ligt op 27,4 procent, vér boven het landelijk gemiddelde 17 procent. Opvallend is dat de mensen in het onderwijs van alle beroepsgroepen wel het meest tevreden zijn over hun baan.

aob.nl

Veel mensen die in een burn-out terecht komen wisselen van baan. Maar ik heb bewust voor het onderwijs gekozen en heb het op mijn school erg naar mijn zin. Ik ben dan ook blij dat ik het gemiddelde dat terugkeert naar de baan waar je bij uitviel wat omhoog heb kunnen schroeven.
Het werken in het onderwijs is erg veelzijdig. Letterlijk geen enkele dag, laat staan uur, gaat zoals je verwacht had. En dat maakt dat ik het als ADHD’er heerlijk vindt. Ik gedij er wel goed op, al kan ik mij ook voorstellen dat mensen die echt van rust, reinheid en regelmaat houden gillend gek worden.

Maar hoe houden leerkrachten dat toch allemaal vol? Een klas vol kinderen en daar dan orde in zien te houden? Ouders die steeds mondiger worden en hun kind natuurlijk het allerbelangrijkste kind in de klas vinden. Vergaderingen die steeds vaker en langer lijken te duren. En dan hebben we het nog niet eens over de administratie die steeds meer wordt. En al die diversiteit in de klas van kinderen met dyslexie, ADHD, ADD en kinderen zonder stempel die veel aandacht nodig hebben. Ja ook ik wens soms dat ik mijzelf kan vermenigvuldigen om iedereen de aandacht te kunnen geven die hij verdient.

Adviezen uit de praktijk in Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters

Elk hoofdstuk van Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters begint met een hersenspinsel van Mark zelf. Hoe heeft hij het ervaren in zijn korte carrière in het onderwijs? Waar liep hij tegen aan en welke supertips heeft hij gevonden?

Mark plaatste verschillende oproepen op Instagram en Facebook en veel leerkrachten uit het hele land reageerden op zijn verzoek. Enquêtes werden ingevuld en interviews werden afgenomen. Maar liefst 200 gesprekken voerde Mark met leerkrachten, onderwijsassistenten, IB’ers ( intern begeleiders) RT’ers ( Remedial Teachers), directeuren en pabo-studenten.

Via een duidelijke hoofdstuk indeling bundelde hij al die adviezen en wist het tot een duidelijk verhaal te brengen. Zo komen zaken als klassenmanagement, ouders, collega’s, verdriet en jezelf zijn voorbij. En laten we eerlijk zijn hij heeft niet alleen aandacht gegeven aan de mindere kanten van het onderwijs, maar ook zeker aan de mooie kanten.

Gouden tip

In elk hoofdstuk van Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters vind je een gouden tip. Eentje die ik ooit van een collega kreeg stond er ook in:

Pak aan het eind van de schooldag een blaadje en schrijf daar de namen van je leerlingen op. Welke drie heb je als laatste genoteerd? Geef die morgen dan wat extra aandacht! De druktemakers, de spontane gezelligheidsdieren die je de hele dag om je heen hebt gehad, schieten je vast meteen te binnen. Maar aan de stille, verlegen kinderen denk je minder snel. Wie weet heb je heb af en toe over het hoofd gezien.

Susanne Kleijnendorst uit Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters
Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters

Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters is een heerlijk boek voor beginnende docenten, maar juist ook voor ouwe rotten in het vak die eens uit hun comfortzone durven te stappen en wat anders willen proberen in hun dagelijkse gang van zaken. Ik heb er echt van genoten om het te lezen. Sommige punten waren herkenbaar, anderen waren nieuw voor mij en ik heb wat mentale notities gemaakt hoe ik dingen in de toekomst wil proberen te doen.

Specificaties Meester Mark Survivalgids voor juffen en meesters

Auteur: Mark van der Werf | Illustraties: Nozzman | Uitgeverij Ploegsma | 9789021681269  | 08 november 2022 | 168 pagina’s | Meer informatie vind je in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.