Mickey 7 – Een toekomst waarin mensen vervangbaar zijn

Mickey 7 trok mijn aandacht met de cover, waaraan je kunt raden dat dit een sci-fi is. Dit is een van de genres die ik graag lees. Ik kom dit niet zo veel tegen in het Nederlands dus was direct nieuwsgierig. Toen ik las over een vervangbare, iemand die opnieuw gemaakt kan worden na zijn dood, was ik benieuwd. Waarom is dit nodig? Het klonk als een origineel verhaal, dat moest ik lezen. Origineel bleek het verhaal zeker. Houdt je van sci-fi, of ontdek je graag nieuwe werelden en leefstijlen in je boeken? Dan raad ik Mickey 7 zeker aan.

Hoe ver kunnen we gaan om in leven te blijven?

Synopsis Mickey 7

Mickey 7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey 7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.

Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.
Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey 7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey 8 paraat staat. Maar is Mickey 7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Hilarisch en inventief. Mickey 7 neemt je mee naar de toekomst

Voor ik begin aan het eerste hoofdstuk, lees ik ‘Voor Jen, dit zou allemaal niet zijn gebeurd als je geen einde aan Civilisation had gemaakt.’ Voor wie dit niet kent, Civilisation is een spelletje, dat lang kan duren. Zelf heb ik dit ook gespeeld en ik kon hier enorm om lachen. Dit ene zinnetje bevestigde voor mij gevoelsmatig dat het maar goed is dat ik dit boek ga lezen. Ik heb er zin in!

Het verhaal begint al direct grappig, maar geeft ook al snel een probleem. Door het boek heen moet dit natuurlijk opgelost worden en leer je steeds meer over de regels van de kolonie en het leven van Mickey. Het verhaal zit vol met creatieve wendingen en verrast tot het einde. Mickey gaat op een mooie manier om met zijn problemen en de negatieve houding van zijn commandant. Hier kunnen wij allemaal wat van leren.

Zal onze toekomst er zo uitzien?

Mickey was historicus en blijft bijlezen over de geschiedenis. Hier leert hij enorm veel van, dat is nuttig op een pioniersbasis zoals deze. Als lezer krijg je hier ook veel van mee en dat zet een goeie basis voor het begrijpen van deze wereld, niet alleen deze plek op Nilfheim. Er is duidelijk veel gewerkt aan deze wereld en haar ontstaan. Dit is mooi om te lezen, maar beloofd ook wat voor volgende delen. Ik hoop in volgende delen te lezen dat Mickey 7 zijn kennis meer van pas komt. Aan het einde van het verhaal heb ik toch nog wat vragen. Waarschijnlijk worden die in een ander deel nog beantwoord. Ik hoop ook meer te lezen over Berto, een vriend van Mickey.

Wat een harde wereld is het, waar Mickey 7 en zijn collega’s in leven. Het lijkt mij enorm heftig en ik hoop dan ook niet dat onze toekomst er ooit zo uit zal zien. Er komen vijanden en word leiderschap vereist. Gezien het harde leven en Mickey zijn zware positie kunnen de gemoederen hoog oplopen. Een vernieuwend en verfrissend verhaal. Creatief bedacht en goed uitgewerkt. Echt een aanrader.

  • Las je deze al en wil je meer sci-fi? Lees ook onze recensie van Echo. Een Matt Haig verhaal in 2115.

‘Je zou me niet meer dan één keer moeten zien doodgaan.’
‘Nee,’ zei ze, ‘ik zal er zijn. Doodgaan… ook al is het maar tijdelijk, dat zou je niet alleen moeten doen, met als enige aanwezige die kleine hufter van een Arkady’

Meer Edward Ashton

De naam Edward Ashton was voor mij nieuw. Na het lezen van ‘Mickey 7’ zou ik echter graag meer van deze auteur lezen. Hier zijn genoeg interessante opties voor. Deel twee in deze reeks is in het Engels namelijk al verschenen en heet ‘Antimatter blues*’. Er komt dus nog meer over Mickey, hopelijk word dit snel vertaald. Fun fact; Mickey 7 word verfilmd en momenteel word verwacht dat deze eind maart 2024 in de bioscopen te zien is. Robert Pattinson speelt in de film de hoofdpersoon Mickey. Het is dus wachten op de Nederlandse vertaling van deel twee, of deze in het Engels lezen. Tijdens het wachten zijn er echter meer opties. Eerder schreef Edward Ashton futuristische thrillers*, die ook erg goed werden ontvangen. Deze klinken weer heel anders als de reeks over Mickey maar lijken mij ook erg goed.

Toekomst?

Het is zo moeilijk om je voor te stellen hoe de toekomst eruit gaat zien. Hierover speculeren kan heel interessant zijn, maar vinden mensen soms ook eng of spannend. Verhalen over ruimtereizen, dystopiën en utopiën worden steeds interessanter. Wat vind jij hiervan? Mickey 7 bied interessante punten al hoop ik toch dat wij nooit op het punt komen dat we mensen opnieuw kunnen maken met proteïnen. Zeker niet als we dan moeten leren van je dood en je je deze dus kunt herinneren.

Nieuwe koloniën starten op andere planeten lijkt dan al wel wat realistischer, al kan ik ook dit mij niet voorstellen. Dit is het punt, toch? Het je niet kunnen voorstellen. Momenteel zijn er ook technologische ontwikkelingen die we dertig jaar terug nooit hadden geloofd. Misschien is het dus toch niet zo’n ver van mijn bed show als we denken. Achja, er niet over nadenken en gewoon genieten van het verhaal dan maar.

Specificaties Micky 7

Auteur: Edward Ashton | Uitgever: Cargo | Vertaald door Louise Koopman en Waldemar Noë 2023 | Uitgave Engels Mickey7 2022 | 316 pagina’s | 9789403115726 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.