Mijn papa heeft een piemel – een prentenboek over seksuele voorlichting

Vanaf de leeftijd van 6 jaar beginnen de meeste ouders met seksuele voorlichting te geven aan hun kinderen. Sommigen iets eerder, anderen iets later. Zelf zijn wij op 7 jarige leeftijd begonnen, al werden er eerder wel al vragen gesteld waar wij gewoon eerlijk antwoord op gaven. Mijn papa heeft een piemel kregen wij laatst binnen. Een leuk informatief boek!

mijn papa heeft een piemel

Mijn papa heeft een piemel

Het boek begint met een hele herkenbare zin voor mij als kleuterjuf: “Mijn papa heeft een piemel!” Dat roept een jongen door de klas en de hele klas is stil. Tot dat de juf zegt: “Mijn papa ook!”

Natuurlijk kun je ook penis of plasser zeggen tegen een piemel. Maar iedere piemel is wel anders!

Ik moet erg lachen om de pagina met allerlei soorten piemels. van babypiemel naar stokoude, bejaarde opaplasser.

De hele dag door gaat het over piemels en vagina’s. Of spleetjes, voorbips, vulva, poesje, doosje, sneetje, gina. Goh er zijn wel veel meer namen voor vagina’s besef ik mij nu.

De seksuele voorlichting wordt door de juf heel serieus genomen en op het bord worden een piemel en een vagina getekend. Waar komt de plas eigenlijk uit bij een jongen en een meisje?

Handen wassen na de wc

Maar naast dat de juf aandacht geeft aan Max zijn mededeling: Mijn papa heeft een piemel, besteedt de juf ook aandacht aan hygiëne. Want na het plassen en poepen moet je goed je piemel en je vagina droog maken. En je billen goed vegen. Want je piemel en je vagina zitten de hele dag opgesloten in je onderbroek.

Is je onderbroek poep- en plasvrij, dan zijn piemel en poenie blij!

Aan het eind van de dag praten de kinderen heel relaxed over piemels en vagina’s en hebben ze zelfs een onderbroekenlol lied gemaakt: Mijn papa heeft een piemel!

En het moraal van het verhaal? Iedereen is bijzonder! En iedereen ziet er anders uit.

Informatief boek: Mijn papa heeft een piemel

pubersudoku in de puberteit

De laatste pagina’s uit het prentenboek mijn papa heeft een piemel laat de ontwikkeling zien van baby tot oude man en oude vrouw. Zie je waar er overal haartjes groeien? En ja ook de stijve penis komt aan bod bij de pagina over hoe worden baby’tjes gemaakt?

Ook wordt er nog aandacht gegeven hoe het er van binnen uitziet bij een man en een vrouw. Met de prostaat, bijbal, teelbal, zaadblaasje, zaadleider, zwellichamen en urineleider. Met de baarmoeder, eileider, eierstokken, baarmoederhals, baarmoedermond en vagina.

Er zit een spelletje in met een pubersudoku en wat er bij kinderen in de puberteit gebeurd.

Kortom een perfect boek als kinderen willen weten of mijn papa een piemel heeft. Om dit onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken!

kinderen kleien

Kriebels in hun buik

De serie Kriebels in hun buik van uitgeverij Clavis maakt thema’s zoals mijn eigen lichaam, voortplanting, weerbaarheid en zelfvertrouwen, emoties, familie en relaties bespreekbaar met op maat gemaakte boeke. Kinderen groeien op en kriebels in je buik groeit met hen mee. Wat een fijn gevoel!

Eerder schrijven wij uit deze serie al over: Ja & nee gevoelens en hier komen de baby’s vandaan. Clavis kent nog meer series zoals: pleister en willewete

Illustraties Mijn papa heeft een piemel

Ik vind het mooi om te zien dat in de illustraties dikke en dunne mensen worden getekend. Lichte en donkere mensen. Een kind in een rolstoel, kinderen met kort haar of lang haar en ook kinderen met brillen.

De illustraties zijn duidelijk en voor kleuters en oudere kinderen erg intessant om te bekijken en hier over te leren.

Specificaties Mijn papa heeft een piemel

Auteur: Pimm van Hest | Illustrator Madeleine van der Raad | uitgeverij Clavis | 9789044834239  | december 2019 | 34 pagina’s | meer informatie vind je hier

mijn papa heeft een piemel
footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.