Mijn vader is een vliegtuig – Antoinette Beumer

Eind september komt de nieuwe film van Antoinette Beumer uit: mijn vader is een vliegtuig. Extra bijzonder is dat Antoinette niet alleen de regisseur van de film is, maar ook de schrijfster van het boek waar de film op gebaseerd is. Zij is de eerste Nederlandse auteur die zelf haar eigen boek verfilmt. Als boekenfan ben ik natuurlijk benieuwd naar de film, maar heb ik eerst het boek gelezen.

Mijn vader is een vliegtuig

Over Antoinette Beumer

Anoinette Beumer is vooral bekend als regisseur. Van televisieseries, maar ook van films zoals ‘Loft‘ en de ‘Gelukkige Huisvrouw‘ (ook een boekverfilming). In 2018 debuteerde zij met het boek Mijn vader is een vliegtuig, wat deels op haar eigen leven is gebaseerd.

Mijn vader is een vliegtuig

Mijn vader is een vliegtuig gaat over Eva, bijna 40, die een fijn leven leidt. Ze is gelukkig met haar man en hun tweeling. Ze werkt hard in haar eigen bedrijf en ze bereiden de verhuizing naar hun droomhuis voor. Een succesvol mooi leven dus. Maar wanneer haar moeder overlijdt, komt er een ommezwaai. Eerst gaat ze gewoon door alsof er niets aan de hand is, geen rouw en tranen. Maar al snel loopt ze vast: ze krijgt nachtmerries en kan niet meer goed slapen, functioneert niet op haar werk en wordt angstig.

Wanneer haar man en ook haar zakenpartner op de rem trappen, besluit Eva in haar moeders huis te wonen. Om haar eigen huis leeg te ruimen en even afstand te nemen. Daar komen herinneringen terug en stelt ze zichzelf vragen die ze allang onderdrukt heeft. De belangrijkste vraag is hoe het met haar vader is, en wat er vroeger eigenlijk gebeurd is?

Psychologische roman rondom haar vader

In ‘Mijn vader is een vliegtuig’ besluit Eva haar vader, die ze al jaren niet heeft gezien, op te zoeken. Toen zij een klein meisje was is hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. Na 33 jaar ziet ze hem weer. Ze probeert met hem op een zoektocht te gaan om het verleden te verklaren en beter te begrijpen. Dat is een indrukwekkende zoektocht, vol herinneringen, spanning en verdriet. Waarbij de psychische gezondheid van haar vader het niet makkelijker maakt. Indrukwekkend gedaan!

Mijn vader is een vliegtuig is een psychologische roman, en dat is wat mij betreft ‘spot on’ als typering. Je gaat echt met Eva mee in haar zoektocht en soms irreële ideeën in haar behoefte om te achterhalen hoe haar verleden (en ook heden) nu echt in elkaar zit. In het zoeken van erkenning van haar vader. Het boek leest heel fijn, mooi en pijnlijk tegelijk.

Specificaties Mijn vader is een vliegtuig

Auteur: Antoinette Beumer | Uitgever: Lebowski | Januari 2018 | 9789048848959 | 236 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Mijn vader is een vliegtuig


Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.