Mijn zus is mijn schat – een aangrijpend boek over rouw

Soms lees je een boek dat je tot in het diepste van je ziel weet te raken. Mijn Zus is mijn Schat van Kelly Theunis is zo ’n boek. Pijnlijk, mooi en ontroerend. Het verhaal gaat over het jongetje Marcel en zijn zusje Mira. Zij is overleden aan kanker. Marcel neemt ons mee in het eerste jaar na haar dood, als hij verder schrijft in haar dagboek. Een verhaal over rouw, troost en hoop. Geschikt als (samen)leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Een bijzonder en aangrijpend boek!

hoofd

Leukemira

Leukemie dat is toch helemaal geen goed woord? Stommemie, dat vindt Marcel eigenlijk beter. Zijn zusje Mira is al een hele poos ziek. Samen hebben ze er maar een grapje van gemaakt door haar leukemira te noemen. Marcel weet Mira altijd wel een beetje op te vrolijken. Het boek begint met een geschreven stukje van Mira, die het dagboek heeft gekregen van oma. Om haar zorgen in op te schrijven. Zij overlijdt op 13 juni en dan vindt Marcel haar dagboek. Hij noemt het de schat van zijn zus Mira.

Vandaag ging Mira dood om 13.04 uur. Ik heb de hele tijd op de klok gekeken. Ik was niet aan het aftellen, ik probeerde gewoon de minuten wat langer te maken.

Marcel – de schat van Mira

Hij gaat op schattentocht en verzamelt haar borstel, wat uitgevallen tanden, een vuile sok en ook het dagboek. De schat van zijn zus. Marcel begint met schrijven in het dagboek. Over de begrafenis. Hoe moeilijk hij het idee vindt dat ze in de grond gestopt wordt. Over wat hij mist aan Mira. Het bijenhotel dat zij gemaakt had. De plantjes die zij had gepoot.

Mijn zus is mijn schat

De liefdevolle beschrijving van Mira maakt dat je haar als lezer ook direct als schat ziet. Het gaat natuurlijk over wat Marcel allemaal mist aan haar. Maar het gaat ook over wat hij mist nu alles veranderd is. Thuis en op school. Bijvoorbeeld dat iedereen zo zielig naar hem kijkt. Zijn moeder die zo vaak verdrietig is. Over dat het voelt alsof hij ook een stuk van zijn vader en moeder kwijt is.

Je moederhart heeft het zwaar te verduren tijdens het lezen van Mijn zus is mijn schat. Je grootste angst is het natuurlijk om je kind te verliezen. Maar door het perspectief in dit boek, leer je ook over een andere kant. Namelijk die van de broertjes of zusjes die achterblijven. Voor wie het leven ook nooit meer hetzelfde wordt.

Je leest over hun verdriet en rouw. Maar ook over de behoefte aan het normale. De vaste structuur, maar ook weer de leuke dingen. Een intens verdrietig voorbeeld is dat de verjaardag van Marcel wordt vergeten.

Vandaag is het feest! Een IK LEEF NOG STEEDS-feest!

Dat wil Marcel eigenlijk roepen naar zijn ouders. Maar in plaats daarvan slaat hij met de deuren en gaat hij boos naar school. Hij legt in het dagboek uit dat hij gewoon jarig wil zijn, net als anders. Hoe hij rekening probeert te houden met zijn moeder. Maar In mijn lijf raast net een wilde heet-water-rivier.

Mijn zus is mijn schat

Indrukwekkend en aangrijpend

Het verhaal van Mijn Zus is mijn Schat is geschreven door Kelly Theunis. Met illustraties van Annelies Vandenbosch die zo’n mooie aanvulling zijn op het dagboek. Bloemen, slingers, sloffen en tranen. Spullen die voor naasten zoveel emoties zullen oproepen als een dierbare is overleden. Het is tegelijk prachtig en pijnlijk om dit te zien en te lezen.

In de taal van een jong kind, en dat maakt het juist ook extra invoelbaar. Prachtig gedaan. En het geeft een bijzonder inkijkje in een rouwproces van een jong kind.

Met een nawoord van schrijfster Kelly Theunis over leukemie, waarin ze een nadere uitleg geeft voor kinderen. En ze spreekt de hoop uit dat er ooit betere manieren zijn om leukemie te bestrijden en iedereen kan genezen. En dat is een gedachte die we alleen maar kunnen beamen na het lezen van dit boek.

Mijn Zus is mijn Schat is een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in rouwverwerking bij kinderen. Voor degenen die zelf dat intense verdriet van dichtbij hebben moeten meemaken. Of bijvoorbeeld voor professionals en leerkrachten die hun inzicht willen vergroten over dit onderwerp. Een jeugdboek voor volwassenen dus.

Maar ook geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, alhoewel het wel aan te raden is om het dan samen te lezen met je kind. Voor de kinderen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, zal het veel herkenning opleveren. En hopelijk kunnen ze er ook veel troost en steun uit putten.

Meer boeken rondom het thema overlijden, rouw en afscheid vind je in onze verzamelblog.

Specificaties Mijn zus is mijn schat

Auteur: Kelly Theunis | Illustrator: Annelies Vandenbosch | Uitgeverij Baeckens | 9789464290110 | oktober 2021 | 112 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.