Misjka – een aandoenlijk verhaal over de troost van een huisdier

Misjka is het nieuwe witte dwergkonijntje van het Afghaanse meisje Roya. Na heel lang in een asielzoekerscentrum te hebben gewoond, heeft Roya met haar familie eindelijk een eigen huis. En daar hoort natuurlijk ook een huisdier bij! Het zorgen voor het kleine diertje maakt Roya heel blij. Maar het rakelt ook wel het een en ander op van wat ze heeft meegemaakt. Zeker als Misjka ontsnapt! Dat maakt Roya natuurlijk heel verdrietig, net op de dag dat ze haar spreekbeurt gaat houden. Een mooi verhaal van Edward van de Vendel en Anoush Elman, met oogstrelende illustraties van Annet Schaap!

hoofd

Vluchten door oorlog

Roya is met haar familie gevlucht uit Afghanistan. Ze zijn wel een half jaar onderweg geweest via Turkije naar Nederland. Ze hebben daarna heel lang in verschillende asielzoekerscentra gewoond. Roya was nog maar drie jaar toen ze vertrokken uit Kabul dus ze weet niet veel meer van de reis. Haar drie broers nog wel. Bashir, Navid en Hamayun vertellen er wel eens iets over. Maar met hun ouders praten ze niet meer over hun vlucht. Vooral voor hun moeder zijn de herinneringen te pijnlijk. Gelukkig wonen ze met elkaar nu eindelijk in een echt huis.

We mochten blijven. We hoefden niet terug naar ons eigen land. We hadden eindelijk een keuken die alleen voor ons was, we hadden eigen slaapkamers, een eigen douche, en eigen wc, en zelfs een tuin. Maar ontbrak er niet iets?

Roya

De troost van een huisdier

Roya vindt dat er een huisdier hoort bij een huis. Na overleg wordt het een dwergkonijntje. Geen slang,  egeltje of komodovaraan hoor. Iets om te aaien. Iedereen is dol op Misjka als hij in huis komt. Ze knuffelen en praten met hem. En Roya als allermeeste. Roya is een sterk en lief meisje van negen jaar oud. In het boek vertelt ze haar verhaal over waarom ze gevlucht zijn. Over het grote gevaar en de mensensmokkelaars. Maar ze is altijd sterk gebleven en houdt niet van huilen. Maar dan gebeurt er iets waardoor alle spanning van Roya lijkt te overstromen. Misjka is kwijt!

Wat een aandoenlijk en betekenisvol verhaal. Een familie die zich thuis begint te voelen in een vreemd land. Een jong meisje dat eindelijk wat bestaanszekerheid heeft. Wat moet dat moeilijk zijn als het lange tijd onzeker is of je mag blijven. Een verhaal waar natuurlijk nog vele gezinnen ook op dit moment middenin zitten. Een asielprocedure die zo lang duurt is eigenlijk onmenselijk. 

Maar voor Roya is er dan dat kleine vriendje aan wie ze alles vertelt. Alle spanning van al die jaren lijkt er uit te komen als Misjka kwijt is. Maar de hele familie helpt om Misjka te vinden, en om Roya te troosten. En dan blijkt dat huilen toch best wel op kan luchten!

Misjka

Misjka – Edward van de Vendel en Anoush Elman

Edward van de vendel en Anoush Elman schreven eerder samen De Geluksvinder. Dit boek uit 2008 is gebaseerd op het levensverhaal van Anoush. Hij was destijds een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan. Edward van de Vendel schreef zijn verhaal op, over de vlucht en de opbouw van zijn leven in Nederland. De filmrechten van het boek zijn ondertussen verkocht!

Zij bleven contact houden en toen er in het gezin van Anoush een konijntje kwam, bleek dat er nog een verhaal verteld moest worden. Een verhaal waarin een heftig onderwerp over asielzoekers heel mooi wordt teruggebracht naar iets kleins. Maar ook iets heel belangrijks!

Familieband, troost en een toekomst

Misjka is een verhaal over troost en verwerking. Over een hele sterke familieband en er voor elkaar zijn. Het is niet alleen mooi geschreven, maar ook prachtig geïllustreerd door Annet Schaap. Je ziet in de tekeningen dat de behoefte aan troost en rust door zo’n klein huisdiertje wordt vervuld. De hoofdstukjes zijn naast best wel serieus ook af en toe heel grappig. Moeven ik moet poepen is de grappigste titel. Voor jonge kinderen vanaf ongeveer 8 jaar zal dit boek zeker een succes zijn om te lezen. 

En het is gewoon ook heel belangrijk om zulke verhalen te lezen. Door Misjka en Roya leren we over wat het betekent om in een nieuw land te zijn. Om voorzichtig te wennen en aan de toekomst te denken.

  • Een boek dat mooi past bij het boekenthema Oorlog en Vrede. En in deze tijd zeker actueel en belangrijk leesvoer voor kinderen!
  • Meer van Edward van de Vendel? Bekijk de reviews van Stem op de Okapi, Rekenen voor je leven en Miss Eenhoorn. Meer leuks is te vinden op zijn website. Edward van de Vendel vertaalde ook vele jeugdboeken. Ook schrijft hij gedichten, waaronder in Gloei (bekroond met een Zilveren Griffel in 2021!). Een veelbekroond auteur met mooie titels.

Specificaties Misjka

Auteurs: Edward van de Vendel & Anoush Elman | Illustrator: Annet Schaap | Uitgeverij Querido | 9789045127903 | augustus 2022 | 156 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.