Miss Austen – de eerste affaire, een moord leidt tot speurdersinstinct

Het genre Cosy Crime is al een tijdje weer een trend en ik omarm hem. Agatha Christie en Miss Marple are ‘’Back in Town”. En dat in meerdere opzichten. Niet alleen worden hun boeken opnieuw uitgegeven in prachtige uitgaves maar het wordt ook opgepakt door de moderne auteurs. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Richard Osman, Costello & Richards of Sophie Hannah. Detectiveachtige verhalen, waarin je als lezer mee kan speuren. Vaak word je ook nog een verscheidene keren op het verkeerde been gezet. Echter hoef je nergens bang te zijn voor lugubere scènes.
Nu gaat auteur Jessica Bull met haar boek ‘Miss Austen – de eerste affaire’, nog een stapje verder: schrijfster Jane Austen wordt detective.

miss austen de eerste affaire hoofdfoto StoerLeesVoer

Dit is het verhaal van Miss Austen – de eerste affaire

Het is 1795, De Engelse Regency -periode, en de jonge Jane Austen – sprankelend, rap van tong en ongelooflijk slim – is op jacht naar een echtgenoot. Maar tijdens een feestelijk bal raakt ze verwikkeld in een mysterie als het dode lichaam van een hoedenmaakster wordt gevonden. Janes broer Georgie wordt vervolgens betrapt met enkele sieraden van de overledene, en de plaatselijke functionarissen beschouwen het als een uitgemaakte zaak, die waarschijnlijk zal eindigen met terechtstelling.
Om Georgies onschuld te bewijzen gaat Jane op onderzoek uit. Wat volgt is een wild, boeiend en geestig avontuur waarbij de lijst van verdachten alsmaar langer wordt. Jane zal al haar vaardigheden moeten inzetten om de ware dader te ontmaskeren, terwijl de klok tikt en haar broers veroordeling steeds dichterbij komt…Dit is Miss Austen -de eerste affaire.

Miss Austen synopsis 1795 Engelse Regency periode
Synopsis van het boek Miss Austen – de eerste affaire

Auteur Jessica Bull

Jessica Bull is geboren, en woont nog steeds, in Zuidoost Londen. Van jongs af aan verslindt ze al verhalen. Ze studeerde aan de Universiteit van Bristol Engelse literatuur, en later nog informatiewetenschap in Londen. In de veronderstelling dat ze dan de hele dag kon gaan zitten lezen, werd ze bibliothecaris. Toen dit toch tegenviel werd ze communicatieadviseur. Haar debuutroman ‘Miss Austen – de eerste affaire’, was onderdeel van een megadeal voor uitgeverij Penguin in Londen en werd al snel in meerdere talen vertaald. Een volgende deel in de Miss Austen onderzoekzaken is al aangekondigd en zal waarschijnlijk in november 2024, tevens bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, verschijnen.

Miss Austin

Een gewaagde maar zeer geslaagde combinatie in Miss Austen

Als liefhebber van Jane Austen als persoon en tevens van al haar boeken, is het wel even wennen om Jane in de positie van detective te zien. Gedurende het lezen had ik dan ook al heel snel besloten om alles wat ik van Jane Austen wist, of meende te weten, los te laten en gewoon te gaan genieten van het verhaal ‘Miss Austen – de eerst affaire – op zichzelf. Dat werkte perfect.

Want daar waar het thriller gehalte ontbreekt wordt de Recency-periode uitermate goed besproken. Schrijfster Jessica Bull heeft een beeldende schrijfstijl waardoor het verhaal zich als een soort van Downton Abbey serie voor je netvlies afspeelt.
Net zoals ik me neerlag bij het feit dat dit een geheel nieuwe kant van Jane Austen is, moet je als lezer ook accepteren dat het verhaal zich traag en met deftige bewoording afspeelt. Geheel conform de tijd waarin het zich afspeelt.

Miss Austen De eerste affaire bookcover

Jane schrijft brieven aan haar zus

Het boek begint met een treffende scène waardoor ik me meteen tot het verhaal aangetrokken voelde en door wilde blijven lezen. Toch is vooral het middenstuk van het boek ‘Miss Austen – de eerste affaire’, wat aan de langdradige kant. Ondanks het feit dat er een welkome briefwisseling tussen Jane en haar oudere zus Cassandra plaatsvindt. Hier doet ze verslag van het onderzoek en maakt ze kenbaar wie er allemaal verdachten zijn in deze moordzaak. Wel zo handig want door de hoeveelheid aan namen kun je de draad van het verhaal nog wel eens kwijtraken. Zo merk je ook dat er, door de auteur, niet voorbij gegaan wordt aan het feit dat Miss Austen in wezen schrijfster is en geen speurneus. Naast het speuren werkt ze ook nog steeds aan het script van haar novell.

Miss Austen 11 december 1795

Jane is een pittige dame en heeft nog voldoende in haar mars voor een volgend deel

Jane is zeker voor de tijd waarin het verhaal ‘Miss Austen – de eerste affaire’, een pittige zelfstandige en slimme dame. Ze laat absoluut niet het kaas van haar brood eten en zou het anno nu heel goed doen. Het is gewaagd dat auteur Jessica Bull Jane Austen op deze manier durft neer te zetten en ik kan niet anders zeggen dan dat het een zeer geslaagd boek is geworden. Het meespeuren naar de daadwerkelijke moordenaar, de al dan niet beantwoorde liefde van Tom voor Jane, alles draagt bij aan een paar uurtjes heerlijk wegdromen. Zelfs het nawoord, over de totstandkoming van dit boek is leuk om te lezen. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar het tweede deel in de Miss Austen Investigation-serie.

Miss Austin Jane Austin op bank met een meneer. inkttekening

Klik hier voor meer boeken in dit genre

Specificaties Miss Austen – de eerste affaire

Titel: Miss Austen – de eerste affaire | Oorspronkeijke titel: Miss Austen Inverstigates | Auteur: Jessica Bull | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | Vertaling: Rosalyn van Moorselaar | Eerste uitgave: 2024 | Aantal blazijden: 366 | ISBN 9789021045245 | ISBN e-book 9789021045269 | ISBN luisterboek 9789021046761 | Voor meer informatie ga je naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek je de website van uitgeverij Luitingh-Sijthoff of Bol.com

Hoedje van Jane Austen
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.