Moeiteloos jezelf zijn, een boek van Vera Helleman

‘Moeiteloos jezelf zijn; ontwaken in een nieuw bewustzijnsperspectief’ is een boek van Vera Helleman. Mandy schreef al eerder een review over een boek van haar: De kracht van autisme. Vera is een veelgevraagd spreker en schrijver van diverse boeken over onder andere non-dualiteit en emoties. 

moeiteloos jezelf zijn

‘Moeiteloos jezelf zijn’ gaat over ontspannen en moeiteloos zijn wie je werkelijk bent. Waarbij je jouw volste volste potentieel leeft. Een leven waar het niet langer gaat over het veilig en zeker stellen van jouw identiteit en het worstelen tegen nare gevoelens. Dat klinkt hoopvol.  

Het boek bestaat uit de volgende delen: 

  1. Je relatie tot jeZelf. Dit gaat o.a. over identificatie, gedachten, emoties en beschermingsmechanismen.
  2. Je relatie tot de ander. Dit deel gaat o.a. over reflecties, rollen, oordelen en verlangens.
  3. Je relatie tot je fysieke lichaam en het manifest. Dit deel gaat o.a. in op voedsel, ziekte en de buitenwereld.
  4. Je relatie tot je dienstbaarheid aan het veld van Eenheid. Hier komt thema’s als mededogen, zelfexpressie en overgave aan bod.
  5. Valkuilen, waaronder zinloosheid.

Per onderdeel vind je vooral theorie. Soms is er een verhalende voorbeeld, een afbeelding of oefening

Anders kijken naar het leven 

Vera schrijft heel verhalend en soms zelfs poëtisch, waardoor ‘Moeiteloos jezelf zijn’, makkelijk leest. Maar ik merkte dat het daardoor soms niet helemaal tot me doordrong. Dus ben ik gaan lezen met pauzes. Soms vond ik stukjes inspirerend en mooi. Zo nu en dan raakte het me. En soms bleef het vaag. Al met al heb ik het boek met plezier gelezen.  

Het opmerken van jouw beschermingsmechanismen wordt pas mogelijk wanneer je er klaar voor bent om deze te doorzien. Vertrouw dus op jeZelf, want alles in het leven komt op tijd. 

‘Moeiteloos jezelf zijn’ vraagt soms om eens anders naar dingen te kijken. Ik probeer mezelf bijvoorbeeld te beschermen tegen energieën van anderen. Terwijl Vera zegt dat dat niet kan, omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Ik zou de energie daarmee alleen maar onderdrukken bij mezelf, omdat ik het niet wil voelen en niet accepteer. Alles moet juist omarmd worden, ook het lijden. Je kan juist een schakel zijn en mededogen hebben. Dat vind ik interessant! Daar ga ik eens op die manier naar kijken. 

Moeiteloos jezelf zijn is geen boek om snel te lezen 

Om ‘Moeiteloos jezelf zijn’ nog beter te begrijpen, wil ik het over een tijdje nog eens lezen. Voor mij werkt het meestal zo met spirituele boeken dat het eerst interessant is. Maar dat het later pas doordringt. Dan kan ik er soms ook echt iets mee in mijn leven. Het ‘klikt’ dan het als het ware. Mentale inzichten zijn voelbaar, dan kan ik er iets mee in mijn leven.

De snelste weg naar goede aarding is een open hart. Waarmee je (opnieuw) kiest voor leven. Leven in deze realiteit, op deze aarde, in dit moment. 

‘Moeiteloos jezelf zijn’ gaat diep in op allerlei grote thema’s van het leven. Daarom kan ik het niet in één keer allemaal opnemen. Je kan het ook niet alleen lezen met je verstand. Je moet er voor open willen staan en er klaar voor zijn. Zo niet, dan kan het misschien frustratie oproepen, omdat het dan abstract blijft.

Vera verheldert

Als de interesse er wel is, kunnen de filmpjes van Vera op Youtube ook veel verhelderen. Ze heeft een serie ‘Vera verheldert’.  Daarin komen allerlei thema’s naar voren die je in het boek ook tegenkomt, zoals relaties. Vera zegt onder meer dat een relatie functioneel bij het jezelf worden en ‘zijn’.

Al met al vind ik ‘Moeiteloos jezelf zijn’ een mooi en inspirerend boek, maar het is voor de liefhebber. Het is een boek dat het ene moment misschien nog niet bij je past, maar later wel. Wie weet wat voor moois het je dan brengt; in de relatie met je zelf en de ander.

Specificaties Moeiteloos jezelf zijn

Auteur: Vera Helleman| Augustus 2014 | Uitgeverij LiV | 9789492073006| 256 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.