Mondi – een verhaal van de bruado

Ik wilde Mondi graag lezen, omdat de flaptekst mij vrijwel meteen aansprak. Het is een avontuurlijk boek. Ik wilde graag samen met de vier broers het avontuur meemaken. Dit is achteraf zeker gelukt, ik zat helemaal in het verhaal en kon precies voor mij zien hoe alles er daar uit zag en wat de broers meemaakten.

hoofd Mondi

Over Mondi

De vlag van ons eiland klappert van maandagvroeg tot vrijdagmiddag in de lucht: blauw voor de zee en de lucht, geel voor de zon en het strand, sterretjes voor de twee eilanden.

Mondi gaat over de vier broers DeeJay, JayDean, Fenchi en Tonchi groeien op Curaçao op. Na school verkennen ze de mondi: de woeste natuur vol geheimen. In de mondi staat een verlaten huisje. Het verhaal gaat rond dat er een brua woont, een heks. Rond het huis gebeuren vreemde dingen. De wind waait er niet en er ligt een onverklaarbare plas water voor de deur. En is dat grote bolvormige ding in de manzanillaboom voor het huis een nest? Als de ouders van de jongens besluiten om naar Nederland te emigreren, slaat Tonchi uit frustratie het nest in de boom kapot, geholpen door zijn broers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Zullen de broers veilig zijn in Nederland of…?

proloog

Milouska Meulens

Milouska Meulens werd geboren in Willemstad (Curaçao) en is verhuisd naar Nederland toen ze vijf was. Ze studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Het eerste jaar na haar studie heeft ze op Curaçao gewerkt. Hierna werkte zij voor diverse tv-programma’s waaronder Zembla. Ook heeft Milouska heel lang het Jeugdjournaal gepresenteerd. Daarnaast heeft zij in 2006 meegedaan aan Wie is de Mol en in de winter van 2014 presenteerde zij incidenteel het NOS Journaal. 

De illustraties in Mondi, zijn gemaakt door Hedy Tjin. Ik vind het hele aparte opvallende illustraties. Ik vind ze mooi en deze stijl past heel goed bij dit boek.

Mondi

Personages

In Mondi spelen de vier broers de hoofdrol. Alle vier de broers hebben een eigen karakter en hun trekjes. Het is leuk om te lezen hoe dat samen gaat. Ze zijn erg goed in kibbelen. Maar als ze een broverleg hebben, merk je ook heel erg dat zij ook goed naar elkaar kunnen luisteren en met elkaar kunnen samenwerken. De broederlijke band is dan heel sterk.

Mondi

Leuk en avontuurlijk

In het begin moest ik wel wennen aan de schrijfstijl. Het begin vond ik een beetje warrig en ik kon er moeilijk in komen. Ook komen er Papiamentu-woorden in voor. In het begin stoorde ik mij hier een beetje aan. Maar toen ik begreep wat die woorden betekenden (achterin staat een woordenlijst), ging het lezen steeds vlotter. Ik hoefde niet meer steeds achterin te kijken. Toch was ik wel weer nieuwsgierig wat die woorden betekenden. Dat terugbladeren deed ik in het begin van het boek dan ook veel. En ik heb meteen veel geleerd!

Mondi is een avontuurlijk verhaal. Voor mij als volwassene was het een leuk verhaal om te lezen. Voor de doelgroep van 10 jaar zal het zeker ook spannend zijn. Wat mij betreft is dit een aanrader voor kinderen!

Specificaties Mondi

Uitgever: Volt | Auteur: Milouska Meulens | Illustrator: Hedy Tjin | Oktober 2022 | 200 pagina’s | 9789021470740 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.