Monster in mijn huis, een rijkelijk geïllustreerd prentenboek op rijm

Monsters, ik ben er gek op. Soms om te griezelen, soms juist voor compassie. Want vaak zijn monsters niks anders dan vreemd uitziende creaturen die verkeerd begrepen worden. Als het echte monsters zijn die je laten gruwelen, dan is dat ook wel eens lekker. Monster in mijn huis is een prentenboek tjokvol toffe monsters. Het zijn oude bekende van mij, deze monsters zijn namelijk gemaakt door een Nederlandse kunstenaar. Maar wie is nou eigenlijk het echte monster?

hoofd

Monster in mijn huis

Het charmante en rijk geïllustreerde prentenboek Monster in mijn huis is grappig, op rijm en zit tjokvol monsters. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht te gaan over een groep lelijke maar schattige monsters. Maar broodkruimels, waaronder zelfs een op het omslag, brengen de lezer op een ander spoor – er is namelijk iemand naar wie je echt op zoek moet gaan…

Er zit een monster in mijn boekenkast.
Ik ben nu echt de klos.
Maar als verder niemand hem kan zien…
Zit er dan bij mij een steekje los?

Uit Monster in mijn huis

Debuut en oude bekende

Monster in mijn huis is een zeer charmant, grappig en rijk geïllustreerd prentenboek. Het uit Australië afkomstige The Umbilical Brothers, een komisch duo, schreef dit boek als hun debuut. David Collins en Shane Dundas werden door Entertainment Weekly opgenomen in het overzicht van de 100 Most Creative People In Entertainment. Ze combineren hun geweldige vocale en fysieke capaciteiten met een mix van theater, slapstick en stand-up. Daarmee creëren ze een eigen wereld waar alle regels worden gebroken.

De illustraties van Monster in mijn huis komen van een oude bekende: Johan Potma. Johan woont en werkt in Berlijn en is een Nederlandse kunstenaar. Hij schildert zijn monsters op oude houten oppervlakken zoals borden, deksels en sigarendozen. Door voor zulke materialen te kiezen, ontstaan er prachtige extra laagjes in zijn kunstwerken. Ik heb thuis al puzzels, memory en een kwartetspel met Potma zijn monsters. Ik hou ervan. Het doet me denken aan mijn geliefde Mark Ryden, maar dan iets minder politiek geladen en toegankelijker voor kinderen. Er is zoveel te zien en te voelen bij zijn illustraties, echt geweldig!

Perspectief

Monsters geven altijd een aangename gelaagdheid aan je perspectief. Want je vindt altijd wel IETS van een monster. Is het eng? Gruwelijk? Vreemd? Lief misschien? Vervreemdend is een monster altijd. Kan je dan verder kijken behalve het uiterlijk? Of gruwel je zo hard dat dit moeilijk wordt. In Monster in mijn huis zijn de griezels aandoenlijk en lief, maar ze geven mijn dochter zeker ook wel de bibbers soms. Want het groene monster in bed wat heel lief aan het voorlezen is, kwijlt en glibbert toch wel erg in dat bedje..

Maar er is meer. Uiteraard is het hoofdthema monsters, maar buiten die griezels is er zoveel te zien! De prenten zijn zo gedetailleerd, echt geweldig. En al snel valt ons iets op.. Ook de teksten zijn perfect. Kort, krachtig, op rijm, humorvol en spannend. Een perfecte balans tussen al die emoties en gevoelens. Doordat het op rijm is, leest het heerlijk voor. En ook de vormgeving op de pagina´s met tekst is geniaal. Koffiekringen, krabbels, schetsen en meer valt er t ontdekken in Monster in mijn huis.

Basis en laagjes

De basis is een geweldig fantasievol prentenboek op rijm met monsters. Verdwaal in de prenten, lach en griezel om de tekst en kruip lekker tegen elkaar aan tijdens het voorlezen. Tegelijk zijn er zoveel toffe laagjes. Want wie is nou het echte monster eigenlijk? Het boek bevat eigenlijk drie soorten.. En wie is nou bang voor wie? Ik hou van de combinatie van alle elementen uit dit boek. Ik ben onwijs enthousiast en mijn dochters ook. Dit is voor ons een boekenkastpareltje en wij sluiten deze griezels in ons hart.

Specificaties Monster in mijn huis

Auteur: The Umbilical Brothers | Illustraties: Johan Potma | Uitgever: Volt | Vertaling: Marieke Woortman | 9789021461687 | 32 pagina´s | Februari 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.