Morgen gaat het beter – Hans Vanacker. Een integer verhaal over opgroeien in armoede

Het boek Morgen gaat het beter is geschreven door Hans Vanacker. Het gaat over het meisje Sara, dat bijna haar 12e verjaardag viert. Maar zelf heeft ze daar maar weinig zin in. Want na de scheiding van haar ouders is er niet veel geld. Morgen gaat het beter is een hoopvol en warm verhaal over de impact van financiële problemen. Maar vooral ook hoe belangrijk vriendschap is en hoe fijn het is om je verjaardag te vieren. Een leerzaam boek voor kinderen vanaf 10 jaar.

Maar wat zouden haar twee vrienden denken van het sjofele appartementje waar ze met haar moeder woonde?

hoofd

Moeder en dochter

Morgen gaat het beter vertelt het verhaal van Sara. De moeder van Sara is druk bezig met de voorbereidingen voor de verjaardag van Sara. Bijna iedere dag vraagt ze wel wat ze met haar feestje wil doen. Maar Sara wil er niet over praten. Ze schaamt zich namelijk voor hun huis. Met spullen van de kringloop en lelijke verf op de muur. Sara heeft zelfs geen eigen slaapkamer. Maar ze durft niet te vertellen dat ze zich schaamt.

De moeder van Sara baalt ondertussen dat haar ex geen alimentatie betaalt. En dat hij zo weinig aandacht heeft voor Sara. De advocaten zijn er druk mee. Ondanks dat ze goed werk heeft als restaurateur, kan ze zich maar weinig veroorloven. Maar ze wil Sara graag een gezellig feestje geven met haar vrienden. Zou het lukken om iets leuks te organiseren?

Sara durft het tegen niemand te zeggen waar ze mee zit. Wat zullen haar vrienden wel niet denken? Haar beste vriendin Camille woont in een groot huis met rijke ouders. Kobe, die twee moeders heeft, merkt wel dat Sara er helemaal geen zin in heeft. Maar waarom?

Morgen gaat het beter – echte aandacht

We lezen steeds een hoofdstuk uit een ander perspectief. Van Sara, haar moeder Leen, vriendin Camille en vriend Kobe. Ook klasgenoot Febe leren we kennen, die aan de buitenkant heel anders overkomt dan hoe ze echt is. Zo blijkt iedereen zijn eigen verhaal en moeilijkheden te hebben. En de hoop dat het morgen misschien wel beter gaat. Febe haar ouders kijken niet naar haar om. De ouders van Camille maken zich vooral druk om de lastige tuinarchitect en kapotte garagedeur.

Gelukkig komt er voor Sara hulp uit onverwachte hoek. Want een verjaardag vieren is belangrijk. En gezelligheid kost niets gelukkig. Dit verhaal is een mooie les in wat echte aandacht kan doen. En hoe iedereen een situatie weer anders beleeft of ziet. De grote illustraties van Lotte Dufour zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Knap hoe de emoties daarin verwerkt zijn! 

Financiële problemen en vechtscheiding

Naast de verjaardag perikelen komen twee hele belangrijke thema’s aan bod in Morgen gaat het beter. Namelijk financiële problemen en vechtscheiding. Er zijn heel veel kinderen die hieronder gebukt gaan, en dit heeft vaak een groot effect op hun welbevinden en zelfvertrouwen. Want het kan heel lastig zijn om daarover te praten met iemand! Kinderen willen hun ouder niet belasten of extra bezorgd maken. En zo kunnen ze bijna de ouderrol overnemen.

Sommige kinderen kunnen in hun gedrag veranderen. Ze zijn somber, vaak boos of trekken zich terug. Voor ouders, leerkrachten en iedereen om deze kinderen heen, is het heel belangrijk om daar extra aandacht voor te hebben. En wat verder te kijken dan alleen het gedrag dat ze aan de buitenkant laten zien. Dit verhaal over Sara kan kinderen wat inzicht geven in de gevolgen van armoede en is dus een mooie aanrader.

  • Informatie over het vergroten van de weerbaarheid van kinderen die het moeilijk hebben, vind je bij MamaScrapelle.
  • Bekijk ook de blog over de impact van financiële problemen in gezinnen.
  • Een fijn boek voor kinderen van gescheiden ouders is Tim er Tussenin. Tim Douwsma geeft tips aan kinderen en volwassenen hoe ermee om te gaan.

Specificaties Morgen gaat het beter – Hans Vanacker

Auteur: Hans Vanacker | Illustrator: Lotte Dufour | Vormgeving: Dries Desseyn | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462916302 | april 2022 | 128 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.