Mot en de metaalvissers – een mooi vormgegeven boek over jezelf durven zijn

Als je Mot en de metaalvissers in je handen hebt gehad blijft de sfeer direct aan je kleven. De verschillende kleuren groen, de manier waarop de titel is vormgegeven en de roestbruine kleur spraken mij direct aan. Het is een dik, stevig boek dat je meteen wilt openslaan.

hoofd Mot en de metaalvissers

Mot en de metaalvissers

Mot heet eigenlijk Vlinder, maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een fladderig, kleurrijk kind in een jurkje. De elfjarige Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Mot krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers en daar vindt ze een eigen duikboot. Die boot is het begin van een geweldig avontuur, waarbij Mot de acrobaten van De Werf ontmoet, nieuwe vrienden maakt, het tegen een machtige miljonair opneemt en haar moeder beter leert kennen. 

Roest, heel veel roest kom je tegen het boek Mot en de metaalvissers. Het gaat over roest, je ziet roestkleurige illustraties en zelfs af en toe roestbruine tekst. Mot is niet vies van een beetje roest, haar moeder daarentegen houdt vooral van fashion en dure dingen. Zij vindt een oude, verroeste duikboot waar haar dochter zelfs in wil varen echt een heel slecht plan. “Wat je vindt mag je houden” is de gouden regel bij de metaalvissers, dat is even slikken als je dochter een duikboot vindt. Als er dan ook nog spannende dingen gebeuren, is Mot niet meer de fladderige Vlinder waar haar moeder van droomde toen Mot nog een baby Vlinder was. 

schutblad

332 bladzijdes over roest, in één ruk uitgelezen

Mot en de metaalvissers is een dik boek vergeleken bij andere kinderboeken, maar daar merk je helemaal niets van als je aan het lezen bent. Ik vond het zelfs jammer dat ik het uit had, want ik waande mijzelf helemaal in de wereld van Mot. Het boek begint met één van de prachtige illustraties van Sophie Pluim. Deze illustratie is, net als de andere illustraties in het boek, gedetailleerd getekend in het zwart, wit en natuurlijk roestbruin. De illustraties geven een impuls aan het verhaal, maar behouden de mogelijkheid om je eigen fantasie de vrije loop te laten.

In het boek Mot en de metaalvissers zijn er twee verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen in het slot. De wisseling tussen de verhaallijnen gaat heel natuurlijk, waardoor het goed te volgen is voor zowel volwassenen als kinderen. Het karakter van Mot en van haar moeder worden uitgebreid beschreven. Dit geldt ook voor hun relatie. Er worden veel woorden gebruikt om hier beelden bij te vormen. Ik vind het mooi hoe auteur Sanne Roosenboom hier aandacht aan heeft besteed. De gedetailleerde beschrijvingen zorgen voor een dieper begrip voor de relatie tussen en de tegenstellingen in de karakters. Dit geeft mooie aanknopingspunten om hier met kinderen over in gesprek te gaan. Het kan hierbij gaan om thema’s als durven, jezelf zijn, normen, verwachtingen. 

Mot en de metaalvissers

Leerzaam op verschillende vlakken

Naast dat het karakter Mot de mogelijkheid geeft om met kinderen in gesprek te gaan over de sociale thema’s, kunnen zij van Mot en de metaalvissers ook veel inhoudelijke dingen leren. Zo kende ik het begrip ‘metaalvissen’ niet en blijkt dit te werken als een ‘rode scooter’. Als je een rode scooter hebt gekocht, zie je daarna overal rode scooters rijden, let er maar eens op. Als je Mot en de metaalvissers hebt gelezen zie je ineens overal roest, hoor je mensen praten over metaal en kom je zelfs mensen tegen die een touwtje met een magneet gebruiken om metaal op te vissen! Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, ik heb namelijk van Sanne Roosenboom geleerd dat je niet zomaar ergens mag gaan metaalvissen. 

Mot en de metaalvissers

Sanne Roosenboom heeft naast Mot en de Metaalvissers ook andere boeken geschreven. Bij ons op school worden de boeken uit de serie Het ministerie van oplossingen erg graag gelezen, deze zijn ook van haar hand. Voor wat jongere kinderen schreef zij twee boeken over het land Jippie!. Daarnaast schreef zij voor de kinderboekenweken van 2021 en 2022 verhalen die in de themabundel zijn opgenomen. 

Mot en de metaalvissers

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Ik ga dit Mot en de metaalvissers na de zomervakantie aanraden aan een meisje uit groep 5. Dit meisje houdt erg van graphic novels en kijkt bij het kiezen van een boek vooral naar de binnenkant. Er moeten genoeg plaatjes in staan en de bladspiegel niet te vol met letters. Dit meisje kan goed lezen, maar is snel afgeleid bij teveel tekst. Mot en de metaalvissers heeft meer diepgang dan de graphic novels die zij leest en ik zou haar daar graag kennis mee willen laten maken. Daarnaast zie ik haar zo rondlopen op De Werf waar Mot graag komt. 

Wij lezen bij ons op school elke dag voor in de stamgroepen. We doen dit thematisch, het voorleesboek moet passend zijn bij het schoolbrede thema waar we aan werken. Binnenkort staat het thema ‘Uitvindingen en ontdekkingen’ centraal op school. Mot en de metaalvissers is het perfecte voorleesboek binnen dit thema! De leerkracht van groep 5/6 heeft het boek op mijn aanraden al gelezen tijdens haar vakantie. Ik verwacht dus dat deze 20 kinderen mogen genieten van het avontuur van Mot. 

Specificaties Mot en de metaalvissers

Auteur: Sanne Rooseboom | Illustrator: Sophie Pluim | Uitgever: Van Goor | April 2022 | 336 pagina’s | 9789000381371 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.