Muziek voorleesboeken voor peuters, een vrolijke selectie

Wij luisteren thuis veel naar klassieke muziek. Niet alleen is het een heerlijke rustige achtergrond ook is het goed voor de ontwikkeling van je kinderen. Sinds een tijdje hebben wij ook muziek voorleesboeken voor peuters in huis en dat is een enorm groot succes voor alle partijen! 

hoofd Muziek voorleesboeken voor peuters

Muziek en kinderhersenen

Meerdere onderzoeken tonen aan dat kinderen die opgroeien met muziek slimmer zijn. Ja muziek ontwikkelt daar schreef ik een tijdje geleden al een blog over.

Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij musicerende kinderen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Deze resultaten ontstaan, doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen. De neuronen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau.

(bron: www.muziekmaaktslim.nl)

Kinderen en muziek

Gelukkig houden kinderen van muziek. En daar doe ik thuis dan ook veel mee met de kinderen. Van kleine simpele liedjes voor het fruit eten en de broodmaaltijd, de bekende kinderliedjes tussendoor. Nieuwe kinderliedjes leren bij thema’s, en natuurlijk spelen met de muziekinstrumenten. Daarnaast kijken wij bij heel slecht weer graag kinderdisco muziek waar de kinderen enthousiast meedoen met alle pasjes. Uiteraard dans ik dan ook vrolijk mee!

Muziek luisteren en maken is gezellig en leerzaam. Om muziek te kunnen maken moeten de verschillende hersendelen goed samenwerken. Het bespelen van een instrument vraagt om een goede motoriek, het gehoor is nodig om te horen of de muziek juist gespeeld wordt en goed klinkt en om de muzieknoten te kunnen lezen en het instrument te kunnen bespelen moet ook goed gekeken worden. Zo worden verbindingen in de hersenen tussen de motorische en zintuiglijke gebieden gestimuleerd.

Muziek voorleesboeken voor peuters

Nu is het niet alleen leuk om muziek te luisteren en te maken op de bekende manier, maar sinds kort zijn er steeds meer geluiden voorleesboeken op de markt. En daar horen ook de muziek voorleesboeken voor peuters bij met muziekinstrumenten of bekende componisten bijvoorbeeld.

Wat hoor ik? Muziek

wat hoor ik muziek

Je ziet al aan de staat van het boek dat dit een zeer favoriet boekje is bij de gastkinderen en dochterlief. Zo favoriet dat inmiddels de contrabas het heeft begeven helaas, maar dat mag de pret niet drukken hoor. Regelmatig wordt dit boekje erbij gepakt en hoor je prachtige geluiden uit de leeshoek komen.

wat hoor ik muziek

In schattige tekeningen spelen  zes verschillende dieren voor hun publiek een instrument. De pagina’s zijn van dik karton en de knopjes zijn goed in te drukken vanaf ongeveer 2 jaar. Daarvoor hebben ze vaak nog niet genoeg kracht in hun vinger om op de juiste plaats te drukken.

De enige woorden die je ziet zijn de namen van de muziekinstrumenten. De geluiden komen goed overeen met de werkelijke klanken van de instrumenten.

wat hoor ik muziek

Dochterlief weet ook precies wie van welk instrument het meeste houdt. Papa de contrabas, oupa de saxofoon, mama de dwarsfluit, omi de viool, zijzelf de harp en de triangel sja die weet ze niet. haha

Uitgeverij: Yoyo books | Auteur: onbekend | Meer uit deze reeks: Muziek, Platteland, Natuur, Nacht

muziek voorleesboeken

muziek boek peuters

Bij de bibliotheek vond dochterlief een tijdje geleden nog meer muziek voorleesboeken en ze koos deze uit met de muziekinstrumenten erop.

muziek voorleesboeken

In dit prentenboek van dik karton worden ook weer 6 muziekinstrumenten geïntroduceerd. De enige woorden die je in dit boek leest zijn de namen van de muziek instrumenten.  De geluiden komen goed overeen met de werkelijke klanken van de instrumenten.

muziek boek peuters

In een vrolijke circussetting met heldere kleuren blaast het varken op de fluit, speelt de olifant piano, de vos speelt de viool en de zebra speelt de gitaar. De beer slaat op de trommel en de muizen spelen met de xylofoon.

Uitgeverij: Clavis | Auteur: Marion Billet

Meer van deze serie muziek voorleesboeken: Mijn eerste muzieknoten, waar is mijn knuffel, mijn dieren, dansmuziekjes, de boerderij, de jungle, de natuur, de vogels, babydieren

Paco en Vivaldi

Dit prachtige muziek voorleesboek voor peuters hebben wij sinds kort en wij zijn er allemaal dol op! Er zijn 2 soorten muziekknopjes in dit boek. De omgevingsgeluiden als water en zoenende mensen en de muziekstukken als lente en zomer van Vivaldi.

In dit voorleesboek volgen wij Paco en zijn gids. Zij zijn op het carnaval in Venetië. Overal zijn maskers, dansers en muzikanten, gondels en kanalen. Maar er is vooral heel veel muziek van Vivaldi.

Op een speelse manier leren de kinderen de muziek van Vivaldi kennen en herkennen! Na een aantal keer voorlezen neuriet dochterlief al mee met de muziek en wil zelfs de complete stukken horen omdat de liedjes toch snel stoppen. Het geeft de prachtigste klanken.

De tekeningen zijn mooi gemaakt en passen echt bij Venetië. Ook leuk om te combineren met het thema carnaval!

Het grote verschil met de andere boeken is dat deze van dunne pagina’s is gemaakt. De werkelijke knopjes zitten op de laatste pagina waar je precies kunt lezen welk omgevingsgeluid of muziekstuk van Vivaldi je kunt horen door op dat knopje te drukken.

Paco en Vivaldi

Een mooie toevoeging aan dit boek is dat er informatie over Antonio Vivaldi is bijgezet. Dit maakt het voor de voorlezers ook nog eens erg interessant om te lezen en leuk om de kinderen te stimuleren om muziek te maken natuurlijk. Misschien zijn zij wel de volgende Vivaldi!

Uitgeverij: Clavis | Auteur: Magali le Huche

Meer uit deze reeks muziek voorleesboeken: Paco en het orkest, Paco en de Jazzband, Paco en de fanfare, Paco is een rockster, Paco en Mozart

Heb jij ook muziek voorleesboeken voor je kinderen?

Check ook voor Muziek voorleesboeken voor peuters

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld whodunnit zoekboek

footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.