Naar de maan, een jeugdboek met alles over dit hemellichaam

Joehoe! Een vers boek van dit gouden duo: Govert Schilling en Tjarko van der Pol. Dansend ontvingen wij dit boek ‘Naar de maan’. Want wij houden van wat er uit dit duo voortkomt. ‘Hadden de Grieken raketten?’, lezen we nog steeds graag. Dit informatief, humorvolle boek blijft een feestje bij het openslaan. En we hebben alle vertrouwen dat dit boek net zo tof gaat zijn. Reis vooral met ons mee naar dit dichtstbijzijnde hemellichaam.

Naar de maan voorkant boek omslag cover govert schilling tjarko van der pol

Naar de maan samenvatting

In Naar de maan neemt sterrenkundejournalist Govert Schilling zijn jonge lezers mee op een fascinerende ontdekkingsreis naar de maan. Dit boek, boordevol kleurrijke illustraties van Tjarko van der Pol, is bedoeld voor kinderen die alles willen weten over ons dichtstbijzijnde hemellichaam. Duizenden jaren lang vormde de maan een inspiratiebron voor verhalenvertellers en kunstenaars. Van mythen en bijgeloof tot schijngestalten en verduisteringen; van achterhaalde ideeën over het leven op de maan tot de nieuwste resultaten van de wetenschap.

Govert Schilling behandelt het allemaal in dit boek. Illustrator Tjarko van der Pol maakte de geweldige, gedetailleerde tekeningen waarop van alles te ontdekken valt. Naar de maan verscheen eerder onder de titel De ontdekking van de maan, maar is nu geüpdatet en voorzien van nieuwe illustraties. Eerder maakten Govert en Tjarko samen Hadden de Grieken al raketten?. 

Ontdek alles over de maan in dit kinderboek van ruimtejournalist Govert Schilling en illustrator Tjarko van der Pol

Leren is leuk

Direct vanaf het voorwoord heeft Govert Schilling mij weer in zijn vertelgreep. Hij heeft zo’n natuurlijke manier van vertellen waarbij eigen ervaringen en kennis verweven worden tot een heerlijk geheel. Het voelt warm, welkom en boeiend. Tegelijk geloof ik alles van wat hij me verteld. Hij doet me denken aan een favoriete leraar op school die ook zo heerlijk kon vertellen, buiten de lesboeken om. Maar wel met connectie naar de lesboeken toe. De enige les waar ik overigens voldoende voor stond. Maar dat is een ander verhaal, nu is het hoog tijd om eens in dit prachtige boek te duiken en de reis naar ons dichtstbijzijnde hemellichaam te ondernemen.

Want leren is leuk, dat laten Schilling en van der Pol wel zien. Ze nemen me mee in woord en beeld op reis. Ik voel me gretig om meer, meer en veel meer te lezen en zien. En voordat ik het weet zijn mijn twee dochters en ik al best een tijd aan dwalen in dit boek. En hebben we veel geleerd van Naar de maan zonder dat we dit echt doorhadden. Schilling en van der Pol hebben zoveel liefde en plezier in hetgeen ze brengen, daar kan geen stoffig weetjesboek tegenop. Ook geen niet stoffig weetjesboek. Misschien durf ik zelfs te zeggen dat dit boek één van mijn favoriete en meest complete boeken over de maan is…

Autorijden & sprookjes

Al vanaf mijn geboorte ben ik verbonden met de maan. Mijn naam, Selena, is de maangodin in Griekse mythologie. Bewust gekozen door een geschiedenis minnende moeder. Dus of het al werd bepaald door de naamgeving, of dat het van nature een aantrekking op mij heeft… Ik ben gefascineerd door dit hemellichaam! Toch val ik van de ene in de andere verbazing als ik door Naar de maan reis met mijn dochters. Veel wist ik, veel wist ik ook niet. We gaan van mythen en sprookjes (love those!) naar echt concrete feiten.

Mijn dochters vinden het hoofdstuk ‘Loop naar de maan’ geweldig. Het is een uitdrukking die redelijk geaccepteerd is maar toch iets sterks uitdrukt. Zowel de tekst als de illustraties haken heerlijk in op deze uitdrukking. Want ook ‘Ik hou van jou tot aan de maan en terug’ wordt veel gebruikt, en dat komt op hetzelfde neer. Want hoever zou dat nou zijn? Het antwoord staat in dit boek!

En ben je benieuwd of je kan autorijden op de maan? Ook dit antwoord, plus meer leuke uitleg en feitjes, kan je vinden in dit heerlijke boek.

Voor welke leeftijd is Naar de maan?

Concreet is dat vanaf 8 jaar ongeveer. Maar uiteraard is dit fijne boek Naar de maan voor een heel ruim publiek. De illustraties geven het aangename humor mee maar ook een bepaalde manier van verklarende uitleg zonder dat het kinderachtig is. De teksten van Schilling zijn warm en welkom, informatief en verhalend. Ik luister nooit luisterboeken maar van Naar de maan zou ik Schilling zelf dit boek wel willen horen voorlezen. Ik denk dat dit heel aangenaam zou zijn. Hij heeft namelijk echt een talent om informatief verhalend te vertellen. Nergens kinderlijk, wel heel begrijpelijk en boeiend.

Meestal geef ik bij weetjesboeken, en andere informatieve jeugdboeken aan dat we nog lekker aan het dwalen zijn door alle teksten. Zo lezen we graag dit soort boeken. We laten ons leiden door een hoofdstuk, of door een bepaalde illustraties. Maar bij Naar de maan denk ik dat we alles al gelezen hebben! Soms lezen we wat voor als mijn dochters gaan slapen. Soms pakken we het erbij als de meiden uit school zijn en zoeken we er filmpjes bij. We hebben ons zelfs al laten inspireren ook voor een creatieve middag. Met tekenspullen en dit boek zijn we lekker gaan tekenen. We maakten een maan en ontwierpen hoe we deze zouden inrichten als we dit konden doen. En het idee van de McMaan is zeker doorgevoerd op de maan van beide dochters.

Cadeautip

Wat een feest is Naar de maan weer. Ook voor volwassenen zou ik dit boek aanraden. Wil je alles plus nog veel meer extra weten, waarvan je niet wist dat je het wilde weten? Dit boek laat zelfs de donkere kant, de achterkant van de maan niet onbelicht! En dan heeft uitgeverij LS het ook prachtig gedrukt op kwaliteit papier, goede inkt en mooie hardcover. Een absoluut topcadeau voor jezelf, een ander, klas of opvang groep.

naar de maan boek govert schilling ls tjarko van der pol

Jeugdboeken maan & heelal

Specificaties Naar de maan

Auteur: Govert Schilling | Illustraties: Tjarko van der Pol | Uitgever: LS | 96 pagina’s | Juni 2024 | 9789021044774 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij LS of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.