Nachtwerk – een tweede deel over Kauffmann en Kauffmann

Direct na het lezen van De zusjes ben ik gestart met Nachtwerk. Dit is het tweede boek uit de serie Kauffmann en Kauffmann bedrijfsrecherche. Over De zusjes was ik erg enthousiast, dus ik keek er erg naar uit om het verhaal over Kat en Lisa verder te gaan lezen. Ook dit vervolg heeft mij absoluut niet teleurgesteld. Hetty Kleinloog heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor ik door het verhaal heen vlieg. In dit deel gaan de zusjes Kauffmann en Kauffmann een onderzoek in Artis uitvoeren, het is dus een heel andere context in dit tweede deel.

Nachtwerk

Nachtwerk

De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meeste ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen.

Als verzorger Arthur Korenman ’s ochtends vroeg dood in het olifantenverblijf wordt aangetroffen, schakelt de directeur van Artis Kauffmann en Kauffman Bedrijfsrecherche in. Lisa en Kat Kauffmann ontdekken al snel dat Korenman op het spoor was van diefstal en illegale handel in exotische dieren. Maar wat heeft een agressieve olifantenbul daarmee te maken? Je leest het in Nachtwerk!

Terwijl Lisa zich vol op de zaak stort, wordt Kat afgeleid door een datingfraude waar haar buurman Harrie slachtoffer van is. Volgens Lisa besteedt Kat daar veel te veel energie en tijd aan. Hun bedrijf verdient er immers geen cent mee. De irritaties tussen de tweelingzussen lopen hoog op. Wanneer in de dierentuin opnieuw een dode valt, is duidelijk dat ze te maken hebben met een dader die nergens voor terugdeinst. Lisa zal de hulp van Kat nog hard nodig hebben, maar komt die nog op tijd?

Nachtwerk bevat een fijne flow

Bij De Zusjes gaf ik in mijn recensie al aan dat ik in een fijne leesflow kwam. Ik hoopte natuurlijk dat dit bij Nachtwerk ook het geval zou zijn en dat is absoluut waar. Dit komt mijns inziens door de vlotte schrijfstijl, waarbij geen ingewikkelde taal of zinsconstructies worden gebruikt. Daarnaast wordt er regelmatig iets specifieks herkenbaars genoemd in het verhaal. Te denken valt aan een krantenbericht over de Zeven Zussen serie. Dit is heel subtiel gedaan, waardoor het ook niet storend is als dit niet meer zo actueel zou zijn.

Wat ook zorgt voor een fijne leesflow in Nachtwerk is dat het verhaal zich in het grijze gebied begeeft tussen ‘herkenbaar leven’ en ‘fictie’. Deels kan ik mij identificeren met personages, maar deels ook absoluut niet. Dat er toch herkenbare elementen in zitten, maakt dat ik mij gemakkelijker verbind met het verhaal. Dat het overduidelijk fictie is zorgt er daarnaast voor dat ik er helemaal in weg kan zakken.

Wederom een verrassend verhaal

Wat ik erg sterk vind aan Nachtwerk is dat het verhaal wederom erg verrassend is. Ook nu heb ik pas laat in het boek door wie de dader is. Er komen best wat personages voor in het boek, waarbij je af en toe een ‘het zal toch niet de dader zijn’-gevoel kan hebben. Maar de afronding van het verhaal vindt echt pas plaats in de laatste bladzijdes.

Naast verrassend vond ik de afronding ook wat ‘afgeraffeld’ overkomen. Alsof alle verhaallijnen die in het boek zitten allemaal volledig afgesloten moesten worden. Niet storend, want het geeft wel echt een ‘af’ gevoel, maar hier mist het verhaal wat diepte. Ik vind namelijk wel dat Hetty Kleinloog de zusjes Kat en Lisa mooi verdiept heeft in Nachtwerk. Ik heb ze nog beter leren kennen en dat vond ik erg interessant. De verschillen, maar ook de overeenkomsten, tussen de vrouwen wordt steeds duidelijker. De overige personages waar we ook al kennis mee hebben gemaakt in deel 1, zoals buurman Harrie en goede vriend Abel komen ook terug in dit boek. Deze zijn minder uitgediept dan de zussen, maar dat stoort mij verder niet.

Tip: Lees de hele serie

Nachtwerk bevat een verhaal dat in principe op zichzelf staat. De zaak in Artis is goed te begrijpen zonder dat je het eerste deel gelezen hebt. Voor de lange verhaallijnen, die van Kat en Lisa, is het wel prettig om het eerste deel gelezen te hebben. Daarnaast zijn het gewone hartstikke leuke boeken, dus dat zou ik sowieso aanraden om te doen! Het derde deel, Moederweelde, is uitgekomen eind 2022. Die kun je er dus direct achteraan lezen.

Kauffmann en Kauffmann serie

Specificaties Nachtwerk

Auteur: Hetty Kleinloog | Uitgever: Marmer | 256 pagina’s | december 2021 | 9789460684746 | meer informatie bij je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.