Nationale voorleesdagen 2020, een blog plus lesideeën

Het is weer medio januari en dat betekent dat het tijd is voor de Nationale Voorleesdagen! De Nationale Voorleesdagen 2020 begonnen op woensdag 22 januari met de traditionele voorleesontbijt en duurden tot 1 februari. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Hiermee ontwikkel je taalvaardigheid en dat is immers heel belangrijk! Prentenboek van het jaar 2020 is Moppereend, De speciale mini-editie van Moppereend is tijdens deze week te koop voor € 5,25

Waarom zijn De Nationale Voorleesdagen?

De taalontwikkeling is belangrijk voor jonge kinderen. In hun eerste jaren zijn de hersenen sponzen en nemen kinderen meer op dan volwassenen kunnen. Lezen is leuk en leerzaam. Hoe groter de woordenschat hoe beter kinderen zich kunnen uiten. Dingen leren en uiteindelijk zelf leren lezen. Woordenschat, spelling en tekstbegrip zorgen voor een beter begrip van de wereld om je heen! 15 minuten per dag voorlezen is een absoluut minimum voor deze jonge kinderen.

Voorlezen maakt het verschil

Voorlezen maakt een groot verschil. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders/verzorgers worden voorgelezen. Ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat.

Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid. De kinderen maken daardoor kennis met ‘boekentaal’. Een taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling. Ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend.

Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Een positieve attitude tegenover het lezen is belangrijk voor het later zelf willen leren lezen. De Nationale Voorleesdagen stimuleren daarom ouders, pedagogisch medewerkers en/ of leerkrachten om dit te doen. Meer input vind je op www.leesmonitor.nl of de brochure Meer voorlezen beter in taal.

Als gastouder las ik altijd 2 keer per dag 15 minuten voor en ook als kleuterjuf probeer ik dit vol te houden. Al zijn sommige dagen zo vol gepland dat het soms niet twee keer lukt om voor te lezen.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen. Georganiseerd door de Stichting CPNB en vond in 2020 voor de 17de keer plaats.

Het Nationale Voorleesontbijt

nationale voorleesdagen 2020
by stichting CPNB

Elk jaar worden er BN’ers uitgenodigd om tijdens het nationaal voorleesontbijt voor te lezen. Op een school, bibliotheek, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder. (Al ken ik geen bekende Nederlander en las ik deze periode zelf gewoon voor aan de kinderen). Onderneem jij ook iets? Of wil je weten of er in de buurt iets wordt gedaan dan kun je hier kijken in het activiteitenoverzicht van de nationale voorleesdagen 2020.

Prentenboek van het Jaar bij Nationale Voorleesdagen 2020

Moppereend van Uitgeverij Lemniscaat is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2020. Dit prentenboek staat uiteraard centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen 2020.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2020

nationale voorleesdagen 2020

Lesideëen bij Moppereend

Tover een regenboog

Met een magisch krijtbord een regenboog tevoorschijn toveren. Bij de Action hebben ze vaak van die blokjes papier liggen die je dan vervolgens met een plastic pen kan krassen. Magisch voor kinderen en superleuk als extra activiteit.

Magische donderwolk.

Vul een doorzichtige bak met water. Spuit vervolgens scheerschuim bovenop het water. Pak verschillende kleuren ecoline of voedselkleurstof en druppel dit in de wolken. Er komen nu als het goed is kleine vrolijk gekleurde straaltjes onder de wolken vandaan.

Heb jij ook nog leuke lesideëen voor de nationale voorleesdagen 2020 dan hoor ik ze graag!

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.