Het is weer medio januari en dat betekent dat het al weer bijna tijd is voor de Nationale Voorleesdagen! De Nationale Voorleesdagen 2020 beginnen op woensdag 22 januari met de traditionele voorleesontbijt en duren tot 1 februari. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Hiermee ontwikkel je onder andere taal en dat is heel belangrijk! Prentenboek van het jaar 2020 is Moppereend, De speciale mini-editie van Moppereend is tijdens deze week te koop voor € 5,25

Waarom zijn De Nationale Voorleesdagen?

De taalontwikkeling is belangrijk voor jonge kinderen. In hun eerste jaren zijn hun hersenen sponzen en nemen ze meer op dan volwassenen kunnen. Lezen is leuk en leerzaam. Hoe groter de woordenschat hoe beter kinderen zich kunnen uiten, dingen leren en uiteindelijk zelf leren lezen. Woordenschat, spelling en tekstbegrip zorgen voor een beter begrip van de wereld om je heen! 15 minuten per dag voorlezen is een absoluut minimum voor deze jonge kinderen.

Voorlezen maakt het verschil

Voorlezen maakt een groot verschil. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders/verzorgers worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat.

Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend.

Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Een positieve attitude tegenover het lezen is belangrijk voor het later zelf willen leren lezen. De Nationale Voorleesdagen stimuleren ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten om dit te doen. Meer input op www.leesmonitor.nl of de brochure Meer voorlezen beter in taal.

Als gastouder las ik altijd 2 keer per dag 15 minuten voor en ook als kleuterjuf probeer ik dit vol te houden, al zijn sommige dagen al zo vol gepland dat het soms niet twee keer lukt.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2020 voor de 17de keer plaats.

Het Nationale Voorleesontbijt

nationale voorleesdagen 2020
by stichting CPNB

Elk jaar worden er BN’ers uitgenodigd om tijdens het natioanel voorleesontbijt voor te lezen op een school, bibliotheek, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder. (Al ken ik geen bekende nederlander en lees ik deze periode zelf gewoon voor aan de kinderen). Onderneem jij ook iets, of wil je weten of er in de buurt iets wordt gedaan dan kun je hier kijken in het activiteitenoverzicht.

Prentenboek van het Jaar

Moppereend van Uitgeverij Lemniscaat is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2020. Dit prentenboek staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2020

nationale voorleesdagen 2020

Lesideëen bij Moppereend

Tover een regenboog

Met een magisch krijtbord een regenboog tevoorschijn toveren. Bij de Action hebben ze vaak van die blokjes papier liggen die je dan met een plastic pen kan krassen.

Magische donderwolk.

Vul een doorzichtige bak met water. Spuit scheerschuim bovenop het water. Pak verschillende kleuren ecoline of voedselkleurstof en druppel dit in de wolken. Er komen nu kleine vrolijk gekleurde straaltjes onder de wolken vandaan.

Heb jij nog leuke lesideëen voor de nationale voorleesdagen 2020 dan hoor ik ze graag!

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.