Natte stad, een bemoedigend prentenboek over de kracht van samen

Wauw, wat een cover heeft Natte stad! Het spreekt mij direct aan. Door zowel het kleurgebruik als de manier van illustreren. Ook puur en alleen op de cover heb ik Natte stad aangevraagd als recensie exemplaar. En gelukkig maar. Het is namelijk een prachtig prentenboek om in te duiken. Met ook nog eens een mooi verhaal over de kracht van samen problemen oplossen.

hoofd Natte stad

Natte stad

In het prentenboekdebuut ‘Natte stad’ werkt de Spaanse Mariajo slim met kleur en humor om een bemoedigend verhaal te vertellen over het oplossen van problemen voordat ze te groot worden. In ‘Natte stad’ staat de grote stad vol dieren ineens onder water. Op een dag komt iedereen in de stad erachter dat alles een beetje… NAT is. Eerst vindt niemand het erg. Het is juist wel leuk om weer eens met kaplaarzen aan in de plassen te springen, vinden de leeuw en de olifant. En het is maar water. Al moeten de muizen en egeltjes rondpeddelen in zelfgemaakte bootjes, want hun beentjes zijn te kort voor het dunne laagje water. Iedereen gaat ervan uit dat het vanzelf wel weer weggaat.

Maar al snel wordt alles natter en natter, en is die laag water ineens een ENORM PROBLEEM. Niemand weet precies wat er moet gebeuren, maar dan ziet een slim klein aapje de oplossing. Daarvoor moeten alleen wel alle dieren samenwerken. Dit veelbelovende en – letterlijk – spetterende debuut van Natte stad door de Spaanse illustrator is een ode aan de kracht die ontstaat wanneer iedereen leert samenwerken. En ook is het op subtiele wijze een herinnering aan hoe we goed voor de aarde en het klimaat moeten zorgen. Want zelfs als wij het niet zo merken, is het belangrijk altijd aan anderen te blijven denken.

Kleurgebruik

Ik ben echt verliefd op het kleurgebruik in Natte stad. Wat een prachtig kleurenpalet. Het prentenboek gaat natuurlijk over water. En de kleur die hiervoor gekozen is, is een prachtig warm zeeblauw. Daarbij wordt veel zwart-wit gebruikt, aanvullend met een knallende mosterdtint. Meer is er ook niet nodig om het verhaal in beeld te vertellen. De mosterdkleur knalt lekker eruit en wordt subtiel her en der gebruikt. Het is de levenslijn met een kleine held die eigenlijk door iedereen in het verhaal over het hoofd wordt gezien. Maar niet door ons als lezers, want dit kleine wezentje zit overal wel verstopt.

Het is geweldig hoe aanvullend de illustraties zijn in Natte stad. Misschien vind ik zelfs de illustraties nog wel mooier dan de tekst zelf. Het hoofdonderwerp, het water komt overal terug. Net zoals het kleine wezentje wat door iedereen genegeerd wordt. Het is zo tof gedaan. Mijn dochters gaan ook op elke bladzijde zoeken naar dit wezentje. Het waterpeil stijgt bij elke bladzijde die omgeslagen wordt. Het is gewoon een visueel feestje in een jasje van een prachtig kleurenpalet.

Het verhaal

Uiteraard wordt er ook een verhaal verteld in Natte stad. Voor Mariajo net zo belangrijk. Want het is een speels verhaal met hele dikke knipogen naar onze maatschappij en de wereld. Waar problemen spelen, maar niet voor degene die er geen last van hebben. Zoals de giraffen die het pas als laatste benauwd krijgen door het stijgende water. Ook is negeren in eerste instantie makkelijker en is het dragen van kaplaarzen opeens een leuke bijkomstigheid. Totdat het voor iedereen wel erg benauwd wordt. En dan wil iedereen maar al te graag zijn of haar stem laten horen.

Naast dat het een knipoog is naar onze maatschappij, speelt ook klimaat mee. Dat we zuinig moeten zijn op de plek waar we leven. En dat negeren niet de oplossing is. Wat de oplossing dan wel is? Samenwerken! En luisteren naar de kleine man die best ook wel eens een goed idee kan hebben. Er zit dus een moraal in Natte stad, een boodschap, maar niet één die mij stoort. De boodschap van samen is een prima boodschap waarmee problemen goed opgelost zouden kunnen worden. En daarnaast is het een tof zoekboek volgens mijn dochters ;).

In het Engels heet dit boek Flooded voor wie dat net als ik ook leuk vind om te weten.

Specificaties Natte stad

Auteur en illustraties: Mariajo Ilustrajo | Uitgever: Gottmer | Vertaling: Mira van der Lubbe | Vormgeving: Studio Swanink | September 2022 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.