Niemand behalve jij, een perfecte leugen begint als waarheid

Zomerkamp, vriendschap, liefde en een tragische gebeurtenis. Allemaal perfecte ingrediënten voor een spannende jeugdthriller. Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi is onderdeel van de “Politie niet betreden” reeks van uitgeverij De Fontein. Dit is mijn derde boek uit die reeks en van een derde auteur. Cis Meijer en Margje Woodrow gingen haar voor in mijn boekenkast.

Niemand behalve jij

Kayla heeft totaal geen zin in zomerkamp. Maar als ze op de eerste dag de bruisende, populaire Lainie ontmoet, verandert dat in één klap. Nachtelijke tochtjes naar het meer, eindeloze gesprekken en grapjes die alleen zij tweeën snappen. De meiden zijn onafscheidelijk en Kayla’s zomer kan niet meer stuk. Ook niet als Lainie in de ban raakt van Jackson, die al haar aandacht opeist. En zelfs niet als Kayla haar vriendin steeds vaker op een leugentje betrapt. Want Kayla en Lainie zijn beste vriendinnen. Niemand behalve jij, dat is zo voor deze meiden. Of raakt de vriendschap uit evenwicht?

Hun geheimen zijn veilig bij elkaar. Ook als er een vreselijk tragische gebeurtenis plaats vindt, verandert daar niks aan. Of wel? Anica Mrose Rissi zet de lezer voortdurend op het verkeerde been. Niemand behalve jij is een bloedstollende thriller, verteld aan de hand van nieuwsberichten, persoonlijke brieven, appjes en getuigenverslagen.

De perfecte leugen begint als waarheid…

Amerika

Het boek “Niemand behalve jij” speelt zich af in Amerika, dus zomerkamp daar is 8 weken lang weg van huis. Niet zoals wij het echt in Nederland kennen. Ik had dat als kind geweldig gevonden zo lang, aan de andere kant was zomervakantie thuis heerlijk. Ook speelt een deel van het verhaal af in de rechtbank, een hoorzitting op de Amerikaanse manier dus. Dit valt me op omdat ik de afgelopen periode eigenlijk alleen maar spannende young adult boeken gelezen heb van Nederlandse bodem. Wij hebben zoveel fantastische auteurs. In mijn jongere jaren was dat anders, en las ik voornamelijk boeken in Amerikaanse setting. Leuk om deze twist nu te zien. De originele titel is “Nobody knows but you”, en ik moet zeggen dat die titel wel beter de lading dekt. Maar het is moeilijk te vertalen naar kort en krachtig Nederlands.

Vriendschap

De kracht van vriendschap, dat vind ik altijd een interessant onderwerp. Het kan zo mooi zijn en versterkend. Tegelijk gaat het vaak gepaard met zoveel emoties. We willen geaccepteerd worden, een beste vriend of vriendin hebben. En het idee van kwijtraken voelt als een vorm van liefdesverdriet. Kayla is een random persoon zoals Lainie haar noemt. Een soort van nerd die met de gekste weetjes komt. Lainie daarentegen heeft een stralend charisma en Kayla kan niet geloven dat ze haar beste vriendin wordt gedurende het zomerkamp. Lainie is de slechte invloed en Kayla laat zich graag slecht beïnvloeden. Dus dat is een prima balans.

De balans gaat schommelen als Jackson in Lainie haar blikveld verschijnt. Opeens is Kayla niet meer genoeg en wordt de aandacht verdeeld. Toch vinden ze een vorm. Al is de relatie die Lainie met Jackson krijgt behoorlijk giftig voor iedereen. Het ene moment kleven ze als goede secondelijm aan elkaar, het andere moment zijn er vurige discussies met veel tranen. Dat Jackson een vriendinnetje thuis heeft maakt het ook niet echt makkelijk. Gelukkig is daar ook Nithin, een vriend van Jackson en met z’n vieren is er geen derde wiel aan een wagen. Niemand behalve jij heeft als basis de vriendschap van de twee meiden. En het verschrikkelijke voorval wat aan het einde van het zomerkamp gebeurd.

Geen gangbaar verhaal

Ik heb dit boek gekozen ter review omdat ik goede leeservaringen heb uit deze reeks. Jacht van Cis Meijer was ontzettend spannend en ook fake trip van Margje Woodrow was spannend en had een aangename connectie met de lezers. Ik begon met lezen in ‘Niemand behalve jij’ en vond het leuk om van nieuwsbericht naar appjes en weer naar een persoonlijke brief te rollen. En ook al staat het netjes aangegeven op de achterkant, ik had niet verwacht dat het hele boek zo zou zijn.

Ik had de hele tijd het gevoel van wachten totdat het verhaal zou “beginnen”. Ik dacht dat die dingen aanvullend zouden zijn maar het hele boek van ‘Niemand behalve jij’, is op deze manier geschreven. Daardoor kwam ik niet lekker in het verhaal. Mijn leestempo kwam niet lekker op gang en het begon zelfs te vervelen. Ik ben dan ook benieuwd wat de jongere lezer hiervan vind? Ik hou bijvoorbeeld ook niet van screenplay boeken, maar daar zit nog meer veelzijdigheid in. De karakters zijn wel leuk en interessant, het verhaal is ook boeiend dus ik baal wel een beetje van deze manier van vertellen. Voor mij doet dat echt afbreuk aan mijn leesplezier. Maar dat is geheel persoonlijk.

Jeugdthriller

Zoals gezegd zijn de karakters prima. Al krijg je voor 90% alleen Kayla haar verhaal mee. De twist was eigenlijk ook wel wat ik van mijlenver zag aankomen. Al hoopte ik op een andere wending wat interessanter geweest zou zijn. Alhoewel.. Het is een prima verhaal en een voorspelbare twist hoeft niet afbreuk te doen aan de kwaliteit van een verhaal. Ik heb alleen een onverzadigd gevoel door de manier van vertellen en dat vind ik jammer.

Echt spannend is het daardoor voor mij niet geworden. Ik heb me een beetje door de pagina’s heen moeten worstelen. Ik kom er wel achter dat de manier waarop een verhaal verteld wordt voor mij dus belangrijk is. Normaal kan ik afwisseling van diverse vormen van vertellen waarderen. Maar er had dus nog een stuk echt verhalend in mogen zitten voor mij. Niemand behalve jij is een prima boek, met een goed verhaal. Het moet alleen wel jouw manier van vertellen zijn.

Politie niet betreden

Deze reeks van uitgeverij De Fontein is top! Een grote diversiteit van spannende boeken door diverse auteurs. En vind je een bepaalde auteur leuk, dan zijn er meerdere boeken te lezen. Margje en Cis ken ik al maar er zijn meer namen: Sophie McKenzie, Mel Wallis de Vries en Eva Burgers. Naar deze laatste twee auteurs ben ik nog erg benieuwd! Genoeg spannend leesvoer dus. De reeks is te herkennen aan het toffe politie elastiek wat om het boek heen zit. Tip: perfect voor een lunchtrommel elastiek, mijn dochter is helemaal blij met haar stoere lunchbox naar school.

Specificaties Niemand behalve jij

Auteur: Anica Mrose Rissi | Uitgever: De Fontein | Vertaald door Jeske Nelissen | December 2020 | 9789026153686 | Vanaf 13 jaar | Politie niet betreden reeks | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.