Niemand die omkijkt, een persoonlijk verhaal over mishandeling

In ‘Niemand die omkijkt’ vertelt Marco Strijker zijn verhaal. Over de mishandeling in zijn jeugd, tot aan de strijd tot nu toe. Een open relaas die naast zelfreflectie en belangrijke lessen ook hulp bied aan anderen. De opbrengst van dit boek gaat dan ook naar stichting Het Vergeten Kind. Dit onderwerp gaat mij erg aan het hart en ik wilde dan ook zeker Marco zijn verhaal lezen en zijn strijd steunen.

Niemand die omkijkt | Een persoonlijk verhaal

Niemand die omkijkt

Mokerslag na mokerslag werd mijn fiets de verwoesting in geslagen. Ik stond er als jongen van ongeveer tien verstijfd naar te kijken en smeekte of het kon stoppen. Na een aantal woeste uithalen lag mijn fiets daar op de grond. Iedere klap die het kreeg, voelde ik in mijn lichaam. Het waren immers de consequenties van mijn acties, aldus, dat werd mij duidelijk gemaakt. Mijn leven is er een geweest met veel van dit soort momenten. Waar machteloosheid en angst de overhand hadden. Ik ben in mijn jeugd mishandeld en verwaarloosd en dat laat diepe sporen na. Deze sporen hebben mij gevormd tot wie ik ben en beïnvloeden mijn leven nog iedere dag.

In dit boek Niemand die omkijkt deel ik mijn ervaringen om te laten zien welke verwoestende gevolgen kindermishandeling kan hebben. Ik hoop hiermee duidelijk te maken hoe ingrijpend het is voor zij die het meemaken of hebben gemaakt. Een probleem waar we als samenleving een vuist tegen moeten maken. We kunnen deze kinderen niet aan hun lot overlaten.

Een lichtje op dit onzichtbare probleem

‘Niemand die omkijkt’ is een enorm persoonlijk en emotioneel verhaal. Marco doet zijn verhaal uit de doeken, completer dan hij ooit eerder heeft gedaan. Hij blikt terug en geeft aan wat voor ontwikkelingen hij hierin meemaakte en hoe hij gegroeit is. Hieruit blijkt dat hij zich inmiddels enorm bewust is van zijn zwakke en sterke punten, enorme groei heeft meegemaakt en op emotioneel vlak veel tijd nodig had voor groei. Enorm heftig om te lezen hoe geremd hij is door zijn nare ervaringen en wat dat precies met een mens doet. Dit wens je niemand toe. Helaas gebeurd dit nog veel te veel. Marco geeft dit ook duidelijk aan;

Ik ben geen enkeling; in Nederland maken ieder jaar 119.000 kinderen dit mee.

Marco Strijker

Dit is een groot probleem waar te weinig over gehoord word. Marco draagt met dit boek zijn steentje bij aan bekendheid en openheid van dit probleem. Ook doneert hij de opbrengst aan stichting het Vergeten Kind. Op zijn website vind je informatie en manieren om te doneren of bestellen.

Wat vond ik?

Dit boek is belangrijk om te lezen. Als je meer wilt weten over kindermishandeling, bij wil dragen aan de strijd ertegen, hierover wil leren of gewoon benieuwd bent naar Marco zijn verhaal, zou ik het zeker aanraden. Over de sociale en psychische reactie hierop is veel te leren uit het verhaal dat Marco vertelt. Hou er wel rekening mee dat het een emotioneel zwaar boek is om te lezen. Marco zijn persoonlijke voorwoord raakte mij. Hierin maakt hij direct contact met de lezer. Mijn aandacht heeft hij dus, ‘Niemand die omkijkt’ is geschreven in een soort dagboek vorm waarin Marco vertelt aan de lezer.

Op dat moment schoot de – volledig terechte – gedachte door mijn hoofd:
waarom doe je zo ongelofelijk hard je best en waarom doe je jezelf daar zoveel pijn mee?

Marco Strijker

In het begin van het boek snapte ik soms de link niet als er van onderwerp werd gewisseld. Later had ik dit helemaal niet meer. Wellicht omdat Marco nu zó veel in eens te vertellen had. Ik vond het fijn om te lezen dat de schrijfstijl zo enorm open en eerlijk is. Marco houdt zichzelf echt een spiegel voor en heeft al een behoorlijk weg afgelegd op deze manier. Je kunt zo echt meekijken in wat dit alles met hem doet.
Persoonlijk vond ik het soms lastig om te relateren aan zoveel emoties of om te lezen in deze vertaal achtige vorm. Het leest vlot en filosofisch. Vanuit instanties is er helaas verkeerd gehandeld. Dit gebeurt vaker en doet enorm veel schade. Natuurlijk gebeurd dit niet met slechte intenties, maar de schade is even groot. Dit was ook een eye-opener en een reden om extra alert te zijn voor mij.

Tot slot

Kindermishandeling is voor een groot deel onzichtbaar. Door dit soort verhalen kun je wellicht eerder signalen herkennen of het gesprek openen over kindermishandeling. Veilig thuis, Fier en Verbreek de stilte worden achterin ‘Niemand die omkijkt’ genoemd. Neem hier zeker even een kijkje bij interesse.

Kindermishandeling is een virus dat jarenlang leed met zich meebrengt en ook nog eens besmettelijk is.

Marco Strijker

Specificaties Niemand die omkijkt

Auteur: Marco Strijker | Uitgever: Boekscout | Coverafbeelding: Ivan Zhdan | 2023 | 185 pagina’s | 9789464507270 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.