Niemand die ons ziet, een ode aan verstoppertje spelen

Wat een kleurrijk prentenboek is Niemand die ons ziet. Als je denkt dat dit boek gaat over kinderen die niet gezien worden heb je het mis. Zelf dacht ik namelijk aan kinderen die de aandacht van hun ouders niet kunnen vangen. En ook al begint het prentenboek met twee kinderen en hun oma, aandacht krijgen ze echt wel. Want oma’s zijn altijd wel in voor een spelletje.

Niemand die ons ziet voorkant met SLV kader

Niemand die ons ziet

Lotje en haar vriendjes spelen verstoppertje met oma. Waar ze zich ook verstoppen, oma weet hen snel te vinden. Lotje heeft een goed idee, ze gumt zichzelf uit en dan is er niemand die haar ziet. Maar als aap de gum te pakken krijgt, gumt hij bijna het hele huis uit!
Kan Lotje dit oplossen voordat papa en mama thuiskomen?

bladspiegel 1 huiskamer waarin een kind zich verveelt, de ander met een hengeltje probeert te spelen met de kat en een oma die zit te slapen in de bank

Zoveel te zien

Zoals ik al schreef dacht ik dat het prentenboek zou gaan over aandacht krijgen. Of het gebrek eraan. Maar de synopsis laat al zien dat ik daarmee de titel verkeerd interpreteer. Bij het openslaan van het boek glimlacht een vrolijk blauw aapje met een gele verfkwast me tegemoet. Gele verfstrepen laten zien dat dit blauwe aapje, slingerend aan een lamp erg ondeugend is. Ook het titelblad binnenin straalt vrolijkheid en ondeugendheid uit. De kinderen lopen met hun knuffelvriendjes achter elkaar aan gebarend dat iedereen stil moet zijn. Waarom? Ik ga snel verder lezen.

Er is zoveel te zien op de eerste kleurige prent van Niemand die ons ziet. In de huiskamer zit oma op de bak met haar breiwerkje. Ze is in slaap gevallen. Door het raam zie je net nog twee mensen buiten door de regen en wind. Dit blijken papa en mama te zijn die een stukje gaan wandelen. Op de bank zit ook nog een kindje met een hengeltje te spelen. In de hoop dat de kat op de rugleuning wakker zal worden en wil spelen, denk ik. En dan is er nog een kindje, Lotje, dat ondersteboven in een leunstoel hangt. Een heerlijk tafereel van een huiskamer waarin flink gespeeld is en men nu verveeld is. Herkenbaar?

Verstoppertje met een twist

Lotje verveelt zich en vraagt oma of ze verstoppertje wil spelen. Dat wil oma wel, gelukkig. Ze begint met tellen terwijl Lotje en haar vriendjes zich goed verstoppen. Het kost oma best wat moeite om Lotje en al haar vriendjes te vinden. Heerlijk om samen door de prenten te speuren in Niemand die ons ziet. Kan jouw kindje iedereen vinden? Soms zie je alleen een staart of een hoofdje. Het is haast een zoekboek geworden waarbij je door het hele huis mag meezoeken.

Maar oma weet de kinderen en hun vriendjes toch elke keer weer te vinden. Tot Lotje een aantal nieuwe plannen heeft. Vooral het plan met de gum is knap bedacht van Lotje. Ze begint zichzelf uit te gummen. Want dan ziet oma haar vast niet meer. Maar dan is daar het blauwe aapje. Slingerend aan de lamp pakt het de gum van Lotje af. Het blauwe aapje gumt bijna het hele huis uit. Hoe moet dat nu? Kan Lotje dit oplossen voordat papa en mama terug komen van hun wandeling?

Donna Kroese

De illustraties van Donna Kroese zijn kleurrijk en heerlijk om in te speuren. Niemand die ons ziet is next level verstoppertje spelen als je het mij vraagt. Heerlijk hoe deze creativiteit in zowel het idee van het prentenboek als in de illustraties zelf terug te vinden zijn. Een aanrader om met je peuter of kleuter samen te lezen vanaf 3-6 jaar. Je kunt er een zoekspelletje van maken. Samen aftellen maar ook de verschillen zoeken verderop in het boek.

bladspiegel 2 langs de deur ziet oma 2 staarten en een oor. Helaas gevonden, niet goed genoeg verstopt.

Donna Kroese won in 2021 de Pixi Award voor haar illustraties bij het verhaal van Bange Leeuw en Dappere Haas. Dit boek is uiteindelijk uitgebracht met haar illustraties. Ook illustreerde zij Gek op Gamen uit de serie Bam! Ik lees en maakte zij het omslag van In de maneschijn. Na dit debuut van haar eigen boek Niemand die ons ziet denk ik dat we nog veel gaan zien en lezen van Donna Kroese.

Specificatie Niemand die ons ziet

Auteur en Illustraties: Donna Kroese | Uitgeverij: Ploegsma | ISBN 9789021684536 | aug 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.