Niet roze – Floortje De Backer & Michiel Van Thillo

Meisjeskleuren en jongenskleuren. Ik heb er als ouder en leerkracht een bloedhekel aan. Alle kleuren zijn immers voor iedereen. Maar Roos houdt niet van roze! Dat is voor prinsessen en feeën en meisjes die giechelen, niet voor stoere piratenmeisjes als Roos… toch?

niet roze

Niet roze

Het valt natuurlijk al onwijs op dat de kaft van Niet Roze, veel van deze kleur bevat. En ook de binnenkant van de kaft is knalroze, net zoals bijna alle tekst. Een goed gevonden grap want in de illustraties is volop gebruik gemaakt van blauw en groen. Een mooi contrast en dat is ook eigenlijk een beetje het moraal van dit verhaal. Kun je kleuren in doosjes stoppen? Is er een meisjeskleurs en een jongenskleur? Mogens jongens niet van deze kleur houden en meisjes andersom van blauw?

Roos is boos

Roos is boos want ze niet van die zoete kleur! Zij is stoer. En dat zien we goed want ze woont op een eiland met een kasteel van een piratenboot. Met een draak, doodshoofden, ze draagt een ooglapje en heeft een zwaard in haar hand. Na lang bestuderen van deze eerste pagina, zijn wij het erover eens. Roos is geen prinses! Maar een stoere meid.

Op de tweede pagina van Niet roze, zien we haar zitten op een piratentroon met allemaal speelgoed om haar heen. Maar niets is de verboden kleur, want die wil ze absoluut niet hebben! Ze is overduidelijk dol op monsters, draken en tekenen. Het liefste met blauw of groen. Maar ze is nu ook boos, want ze kan haar puntenslijper nergens vinden.

Misschien moet ze toch eens proberen, een klein vlakje, om met het rozekleurige potlood te gaan tekenen….

Een grote verandering in vooroordelen

En dan komt er een grote verandering in dit boek. Want Roos tekent vellen vol met het enige potlood dat het nog niet, en laat dat zien aan haar zus. En dan gaan ze samen spelen met een fee, een paard en honderd kastelen. Met rozekleurige ridders en een rozekleurige pijl en boog.
Maar dan wordt mama boos van alle rommel in huis. En wat denk jij? Is Roos nog boos? Of is niet roze nu uit den boze?

Specificaties Niet Roze

niet roze

Auteur: Floortje de Backer | Illustrator Michiel van Thillo | Uitgever: Lannoo | 9789401471091 | september 2020 | 24 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.