Nieuwe Boeken Najaar 2022. Een Stoere Leeslijst.

De Stoere Leeslijst Najaar 2022 is alweer het derde deel van het jaar 2022. Een vervolg op de Stoere Leeslijst Zomer 2022. Ben je geïnteresseerd in welke boeken we hebben aangevraagd? En wil je vooral weten wat de toppers onder de nieuwe boeken najaar 2022 zijn? Of wil je graag weer eens een goed boek lezen, maar weet je niet welke? Lees dan vooral deze blog door. Het geeft je namelijk een blik op de boeken waarvan wij denken dat deze de pareltjes worden voor najaar 2022. Kortom, bij deze onze derde Stoere Leeslijst van 2022. Deze keer editie Najaar 2022.

Nieuwe Boeken Najaar 2022. Een Stoere Leeslijst.

1. De oudheid zoekboek. TOPPER! Najaar 2022

Laten we eerst beginnen met de TOPPER van meest aangevraagde nieuwe boeken Najaar 2022 in ons team: De oudheid zoekboek van David Long. Dit boek is namelijk door de meeste teamleden aangevraagd. Het oudheid zoekboek is vast niet voor niets een topper bij onze teamleden! Het boek bevat een vergrootglas waarmee je kan zoeken. De combinatie van zoekboek én geschiedenis is dan ook bij menigeen geliefd. Zo leer je vervolgens alles over het leven van heel lang geleden door middel van meer dan 200 kleine details. Het zoekboek laat onder andere zien hoe de beschavingen van al die jaren geleden leefden en hoe ze zich ontwikkelden. Dit nieuwe boek van het Najaar 2022, wordt in december verwacht en staat dus bovenaan menig lijstje.


TOPPER: De oudheid zoekboek – David Long – Verwacht: December 2022 | kind

Stoere Leeslijst Toplijst, nieuwe boeken Najaar 2022

Daarna is het de beurt aan de toplijst van meest aangevraagde nieuwe boeken Najaar 2022 in ons team. Onderstaande boeken zijn, na de TOPPER door meerdere mensen geliefd en dus aangevraagd.

 1. Het viel uit de lucht –  Eric en Terry fan – Verwacht: November 2022| kind en volwassene
 2. Gekkie de Gekko – Rachel Bright & Jim Field – Verwacht: Oktober 2022 | Kind
 3. Het monstermeer – Leo Timmers – Verwacht: Oktober 2022 | Kind
 4. Reis door het zonnestelsel – Aina Bestard – Reeds verschenen | Kind
 5. Van 1 konijn tot 1 dozijn – Marc de Bel & Nicola Hendricxks – Verwacht: Oktober 2022 | Kind
 6. Vogels – Tim Flach – Reeds verschenen | Volwassenen
 7. Wilson op het eiland van iedereen – Sietze Norder – November 2022 | Kind
reis door het zonnestelsel

2. Het viel uit de lucht

Omdat het leven vol verrassingen zit. Dit prentenboek is geschreven en geïllustreerd door Eric en Terry Fan. Voor kinderen, maar in feite een boek voor jong en oud. Het boek ziet er in ieder geval aan de buitenkant ook al veelbelovend uit. Beetje mysterieus, net zoals de titel. Want, wat is het en waarom viel het uit de lucht? En wat gaat er dan nu gebeuren? Blijft het liggen of gaat het weer weg? En dieren doen het meestal ook wel goed. Tot slot in één zin: “Wauw, lijkt mij echt prachtig!”

3. Gekkie de Gekko

Gekkie de Gekko wil niets liever dan een wereldster zijn. Op zijn exotische eiland houdt hij elke dag een grote Gekkie-show. En op een dag? Dan zijn de dieren het natuurlijk zat. Dit verhaal heeft dan ook een subtiele boodschap: Je krijgt wat je geeft. Kortom, een belangrijke les, in rijm en kleurrijk geïllustreerd door het duo Rachel Bright en Jim Field. Deze schrijver en illustrator zijn grote namen, dus succes verzekerd! 

Ga je bij de pakken neerzitten of ga je door? In jezelf geloven is en blijft een prachtig thema.

Chantal, blogger StoerLeesVoer over Gekkie de Gekko

4. Het monstermeer

Vier eenden zijn hun kleine vijver beu. Het is tijd voor avontuur. En dus gaan ze naar een meer. Maar Erik is er niet gerust op. Want, er zit misschien wel een monster in het water. Een nieuw prentenboek van Leo Timmers dit najaar 2022. Met als thema geloven in jezelf.

5. Reis door het zonnestelsel

De opvolger van reis door de tijdperken, welke ook al geliefd was door onze teamleden. Na de tijdperken, reizen we vervolgens door het zonnestelsel. Een boek over de onbegrensde wereld buiten de onze. De fascinerende planeten komen voorbij in prachtige illustraties. Het boek is ook mooi uitgevoerd met flappen, preeg (beeld ligt op het papier), transparante bladen en uitklappagina’s. Zo’n boek is al snel een pareltje in de boekenkast! Kortom, een informatief én mooi nieuw boek van het Najaar 2022.

6. Van 1 konijn tot 1 dozijn

Het boek wordt “een pareltje waar iedere ouder voor smelt” genoemd. En blijkbaar ook onze teamleden 😍. Want, ze zijn allemaal verliefd op de illustraties. Dit is een tel-, zoek- en rijmpjesboek in één voor kinderen vanaf 3 jaar. Van1 konijn tot 1 dozijn is geschreven door Marc Bel en prachtig geïllustreerd door Nicola Hendrickx.

7. Vogels

Vogels is een mooi en spectaculair fotoboek van Tim Flach over deze vliegende wezens. Het is al eerder uitgebracht, maar nu in het najaar wordt het voor een aantrekkelijke prijs aangeboden. Dit is een prachtig fotoboek over vogels. Dit komt onder andere door de mooie detailfoto’s met heldere kleuren. Kortom, een must-have voor degenen die dol zijn op fotoboeken én de natuur.

8. Wilson op het eiland van iedereen

Volgens uitgeverij Fontaine is dit een fabelachtig en filosofisch verhaal over een spinnetje op ontdekkingsreis. Wilson is een spin die houdt van nadenken, maar wat zou er zijn aan het einde van zijn gedachten? De grote vraag is dan ook: hoe kunnen mensen en dieren samenleven zonder problemen? Samengevat: een mooi filosofisch boek voor jonge kinderen, met prachtige tekeningen.

Stoere Leeslijst top 25, Nieuwe boeken Najaar 2022

Naast de boeken in de Top 8 zijn er vervolgens nog meer boeken waarvan wij denken dat het echte pareltjes zijn om te lezen. Vanwege de tekeningen, vanwege de informatie of gewoon omdat het ons leuk lijkt. Een totaallijst van de meest aangevraagde nieuwe boeken Najaar 2022 vanuit ons team!

Top 25TitelSchrijverUitgeverVerwacht
1De oudheid ZoekboekDavid LongDavidsfondsDecember 2022
2Het viel uit de luchtThe Fan BrothersLeopoldNovember 2022
3Gekkie de GekkoRachel Bright & Jim FieldGottmerOktober 2022
4Het monstermeerLeo TimmersQueridoOktober 2022
5Reis door het zonnestelselAina BestardGottmerVerschenen
6Van 1 konijn tot 1 dozijnMarc de Bel & Nicola HendricxksHoutekietOktober 2022
7VogelsTim FlachFontaineVerschenen
8Wilson op het eiland van iedereenSietze NorderFontaineNovember 2022
9101 Geweldige PranksPat LewisWitte LeeuwJanuari 2023
10De Springe- DingesKathleen DohertyCondorDecember 2022
11Laser GameMaren StoffelsLeopoldOktober 2022
12Voor altijdIris BoterLeopoldNovember 2022
13Waar is Wally? De ultieme collectieMartin HandfordOogappelVerschenen
14Soep van de HaasGiovanna ZoboliRubinsteinOktober 2022
15A is van BijEllen HeckQueridoNovember 2022
16DuivelsvluchtLeigh BardugoBoekerijJanuari 2023
17Vogel is doodTiny Fisscher & Herma StarreveldGottmerOktober 2022
18Het van Gogh mysterieDeron HicksDe FonteinNovember 2022
19De ongelofelijke avonturen van jufRichard VerschragenDe EenhoornVerschenen
20De reis van de regenGrahame Baker-SmithChristofoorVerschenen
21Een beetje veelOlivier TallecDe EenhoornVerschenen
22Een woud vol wonderenGabby Downay & Mona K.ChristofoorVerschenen
23Het geheime bosSandra DieckmannChristofoorVerschenen
24De twaalf kerstdagenRachel PierceyLemniscaatNovember 2022
25Ergens in de sneeuwLinde FaasLemniscaatNovember 2022

Verwachtingen Stoere Leeslijst Najaar 2022

Stel je eens voor. Je bent lid van een team van bloggers bij StoerLeesVoer en je krijgt vervolgens een lijst met nieuwe boeken Najaar 2022 van bijna 100 uitgeverijen waar je een selectie van moet maken. Hoe doe je dat dan vervolgens? De manier waarop wij een boek kiezen is niet veel anders dan dat je dat normaal zou doen. Het heeft onder andere te maken met de verwachting die we ervan hebben. En die verwachting heeft verschillende redenen. Vaak in combinatie met ons werk (leerkracht of coach) of voor onze kinderen.

De meest voorkomende redenen tot het kiezen van een boek zijn deze keer:

 1. Prachtig boek of prachtige serie
 2. Vanwege de kaft, illustraties, en/of de tekst over de inhoud
 3. Ten behoeve van hulp of ondersteuning (ook voor leuke dingen)
 4. Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen

Prachtig boek of serie, nieuwe boeken Najaar 2022

Eén van de boeken die hier hoort is natuurlijk Wally, de ultieme collectie. Deze bevat alle 7 delen van de originele serie, mét bovendien honderden nieuwe zoekopdrachten. Dit boek moet je als Wally fan toch gewoon in huis hebben? En alleen al de omschrijving van Soep van de Haas nodigt uit om dit boek te willen zien en lezen. “delicate illustraties met een rijkdom aan details”. Dat wil ik dan graag zien! En het verhaal is ook bijzonder. Is groter dan beter? Nog een bijzonder boek is A is van Bij. Dit is een wereldwijd ABC-boek, inclusief een website waarop het boek in 60 talen te beluisteren is. Duivelsvlucht is het vervolg op Het Negende Huis van Leigh Bardugo. Past ook perfect in de herfst (dark academia vibes). Deze limited edition is prachtig vorm gegeven met onder andere een exclusief omslagontwerp en geïllustreerde schutbladen.

Kaft, inhoud, illustraties

Lasergame is een perfecte jeugdthriller om tieners aan het lezen te krijgen. Springe-dinges is een prentenboek vol fantasiewoorden. Ergens in de Sneeuw is een boek om verliefd op te worden, alleen al door de illustraties van Linda Faas. “Een beeldschoon winterprentenboek dat harten in de sneeuw laat smelten”. Het Van Gogh Mysterie is niet alleen een nieuwe detective serie, maar ook een modern zoekboek. Met de QR-codes in het boek kan je namelijk beroemde schilderijen ontdekken. Niet alleen interessant voor de docenten onder ons. En, tja die worden natuurlijk ook getriggerd door De ongelofelijke avonturen van juf. Want, wonen juf en meester niet op school dan? Maar…. wat doen ze dan als ze niet op school zijn?? Tot slot, de 12 kerstdagen. Samengevat: Een leuk en origineel kerstzoekboek, mét een lied wat je kunt beluisteren op Spotify.

Dit boek ziet er qua tekeningen super uit! Heel erg vertederend en ik vind het spelen met woorden leuk. Wat zou een ‘Springe-dinges’ zijn? Hier ben ik dus benieuwd naar, en ook naar de fantasiewoorden. Leuk om met kleuters te lezen.

Kelly, blogger StoerLeesVoer over Springe-dinges

Thematische voorleesboeken rondom kunst zijn lastig te vinden voor de bovenbouw. Zeker als het fictie is. Leek me ook een erg spannend boek voor kinderen.

Linda, blogger StoerLeesVoer over het Van Gogh mysterie

Helpende hand of ondersteuning in nieuwe boeken Najaar 2022

Verlies en rouw zijn intense, maar ook bijzondere onderwerpen. Zeker als je het bespreekbaar wilt maken. Voor Altijd is dan ook een beeldboek dat uitnodigt tot praten en gaat over verlies en nieuw leven. Ook Vogel is dood gaat over het onderwerp wat in de titel al wordt aangegeven. Het geeft volwassene en kind alle ruimte om over de dood te praten zoals dit het beste bij hen past. Altijd fijn als over een moeilijk onderwerp een mooi prentenboek voor jonge kinderen wordt gemaakt. Maar, ook voor leuke onderwerpen zijn boeken soms handig. Want, wat dacht je van 101 geweldige pranks. Een handig hulpje voor 1 april grappen en niet alleen voor kinderen. Sommige collega’s worden dit jaar zeker terug gepakt!

Gi-Ga-Groen

Een speciaal plekje voor de kinderboekenweek. Veel van onze teamleden werken namelijk met kinderen. Dan kies je natuurlijk ook voor boeken die te maken hebben met het onderwerp Gi-Ga-Groen. De reis van de regen, Een beetje veel, Een woud vol Wonderen en Het geheime bos. Laatstgenoemde is een zoekboek én informatieboek. Bovendien zijn de tekeningen prachtig. Een beetje veel komt met een boodschap. Het gaat over de gulzigheid van een eekhoorn, die stap voor stap zijn eigen boom leegplukt en vervolgens met lege handen staat. En we hebben het eerste deel al mogen reviewen, dus uiteraard benieuwd naar het volgende deel! Een woud vol wonderen ziet er super uit. Het heeft ook tabbladen en er is uitgegaan van 9 verhalen die je kunt voorlezen. Kortom, een mooie, originele insteek. 

Voor onderzoekende kleuters tot kosmisch onderwijs in de middenbouw. Een prachtig boek dat kinderen leert hoe de regen ontstaat en hoe de reis verloopt. 

Ellen, Mede-eigenaar StoerLeesVoer over De reis van de regen

Tot slot

Wij zijn vooral nieuwsgierig welke nieuwe boeken Najaar 2022 van deze lijst wij mogen reviewen, natuurlijk! We wachten dan ook vol verwachting op de boeken die we gaan krijgen. En wat we daarvan vinden? Dat lees je dan weer terug in onze blogs de komende periode. Net zoals je dat hebt mogen ervaren in de afgelopen periode.

Ons team is ook aangevuld en flink uitgebreid! Neem eens een kijkje op onze teampagina.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nieuwe Boeken Najaar 2022. Een Stoere Leeslijst.
footer 5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.