Noord, een ijskoud pareltje van uitgeverij Lemniscaat

Noord is een ijskoud pareltje van uitgeverij Lemniscaat. Marieke ten Berge en Jesse Goossens slaan de handen ineen en daar rolt iets prachtigs uit. Het begint al met een prachtige cover in reliëf. De opspringende reus van de oceaan nodigt je uit om een duik te nemen in dit boek. En dat is ook precies wat ik ga doen!

noord

Noord

Ontmoet de meest bijzondere dieren van het ijskoude hoge Noorden. Ontwerper en illustrator Marieke ten Berge is gefascineerd door die streek. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek Noord rijk is.

Jesse Goossens laat de dieren vertellen wie zij zijn. Zo ontmoet de lezer de ijdele kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De Euraziatische lynx die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken. De drieteenmeeuw die niet aan de driesecondenregel doet. De zingende bultrug. De veelvraat die zijn naam eer aan doet. De… Weet je wat? Lees het zelf maar. De verhalen over 35 dieren van het Noorden in Noord.

IJzig welkom

Vanuit de passie voor het hoge Noorden is dit boek ontstaan. En dat voel je aan alles. Wat een pareltje! Marieke legt in het voorwoord wat meer uit waar haar passie vandaan komt. Tegelijk zie ik buiten de woorden, ook dat de vormgeving perfect aansluit. De cover is in prachtig reliëf gemaakt, en zo drijft het voorwoord in een gebroken ijszee. We komen aan bij het eerste dier: rendier! Je leest vanuit het dier zelf en dat is heel leuk. Er staat een pagina grote linosnede en de kleuren vallen mooi binnen een oranje, geel en rood palet. Noord begint prachtig en informatief. Er staan toffe en grappige weetjes bij. Ik weet nu bijvoorbeeld waarom dit rendier een rode neus heeft. Ja zoals Rudolph, alleen met een andere functie.

Zo staan er maar liefst 35 fascinerende dieren in Noord. Elk met een linosnede als paginagrote illustratie. Elk dier heeft ook een eigen rustig kleurenpalet. Een favoriet van mij, de narwal staat er ook in! Dit bijzondere dier, de eenhoorn van de zee, is prachtig. Ik leer nu ook dat de hoorn een uitgegroeide tand is! Ze hebben 2 tanden waarvan er tot een hoorn kan uitgroeien. En in uitzonderlijke gevallen tot 2 hoorns. Dit wist ik niet!

Heerlijk dwalen

Mijn oudste dochter vind het ook een prachtig boek. Er staan dieren in die niet zo snel ter sprake komen. Het verrijkt haar wereld mooi zo vanaf de bank. De rustige uitstraling heeft ook zo z’n effect op haar. Lekker rustig en kalm kijkt ze naar de illustraties en luistert naar de verhalen van de 35 dieren in Noord. Een pinguïn achterin bedankt ons nog voor de reis en vraagt aandacht voor de natuur. De legenda is ook tof gedaan. De dieren/titels staan met kleine illustratie per pagina netjes op een rijtje.

Noord ademt ijskoude lucht en warme passie. Die combinatie zorgt voor een absoluut pareltje. Voor in je eigen boekenkast, in de klas of als cadeau! Wij reizen lekker veel af naar het hoge noorden vanaf de bank, en zijn er nog lang niet klaar mee. Ook al is de sneeuw gesmolten en staat de lente voor de deur te springen, wij bibberen nog even weg in deze koude streken.

Beelden Noord

Kan je niet wachten en ben je ook nieuwsgierig naar Noord? Kijk dan alvast de filmpjes van Lemniscaat! Het tweede filmpje is van illustrator Marieke ten Berge. Ik vind het echt onwijs leuk om haar verhaal te horen en zien.

Specificaties Noord

Illustrator: Marieke ten Berge | Schrijver: Jesse Goossens | Uitgever: Lemniscaat | Februari 2021 | 9789047712039 | 80 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.