Nu of nooit, een boek om te bouwen aan je eigen mentale kracht

‘Nu of nooit’ is geschreven door oud-commando Dai Carter. In dit boek deelt hij zijn ervaringen en lessen waarmee je kunt bouwen aan je eigen mentale kracht. Carter ken je misschien van het programma Kamp van Koningsbrugge, waar hij een van de instructeurs is. Het Korps Commandotroepen zijn de Special Forces van de Landmacht, een specifieke groep militairen die speciale en vaak ook gevaarlijke en geheime operaties uitvoeren. Een zeer selecte groep militairen mag de opleiding tot commando doen. Waar blinken zij in uit? Natuurlijk ook in fysieke kracht, maar volgens Carter met name vooral in mentale kracht. En die mentale kracht, daar kun je jezelf in trainen. En dat is niet alleen van belang bij de Commando’s, maar ook in ieders ‘gewone’ leven kan dat het verschil maken. In ‘Nu of nooit’ deelt Carter zijn lessen en inzichten.

Nu of nooit

Nu of nooit parachutesprong

‘Nu of nooit’ begint met een spannende parachutesprong boven de Sahelwoestijn in Afrika. Carter beschrijft hoe het is om (met volle bepakking) niet voor de lol uit een vliegtuig te springen, om na de landing gelijk aan het werk te gaan. In het boek staan meerdere spannende situaties, maar soms juist ook saaie of uitzichtloze uren. Bij de Commando’s denk je snel aan spectaculaire operaties, en die momenten zijn er ook als ik het boek lees. Maar de mentale kracht waar Carter in ‘Nu of nooit’ op in gaat, heb je zeker ook nodig wanneer het juist niet spannend is. Hoe blijf je dan gefocust, ‘aan’ staan enz.

In het boek gaat Carter in op verschillende aspecten van de Commando’s en van mentale kracht. Een belangrijk stuk zit in mindset, waarbij hij met een gebroken middenvoetsbeentje een kilometerslange mars moet rennen. Hoe ga je dan om met pijn, met het stemmetje in je hoofd die zegt dat je echt moet stoppen. Waar liggen je grenzen echt? Elk hoofdstuk in ‘Nu of nooit’ eindigt met een samenvatting van lessons learned en ook een aantal tips. Ik vind het mooi om te lezen dat die tips vaak reflectief zijn, ‘zacht’. Dus niet: kom op doorzetten, tanden op elkaar en gaan. Maar pak een journal, ga schrijven en onderzoek bij jezelf: hoe zit jouw mindset eruit, wat betekent discipline voor jou? Vraag hulp als je het nodig hebt, in plaats van alleen blijven ploeteren. Dat zijn voor mij universele lessen.

Tools om mee aan de slag te gaan

In ‘Nu of nooit’ staan verschillende tools om mee aan de slag te gaan. Voor mezelf kan ik nog wel leren qua discipline. Ik heb vaak allerlei ideeën en voornemens, maar hoe zorg je dan ook dat je ze echt uitvoert. Ik vind de hoofdstukken over broederschap en leiderschap inspirerend, stof om over na te denken hoe dat werkt/past in mijn eigen werk en leven.

Het slothoofdstuk heeft de titel van het boek zelf ‘Nu of nooit’. Daarin benoemt Carter dat het gros van onze gedachtes alle kanten op gaan. Naar vroeger, naar de toekomst, naar ‘wat als’. Daar heb je vaak maar weinig aan. Meditatie is voor hem een belangrijke sleutel: bewust in het nu zijn. En daarvoor hoef je niet stil te zitten op een matje in kleermakerszit, dat kan ook al wandelend door het bos, hardlopen, tandenpoetsend enz. Met al deze lessen kun je jezelf verder ontdekken, niet altijd leuk, maar wel waardevol!


Specificaties Nu of nooit

Auteur: Dai Carter | Uitgever: Prometheus | Januari 2022 | 9789044648560 | 255 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nu of nooit
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.