Nuna, een bijzondere held op zonne-energie met gratis download!

Als je aan kinderen vraagt om een auto na te doen, dan zeggen ze allemaal hetzelfde! “Vroem vroem”. Dat geld ook voor een trein, ze zullen allemaal “Tjoek tjoek” zeggen en een stoomtrein nadoen. Best bijzonder, want veel kinderen hebben nog nooit een stoomtrein gezien. Ook voor auto’s is er een verandering gaande. Steeds meer auto’s rijden niet meer op fossiele grondstoffen maar op elektriciteit of zelfs zonne-energie. Hoog tijd voor een kinderboek met een bijzondere held: Nuna! En dit boek kan iedereen gaan lezen.

Nuna

Nuna

In Nuna wordt de gelijknamige hoofdrolspeler een held als zij de strijd aangaat met de allesverwoestende Fossylo. Dit is een auto die een hele stad vervuilt met zijn uitstootwolken. Daarmee probeert hij Nuna’s energie weg te nemen. De levendige en tot de verbeelding sprekende illustraties zijn gemaakt door Saša Ostoja. Het sluit goed aan bij de leuke teksten van Pepijn van Lanen. Een vermakelijk verhaal, vol spanning, samenwerkingen, helden en slechteriken. En met een mooie boodschap.

Maar hoe donkerder het ergens is, des te groter is de kans op licht.

Fragment uit Nuna – Pepijn Lanen

Samenwerking

De totstandkoming van dit boek Nuna is bijzonder! Een divers team heeft aan dit kleurrijke kinderboek gewerkt. Pepijn Lanen, Saša Ostoja en het Vattenfal Solar Team hebben de handen inéén geslagen en daar is een ontzettend tof boek uitgekomen. De basis van het verhaal, de auto op zonne-energie bestaat echt! Pepijn heeft hier geweldig leuke woorden aan gegeven en Saša een kleurrijk beeld.

Vattenfal Solar Team

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna, waarmee ze aan races meedoen. Zeven maal werden ze al wereldkampioen. Jaarlijks bezoekt het team basisscholen om kinderen te enthousiasmeren over techniek en te informeren over het belang van duurzaamheid. Daar bleek dat kinderen nog altijd een verouderd beeld hebben van auto’s. Het geluid van een auto omschrijven ze nog steeds als ‘vroem’ en in tekeningen komt er standaard een wolkje uit de uitlaat. Onderzoek bevestigde dat beeld.

Daarom besloot het team om het eerste kinderboek te maken met de auto Nuna op zonne-energie als held. Voor het verhaal schakelden zij de hulp in van Pepijn Lanen, ook bekend als zanger van ‘De Jeugd van Tegenwoordig’, columnist én kinderboekenschrijver. Daarmee hopen ze het kinderbeeld van auto’s te moderniseren.

Want goede dingen zijn wel vaker spannend.

Fragment uit Nuna – Pepijn Lanen

Pepijn Lanen

In zijn vorige boek ‘Vad3r’ schrijft Pepijn Lanen dat hij zich, als vader van 3, constant druk maakt over het welzijn van zijn kinderen. Waar hij vroeger een vrij onbezorgd leven leed, denkt hij nu steeds vaker na over dingen als de toekomst van zijn kinderen. Toen hij gevraagd werd om een boek over Nuna te maken, was hij direct enthousiast. ‘Hoe tof is een auto op zonne-energie? En hoeveel toffer zou het zijn als onze kinderen later allemaal in zo’n auto rijden?

‘Toen ik werd gevraagd om een verhaal over Nuna te bedenken en schrijven zag ik haar direct voor me als held. Om een held te worden moet je natuurlijk wel eerst een slechterik verslaan. Daarom neemt ze het op tegen de vervuilende Fossylo. Ik denk dat kinderen na het lezen van dit boek later allemaal een Nuna willen!’

Saša Ostoja

Saša Ostoja heeft de kenmerkende illustraties gemaakt voor Nuna. lllustraties, die wat mij betreft, perfect aansluiten bij Pepijn zijn woorden. Ik vind het een leuke en opvallende keuze voor dit kinderboek. Haar illustraties zijn apart en vol kleur. Ik krijg er heel erg een VPRO en Purno de Purno vibe van en I love it. Saša is een Nederlands Kroatische artiest en kunstenaar. Ze woont in Amsterdam.

Het boek Nuna

De liefde waarmee dit boek “gemaakt” is, is zeker goed voelbaar. Voor mij klopt het als geheel. Ik ken de boeken van Pepijn en zijn schrijfwijze is beeldend. Zijn woordkeuzes zijn mooi. Voor kinderen is het duidelijk en voor volwassenen valt er veel leuks in te ontdekken. Mijn dochter van 7 vind de illustraties ook erg tof, net zoals de Nuna, de held van het verhaal.

Wij kijken altijd graag naar de Solar race op tv, waar het Vattenfall Team altijd erg succesvol is. Het is heel leuk om te zien die race. Als moeder en pedagogisch professional vind ik het belangrijk dat bepaalde gewoontes doorbroken worden bij kinderen. De wereld veranderd en wij kunnen mee veranderen. We moeten wel om te overleven en daar is niks mis mee. Gewoontes doorbreken gebeurd door boeken en de beeldvorming bij kinderen. De toekomstige generatie.

Ik ben benieuwd wanneer de verandering komt als kinderen een auto (of trein) nadoen. Zelf zie ik al een verandering me “bellen”. Kinderen hebben best lang het gebaar van een hoorn naar je oor brengen gedaan. Maar tegenwoordig zie ik kinderen met een object voor hun gezicht bellen, het beeldbellen begint gangbaar te worden in mijn omgeving. En zeker na de coronaperiode.

Nuna Gratis downloaden

Hoe je dit boek kan lezen? Gewoon door het gratis digitaal te lezen en downloaden. Er is maar een beperkte oplage gedrukt. Het doel is ook niet verkoop, maar dat dit boek met held Nuna voor iedereen toegankelijk is.

Veel leesplezier en op naar een wereld met schonere lucht!

Extra tips voor een gezondere toekomst

Lees ook de reviews van de volgende boeken die perfect in het thema duurzaamheid, milieu, klimaat en een gezondere wereld passen:

Laat kinderen zelf bouwen en kennis laten maken met de kracht van zonne-energie of andere niet vervuilende energiebronnen. Met onderstaande tips heb je leuke bouwpakketjes.

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.