Olifantje in het bos; een boek naar het klassieke kinderliedje

Olifantje in het bos; laat je mama toch niet los. Het klassieke kinderliedje is nu in beeld gebracht door Annemarie van Haeringen. Wat een schattig boekje is dit!

Olifantje in het bos

Olifantje in het bos

Voordat ik een dochter kreeg, zong ik af en toe wel kinderliedjes. Dit omdat ik werkzaam ben als pedagogisch medewerkster en met alle leeftijdscategorieën binnen de kinderopvang heb gewerkt. Van baby’s tot kinderen van 12 jaar; alles heeft zijn charme. In je werk met kinderen van 0 tot 4 jaar zing je iedere dag wel en dan vooral aan tafel voor belangrijke eetmomenten. Zo heb ik dan ook het liedje Olifantje in het bos leren kennen.

Nu, jaren later, zing ik dit liedje nog dagelijks voor mijn dochter. Er zijn ook een aantal variaties op dit liedje, zoals Olifantje in de zee en Olifantje op de stoep. En ja, die laatste gaat over poep!

Boek met illustraties bij dit liedje

Olifantje in het bos gaat over een olifantje die erop gewezen wordt dat hij zijn mama niet los moet laten. In het begin van het liedje en dus ook in dit boek, heeft het olifantje netjes de staart van zijn mama vast. Dan wordt hij afgeleid en laat hij deze los en komt hij erachter waarom hij zijn mama niet los moet laten. Anders…

Dit lieve en vooral leuke boek van Annemarie van Haeringen neemt je mee in dit klassieke kinderliedje. Ook al ken je het niet, de tekst is simpel en door de illustraties in het boek weet je meteen waar het over gaat. Kinderen leren zo op een simpele manier de les dat zij hun mama / papa / ouders in het algemeen niet uit het oog moeten verliezen als zij samen op pad zijn. Deze les is een hele belangrijke en misschien wel de eerste die een kind wordt aangeleerd. Je hoort het jezelf nog zeggen tegen je eigen kind; bij papa en mama blijven hé!

Illustraties

De illustraties in dit boek vallen mij op, op een positieve manier. Ik ben erg van het realistische, maar Annemarie wijkt hier met Olifantje in het bos wel een beetje vanaf. Zo zijn er gele en blauwe bomen en hebben mama olifant en het olifantje kleding aan. Wat ik dan wel kan waarderen is het feit dat het olifantje wordt afgeleid door paddenstoelen die dan wel weer waarheidsgetrouw zijn getekend. De uil op de tak is kleurloos en valt dus op tussen alle andere gekleurde dingen op de pagina.

anders
Leuke illustraties

Olifantje in het bos; een aanvulling voor je boekenkast

Ik vind Olifantje in het bos echt een aanvulling op de boekenkast van je kind. Ja ook kinderen kunnen een boekenkast hebben! Mijn dochter heeft op haar kamer een kastje met boeken; op de bovenste plank staan de boeken die ik echt moet voorlezen aan haar op dit moment (later kan zij deze zelf lezen) en de onderste plank is helemaal haar terrein. Hier staan de prentenboeken en dus de boeken die zij zelf lekker kan ‘lezen’. Want ook al kan ze de woorden niet zelf lezen, er is genoeg te zien in deze prachtige boeken. Olifantje in het bos krijgt dan ook een mooi plekje op de onderste plank. Dit boek is gemaakt van stevig karton en daardoor bestand tegen de kinderhandjes die niet altijd even zuinig met een boek omgaan.

Samen met mijn dochter heb ik dit boek al een paar keer gelezen en het liedje erbij gezongen. Ik betrapte haar erop dat ze op haar kamer zat met het boek op schoot en Olifantje in het bos aan het zingen was. Prachtig toch?!

Benieuwd naar de andere twee varianten?

Zoals ik aan het begin van deze review aangaf, ken ik nog twee varianten van olifantje in het bos. Ik dacht dat het misschien leuk zou zijn om de tekst daarvan met jullie te delen. De melodie is hetzelfde als het origineel; veel zingplezier!

Olifantje in de zee

olifantje in de zee
neem je wel je mama mee
spetter, spetter, spetter, spat
alles wordt zo lekker nat
olifantje in de zee
neem je wel je mama mee

Olifantje op de stoep

olifantje op de stoep
stap niet in de hondenpoep
anders krijg je vieze schoenen
en dan moet je mama boenen
olifantje op de stoep
stap niet in de hondenpoep

Specificaties Olifantje in het bos

Auteur en illustrator: Annemarie van Haeringen | Uitgever: Leopold | Juni 2021 | 9789025881276 | 16 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Olifantje in het bos
Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.