Ondernemen als een baas. Maak je dromen waar.

Hoe onderneem je als een baas? Door te tinkeren, hosselen en circulair denken. Nooit van gehoord? Ik ook niet. Vandaar dat ik geïnteresseerd was in het boek van Wesley dos Santos & Johan van Boven. Uiteindelijk gaat het erover hoe je je dromen waar kan maken. Door gewoon te doen wat je in je hoofd hebt en je niet door je eigen angsten laat begrenzen. Lef, risico’s nemen, een goed netwerk en een beetje geven, aan anderen en moeder Natuur. Tinkeren, hosselen en circulair denken dus.

ondernemen als een baas

Wesley dos Santos, ondernemen als een baas.

Waar ken je Wesley Dos Santos van? Hij is ondernemer en eigenaar van een aantal bedrijven, bootverhuur ikapitein, sneakermerk Diversité Footwear, cvplatform UniekCV en recent PodcastX. Hoe hij dat doet? Hij heeft een idee en gaat daarmee aan de slag. Al werkenderwijs ontstaat het idee verder en zoekt hij naar mensen die hem verder kunnen helpen. Vanwege zijn ondernemersgeest heeft hij inmiddels ook de koning en koningin ontmoet. Zelf ben ik recent ook een eigen coachingspraktijk begonnen. Ik was dus erg nieuwsgierig wat er in het boek Ondernemen als een baas staat. Wie weet steek ik er nog wat van op voor mijn eigen bedrijf. Betekent in ieder geval dat ik aan de slag moet met tinkeren, hosselen en circulair denken. Eerst maar eens erachter komen wat dat is.

boek

Tinkeren

Tinkeren gaat over je verbeelding de vrije loop laten. Je hebt een idee en je ziet het voor je. In Ondernemen als een baas wordt onderscheid gemaakt in twee soorten: verbindend en innoverend. De eerste is verbeeldingskracht op basis van bestaande zaken die je met elkaar verbindt. Bij de tweede ga je iets doen wat nog nooit iemand anders heeft gedaan. Daarnaast is het belangrijk je ideeën uit te spreken. Ze evolueren als Pokémon. Door anderen over je dromen te vertellen en door zaken aan elkaar te verbinden wordt je idee steeds concreter. Schrijf ze op en stel vragen. Het vraagt ook lef. Bij het realiseren van iKapitein bijvoorbeeld was er eerst geen ligplaats in Delfshaven. Wel in Rotterdam Noord. Later kwam die ligplaats wel vrij in Delfshaven. Het is dus ook risico’s nemen. Plus je drempel om nieuwe dingen te willen leren moet heel laag zijn.

tinkeren

Hosselen

Hosselen, ik had er nog nooit over gehoord. Ja, ik heb een keer de blog van Kelly gelezen hierover. En Kelly kan het weten, zij is zelf ook ondernemer en heeft een webshop in outlet kinderkleding. In Ondernemen als een baas staat dat het gaat om het creëren van je eigen piekmomenten. Het gaat om toewijding en de bereidheid er veel uren in te steken. Actief blijven. En tegenslagen overwinnen. Hosselen gaat om een mindset. Je weet wat je wil bereiken en dat bereik je dan ook. En soms is het een beetje bluffen. Je weet nog niet of iets gaat werken, maar je hoopt het wel. Met die bluf heeft Wesly dos Santos in ieder geval de Aardig Onderweg Award gewonnen. Hij is meer dan een jaar bezig geweest om zijn idee te realiseren, maar het lukte wel. Het gaat om kansen zien, grijpen én een netwerk.

ondernemen als een baas

Tot slot, kansen zijn er altijd

In Ondernemen als een baas geeft Wesley Dos Santos voorbeelden van andere bedrijven, zoals booking.com en Marktplaats. Hij sprak ook met bekende Nederlanders zoals Anouk Hoogendijk. Daarnaast zijn er oefeningen om je verder te helpen. En een uitnodiging deze met hem te delen. Een voorbeeld van circulair denken. Groeien door terug te geven, aan anderen en aan moeder Natuur. En circulair denken levert ook nieuwe kansen op. Tot slot ook voorbeelden van boeken die hem hebben geïnspireerd. Zijn eigen boek boek is trouwens ook inspirerend en het is zeer toegankelijk geschreven. Het laatste hoofdstuk van Ondernemen als een baas is gewijd aan de coronacrisis. Wesley Dos Santos laat zien dat je ook dan niet moet panikeren, maar blijft tinkeren en hosselen. Hij heeft bijvoorbeeld een podcastbedrijf ontwikkeld, PodcastX. Een idee dat hij al langer had, maar nu tijd had om het verder te ontwikkelen. Kansen zijn er altijd.

boek

Specificaties Ondernemen als een baas

Uitgever: LEV. | Auteur: Wesly dos Santos en Johan van Boven | 9789400512283 | 1 september 2020 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

ondernemen als een baas
footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.