Op weg – Leo Timmers, een interactief prentenboek

In Op weg vind je alles wat vaart, vliegt, duikt of rijdt! Met tandwielen of schuifjes zet je de voertuigen zelf in beweging. Ga je mee? Een ideaal prentenboek voor tijdens de kinderboekenweek!

Van tram tot tractor

Leo Timmers tekent al jaren allerlei voertuigen die vliegen, rijden of duiken. Ze bewegen ook echt in Op weg! Door te schuiven of te draaien scheurt de raceauto weg, stijgt een vliegtuig op of rijdt de tram tingelend voorbij. Voer-, vaar en vliegtuigen uit onder meer Garage Dust, Franky en Aap op straat zijn in dit stevige kartonboek verzameld.

Zelf doen

Mijn eerste indruk van Op weg was: dit gaat mijn zoontje erg leuk vinden. Andere interactieve boeken, vallen bij hem namelijk erg in de smaak. En jawel, toen zijn oog op de karteltjes van het tandwiel viel, zei hij net vóórdat ik er aan kon draaien: “Nee, ík doet het, mama!”

Tóch voorlezen

Gelukkig mocht ik het boekje tóch nog voorlezen voordat hij ging slapen. Hoewel, voorlezen… ik bedoel: een verhaaltje vertellen naar aanleiding van de plaatjes in het boek. Behalve wat letters en cijfers op de voertuigen (zoals “N737U en 81” op het vliegtuig en “taxi” op de taxi) staat er namelijk geen tekst in Op weg.

Met het vliegtuig in Op weg

En even waande ik mezelf weer op vakantie bij het zien van het plaatje van het vliegtuig in Op weg. Begin deze maand mocht mijn zoontje mee naar Boedapest, waar mijn hardloopgroep de halve marathon ging lopen. “Kijk eens, dat lijkt ‘ons’ vliegtuig wel, dit is ook een blauwe! Maar aan de streep te zien, ging dit vliegtuig helemaal over de kop, zie je dat?” Denkend aan de turbulentie die wij tijdens de terugvlucht hadden, zal onze streep er golvend uitgezien hebben, haha.

op weg

“Kijk, een taxi!”

Best grappig dat taxi’s er vaak geel uitzien in boekjes, terwijl ze in Nederland eigenlijk alleen te herkennen zijn aan een blauwe kentekenplaat. Toch weet mijn zoontje nu dat het een taxi is en dat ziet hij gezien zijn leeftijd, ruim 2,5 jaar, (nog) niet aan de letters. In Boedapest waren de taxi’s namelijk wél allemaal geel. En die zag je echt overal in het drukke verkeer. Het leuke van Op weg is dat ik nu pas goed kan uitleggen wat een taxi eigenlijk precies is, doordat er via de draaischijf steeds een andere klant in de taxi zit.

op weg

Nog meer herkenning in Op weg

Ook herkenbaar van onze trip naar Boedapest, is het wachten op de tram. We hebben veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer aldaar en dat vond mijn zoontje erg leuk. In Op weg stappen de mensen iets soepeler de tram in dan ik deed na een recordaantal stappen (bijna 25000 op één dag) op de teller met mijn zoontje op de schouderdrager. Door middel van een schuif kun je het groepje mensen zó de tram inschuiven. Dat is makkelijk!

Welk voertuig zou jij na een lange dag ingeschoven willen worden?

op weg

Specificaties Op weg

Auteur: Leo Timmers | Uitgeverij: Querido | 9789045123646 | september 2019 | 14 pagina’s | meer informatie vind je hier

Nationale Voorleesdagen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is home-Prentenboek-top10-2021-1024x544.png

De volledige lijst prentenboek top 10: Staat er een link dan kun je doorklikken naar de volledige review!

 • Coco kan het! (Uitgeverij Gottmer)
  Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen
 • De jongen en de walvis (Uitgeverij Lemniscaat)
  Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas
 • Dit is uil (Veltman Uitgevers)
  Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar
 • Eén voor jou, twee voor mij (Uitgeverij Gottmer)
  Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever
 • Kom je mee? (Rubinstein)
  Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus
 • Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn Uitgeverij)
  Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon
 • Naar de wolven (Uitgeverij Querido)
  Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert
 • Op weg (Uitgeverij Querido)
  Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
 • Petra (Flamingo – BBNC Uitgevers)
  Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos
 • Wat rijmt er op stoep? (Uitgeverij Leopold)
  Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten
footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en in het dagelijks leven werk ik in de zorg. Sinds eind 2016 ben ik moeder van mijn zoontje. Op de dagen dat ik vrij ben, ben ik vaak samen met hem buiten te vinden. Bijvoorbeeld hardlopend naast mijn zoontje, want sinds deze zomer kan hij zonder zijwieltjes fietsen! In de avonduren maak ik, na het voorleesritueel bij mijn zoontje, graag tijd om te schrijven. Al een aantal jaar zit ik in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schrijf niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vind het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.