Opgeruimd staat netjes, een thriller over een gedreven psychopaat

Wat weet jij van psychopaten? Zijn dat altijd emotieloze moordenaars? Of kan het ook een onderdeel zijn van iemand zijn of haar karakter waarmee best in een maatschappij gefunctioneerd kan worden? En inderdaad haar, een psychopaat beperkt zich niet alleen tot het mannelijke ras. In Opgeruimd staat netjes lezen we mee met Chloe. Een jonge gedreven student én een gedreven psychopaat. Het is bekend dat ze een psychopaat is en heeft daarmee zelfs een volledig betaald beurs voor een universiteit mee in de wacht gesleept…

hoofd Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes

Maak kennis met Chloe Sevre. Ze is een eerstejaars student die hoge cijfers haalt, graag naar yogales en studentenfeesten gaat en daarnaast ook nog tijd vindt om de perfecte moord te plannen. De afgelopen zes jaar heeft ze hard gewerkt aan haar plan om wraak te nemen op iemand uit haar verleden en nu is de tijd gekomen om alles in gang te zetten. Opgeruimd staat netjes wat dat betreft! Naast al deze activiteiten doet Chloe ook mee aan een klinisch onderzoek op de universiteit: ze is gediagnosticeerd psychopaat en is samen met zes andere studenten onderdeel van een psychologisch experiment.

Wanneer een van de studenten uit het onderzoek wordt vermoord is dat het begin van een gevaarlijk kat-en-muisspel waardoor Chloe ineens niet meer alleen jager maar ook prooi is. Als ze inziet dat ze in haar eentje te kwetsbaar is komt ze voor een lastige keuze te staan. Moet ze samenwerken met de andere studenten uit het onderzoek? Ook al weet zij als geen ander dat het geen goed idee is om een psychopaat te vertrouwen? Lees hoe dit afloopt in Opgeruimd staat netjes, het thrillerdebuut van Vera Kurian! Kurian heeft een PhD in sociale psychologie en publiceerde eerder korte verhalen.

Will Bachman heeft fouten gemaakt.
Will Bachman heeft nog zestig dagen te leven.

Blz 19

Psychopaten

Netflix vult zich gestaag met verse series en documentaires over psychopaten. In de herfst lijkt er meer behoefte te zijn aan deze gruwelijke verhalen. Zeker als we meer naar Halloween toegaan neemt de behoefte tot gruwelijkheden toe bij veel mensen. Al is de fascinatie voor seriemoordenaars, psychopaten, cults, sektes en meer naars altijd wel aanwezig bij een grote groep mensen. Zo ook bij mij. Voor mij zit die interesse in het psychische deel, wat maakt het dat bepaalde mensen de dingen doen die ze doen. Hoe denken ze en waarom handelen ze op een bepaalde manier. Opgeruimd staat netjes laat op een vermakelijke manier een blik in het brein van psychopaten zien. Kurian haalt zelfs in haar verhaal aan dat het woord psychopaat ten onrechte met criminaliteit wordt geassocieerd. Het is onderdeel van een karakter wat iemand vormt maar niet direct tot een crimineel maakt.

Ik gebruikte net meervoud want naast hoofdkarakter Chloe is het boek nog meer psychopaten rijker. En dan heb ik het alleen over degene die gediagnosticeerd zijn. Opgeruimd staat netjes is een vermakelijke mix van een whodunnit thriller en psychologische brainfood. Het verhaal is gehuld in mysterie en tegelijk krijg je een kijkje in een groep psychopaten. Dat levert spanning en humor op wat mij betreft. Er zitten echt wel gruwelijkheden in, maar toch weet Kurian het in een aangename luchtigheid te brengen. Ook zet ze je aan het denken over de stempel psychopaten. Want het kent bepaalde karaktereigenschappen, die dus niet direct crimineel hoeven te zijn.

Perspectieven

Opgeruimd staat netjes is het debuut van Vera Kurian en ik ben zeer gecharmeerd van haar schrijfstijl! Het begint echt geweldig. Je duikt middenin een verhaal en elk hoofdstuk geeft ze een bepaald beeld. Een beeld wat opeens in een ander hoofdstuk met een totaal ander perspectief wordt verrijkt. Ook verander je telkens van point of view. Chloe haar verhaal is de rode draad, maar daarnaast lees je mee met diverse andere karakters. Dat kan verwarrend werken, maar in Kurain haar geval lukt het heel goed! Geen enkel moment ben ik de draad kwijt en elke nieuw POV voegt een aangename gelaagdheid aan het verhaal toe.

Naast de psychopaten zijn er diverse andere thema’s en maatschappelijke punten die voorbij komen: vriendschap, liefde, familie, afkomst, geaardheid, maatschappij, geheimen, mentale gezondheid, leugens, armoede en rijkdom. Ik heb echt genoten van Opgeruimd staat netjes. Het is een verrassend spannend boek wat intelligent in elkaar zit. Kurian schrijft fijn. En het boek is voor een jonger YA publiek geschikt maar ook voor volwassenen wat mij betreft. Ik moest soms erg lachen door # die ze gebruikt. Ik wil verder weinig verklappen maar heb genoten van dit boek!

Specificaties Opgeruimd staat netjes

Auteur: Vera Kurian | Uitgever: Volt | Vertaald door Yvonne de Swart | Juni 2022 | 416 pagina’s | 9789021461670 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.