Over mieren die goud verzamelen – een fabelachtig boek

De kaft van ‘Over mieren die goud verzamelen’ springt enorm in het oog en trekt meteen je aandacht. Wat een prachtige tekening! Je ziet een gigantische walvis, maar als je beter kijkt, dan valt het op dat het puntje van zijn kop een eiland is. Hoe zit dat precies?  

over mieren die goud verzamelen

Over mieren die goud verzamelen – en andere bizarre dieren

Bestaan er mieren die goud verzamelen? Hoe voelt een aap zich bij vollemaan? In dit boek staan eeuwenoude antwoorden uit het encyclopedische Li livres dou tresor, geschreven rond 1260. Met dit boek duik je in de wondere wereld van de middeleeuwse fantasie.
Wij zien de eenhoorn nu in boeken en filmpjes vooral als een lief en magisch paard, maar in de middeleeuwen werd daar heel anders over gedacht!

Echte dieren of fabeldieren?

In het begin vroeg ik me een beetje af wat Over mieren die goud verzamelen nu eigenlijk voor een boek is. De prachtige tekeningen vielen meteen op. Maar toen ik de teksten ging lezen, was ik wel een beetje verbaasd. De eerste dieren die besproken werden waren een draak en een slang met twee koppen. Vervolgens werd daarna de doodgewone ooievaar besproken. En de feitjes in het boek zijn wel een beetje gek: hoezo eet of drinkt de kameleon niets en leeft hij uitsluitend van de lucht die hij inademt?

Toen ik achter in het boek de uitleg las, viel het kwartje pas. Brunetto Latini, de schrijver van het boek, leefde in de 13de eeuw. Hij schreef toen een boek, waarin dieren werden beschreven. Maar fabeldieren en echte dieren werden gelijkwaardig behandeld, en stonden dus zij aan zij in het boek. De feitjes die over de dieren genoemd worden in ‘Over mieren die goud verzamelen’ zijn dus eerder gefantaseerd dan werkelijkheid. En hier zie ik meteen een leuke ingang voor mijn werk als juf: hoe leuk is het om dit boek te gebruiken als je je eigen fabeldier gaat bedenken en tekenen?  

Schitterende illustraties

Toen ik dit boek voor het eerst in handen kreeg, keek ik meteen naar de illustraties. Zonder de teksten dus door te lezen, ben ik eerst gaan bladeren om even alle tekeningen te bekijken. En echt… wauw! En nog eens wauw! Wat een geweldige tekeningen zeg. Rébecca Dautremer heeft voor een beperkt kleurenpalet gekozen. Maar daarmee de tekeningen toch tot in detail uitgewerkt. Heel knap dat ze aan de hand van de omschrijvingen, tekeningen heeft gemaakt van hoe zo’n dier eruit zou moeten zien. Los van het beeld dat we nu misschien hebben van bijvoorbeeld een draak of eenhoorn. Maar puur uitgaande van de middeleeuwse omschrijving.

Als ik een minpuntje aan ‘Over mieren die goud verzamelen’ moet noemen, dan zou ik zeggen dat het te dun is! Voor mij hadden hier nog wel veel meer dieren in mogen staan. Ik wilde op het einde van het boek gewoon meer! Wat voor gekke dieren en weetjes zouden ze nog meer hebben bedacht in de middeleeuwen? Dus wie weet komt hier ooit wel een keer nog een vervolg op?

Specificaties Over mieren die goud verzamelen – en andere bizarre dieren

Auteur: Brunetto Latini | Illustraties: Rébecca Dautremer | Vertaling: Ed Franck | Uitgever: Davidsfonds Infodok│ 9789002273919 │juli 2021│32 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel, of klik hier

over mieren die goud verzamelen
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.