Overlevingslied, een huiveringwekkend verhaal van Paul Tremblay

Paul Tremblay.. een naam die maar blijft opduiken in mijn aanbevelingen. En ook op mijn Goodreads zie ik deze auteursnaam met grote regelmaat voorbij komen. Hoog tijd om eens kennis te maken. De synopsis van Overlevingslied beloofd een zenuwslopend boek over een virus die gaat rondrazen over onze aarde. Met een dikke aanbeveling van Stephen King op de cover, ja dat werkt bij mij, en zomerweer wat te donker is voor de tijd van het jaar lijkt dit boek me perfect om lekker te gaan lezen. Het begint al goed met een waarschuwing vooraf van de auteur…

Overlevingslied paul tremblay ls uitgeverij horror dystopie voorkant boek cover omslag

Overlevingslied samenvatting

Overlevingslied is een griezelig horrorverhaal van Paul Tremblay, een van de favoriete schrijvers van Stephen King en winnaar van de Bram Stoker award voor Superior Fiction in 2018. Massachusetts wordt geteisterd door een verraderlijk virus met de symptomen van hondsdolheid en dat wordt verspreid door speeksel. Maar in tegenstelling tot hondsdolheid, heeft deze ongekende ziekte een angstaanjagend korte incubatietijd van een uur. Besmette patiënten worden knettergek en ervaren een drang om zoveel mogelijk andere mensen te bijten en infecteren, vooraleer hen een onvermijdelijke dood wacht. De ziekenhuis zijn overvol, de hysterie is uitgebroken, mensen leven in quarantaine en een avondklok is ingesteld.

En toch lijken de noodprotocollen van de regering te haperen. Dokter Ramola “Rams” Sherman, een zachtaardige kinderarts krijgt een hysterische oproep van haar hoogzwangere vriendin, Nathalie. Nathalie’s man is vermoord, nadat hij venijnig aangevallen werd door een besmette buur. In een poging haar man te redden, werd ook Nathalie gebeten. Zullen Nathalie en Rams de huiveringwekkende, en soms dodelijke uitdagingen op hun pad overwinnen en zullen ze het leven van Nathalie en haar ongeboren kind kunnen redden? Lees het in overlevingslied.

In de huiveringwekkende thriller Overlevingslied toont Paul Tremblay (1971), de favoriete schrijver van Stephen King, zijn meesterlijke vertelkunst.

Dystopische horror thriller

Ik zit een beetje te stoeien met welk genre nou passend is voor Overlevingslied. Het is een spannend verhaal over een virusuitbraak, outbreak. De een zal het een thriller vinden, de ander horror. Het is een dystopisch toekomstbeeld, maar dan van een zeer dichtbije toekomst. Het voelt aan zoals de pandemie met het covidvirus. Het leest verder ook als een actiethriller, er zitten veel zenuwslopende scènes in. De basis is namelijk een hondsdolvirus wat per minuut werkt in plaats van de “normale” incubatietijd van enkele weken. Je ziet een samenleving schudden en dealen met deze ontwikkeling. En we zoomen in op enkele persoonlijke verhalen.

Voornamelijk die van Natalie, ze is hoogzwanger. En een vriendin van haar Ramola die kinderarts is. Ze moeten beide in de brokstukken van de chaos van de samenleving hun weg zien te vinden. En snel ook want Natalie staat op het punt van bevallen. Hun reis is er een van wild geworden dieren & mensen. Sommigen door het virus, anderen door de gekte van veranderingen. Wie bedoelt het goed? Een zenuwslopende reis volgt en je mag zelf kiezen of dit horror of thriller is voor jou, maar spannend is het zeker in Overlevingslied.

Leeservaring

De vormgeving en opmaak vind ik echt heel goed gedaan. Tel daarbij de zinderende synopsis op, een lyrische leus van Stephen King en een banger van een waarschuwing van de auteur. Je leest op diverse manieren het verhaal. Vanuit het oogpunt van de zwangere Natalie en vanuit nuchtere kinderarts (en tevens vriendin) Ramola. Soms een doorlopend verhaal in logische hoofdstukken. Soms meer gefragmenteerd. Het begin vind ik heel sterk, juist doordat het korte stukjes zijn. We komen meteen tot de kern van de situatie, de wereld en de karakters van Overlevingslied.

Het verhaal is goed en spannend van Overlevingslied. De vaart zit er redelijk in en het verhaal is niet heel dik. Toch ben ik na de enthousiaste start al snel een beetje mijn aandacht kwijt. Tremblay weet niet op een manier een verhaal te vertellen wat mijn aandacht vast weet te houden. Ik weet overigens niet of dit in zijn eigen taal Engels anders zou zijn. Sommige verhalen zijn sterker in een eigen taal. Wat overigens niks zegt over de vertaling, die is echt wel prima gedaan. Telkens als er vaart in komt duiken we in het verleden en dat remt voor mij dan weer de spanning waar ik zin in heb.

Tell do’n show

Ook voelt het voor mij meer aan als ’tell don’t show’. Er wordt veel verteld over de goede vriendinnenband die nu wat bekoeld is. Veel gedeeld over verledens en over de noodsituatie. Maar ik voel het gewoon niet echt. Ik snap niet precies waarom Ramola zo trouw is. Maar ik wil het wel aannemen. De arts in het ziekenhuis en de ontwikkelingen daar snap ik al helemaal niet en kan ik minder makkelijk aannemen. Zeker in Amerika lijkt het me sterk dat stad en land wordt bewogen voor 1 enkele zwangere vrouw.

Buiten dat vond ik Overlevingslied wel een goed boek. Het verhaal is spannend en de vormgeving van een verhaal brengen vind ik tof. Het verhaal is aan het einde ook wel echt “af en rond”. Ik schuif Tremblay zeker nog niet aan de kant. Hij is niet voor niets de winnaar van de Bram Stoker Award Superior Fiction. Een ander boek, The Cabin at the End of the World* heb ik in het Engels liggen en die komt zeker op mijn tbr stapel. Overigens zie ik nu wel dat er op elk boek van Tremblay een quote van King of diens zoon Joe Hill staat. Een goede indicatie maar niet altijd een match dus met mijn eigen smaak.

Leestips

Specificaties Overlevingslied

Auteur: Paul Tremblay | Uitgever: LS | Vertaald door Frank Levefere | November 2020 | 288 pagina’s | 9789024592562 | Oorspronkelijke Engelse titel: Survivor Song | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij LS of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.