Perronpapegaaien en krekelcriminelen een safari in de stad

Ik ben een echte stadse. Geboren in Harderwijk maar 100% getogen in Den Haag. Maar van jongs af aan trok de stad mij al. Ik zal bij de Haagse natuurverkenners, zat tot op de middelbare school op de scouting en was regelmatig te vinden in het bos en op het strand. Maar toch heb ik mij nooit beseft hoeveel natuur er eigenlijk te vinden is in de stad. Dankzij Perronpapegaaien en krekelcriminelen gaat er een wereld voor mij open.

Perronpapegaaien en krekelcriminelen

In Perronpapegaaien en krekelcriminelen neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra je mee op safari in de stad. Want daar is veel meer natuur te vinden dan je denkt! We ontmoeten spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet, vissen die hun eigen deurbel hebben en nog veel meer. Voor veel dieren is de stad een ‘all you can eat’-restaurant, zolang ze maar uitkijken met oversteken… En wist je dat sommige planten en dieren zich zo goed hebben aangepast aan het stadsleven, dat je het zelfs evolutie kunt noemen? Wie dit boek leest, zal nooit meer op dezelfde manier door de stad lopen!

inhoudsopgave Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Wat zijn perronpapegaaien?

Ok laten we het eerst maar eens hebben over de titel van het boek. Perronpapegaaien en krekelcriminelen. Ik had nog nooit gehoord van perronpapegaaien, maar dankzij de uitleg van Auke-Florian weet ik nu precies wat dit zijn. Spreeuwen! Spreeuwen die alle geluiden nadoen, van conducteursfluitjes, remmende treinen en rollende koffers. Pas maar op want voor je het weet ben je in de maling genomen. De spreeuwen hebben het veel te goed op het perron, zonder natuurlijke vijanden en met genoeg rommel dat wij mensen achterlaten voor ze.

Eerlijk gezegd dacht ik dat ze het over de halsbandparkieten had. Hier in Delft hebben we hier een flinke familie die bij elkaar verzamelt in hun slaapboom. En ik ook Den Haag- Mariahoeve weet ik de populatie te vinden. Heb jij ze ook wel eens gezien?

De uitleg van de krekelcriminelen vond ik verderop in het boek, arme Mirjam het zal je maar gebeuren in alle onwetendheid..

Safari tip in de stad

Perronpapegaaien en krekelcriminelen staat bomvol met leuke anekdotes en verhalen van de schrijver van het boek. Hij weet je echt te boeien en met veel plezier heb ik al een aantal verhalen gelezen. Zoals de duif die zijn nestje maar bleef maken bovenop de vogelpinnen die haar eigenlijk weg zouden moeten houden. Of de slechtvalk die zijn eten voor later op de vogelpinnen boort. Sja dat is nog eens een andere manier om je eten te bewaren natuurlijk.

Bioloog Bram Kroese hield in 2020 een onderzoek naar welke dieren doodgereden werden op een weg. Hij plaatste daarna op 1 dag 640 kruizen langs de weg voor alle dieren die hij dood gevonden had.

Maar er is meer dan dood in Perronpapegaaien en krekelcriminelen. Sterker nog er is heel veel leven in de stad. Bijzondere geboortes in brievenbussen, stelende duiven en meeuwen, en prachtige stoepplantjes die tussen de kieren uit proberen te groeien.

Stoeptegel eruit plantje erin

Ook bij ons voor de deur doen we mee met de actie stoeptegel eruit plantje erin. We krijgen een prachtige geveltuin, al moeten we zelf even de plantjes kopen om erin te plaatsen. Tussen de tegels vind je prachtige planten zoals de paardenbloem, de klaproos en de ooievaarsbek.
Ga maar eens rondwandelen en ontdek wat voor mooie planten er proberen te overleven tussen al die stoeptegels!

Complimenten trouwens voor de prachtige illustraties van Annette Fienieg. Het boek wordt afgewisseld met foto’s en illustraties en dat leest en kijkt heel prettig. De aquarellen zijn erg mooi om naar te kijken. Ik ken haar werk al van een krekel in mijn slaapzak. Ook een prachtig boek met een krekel erin ja.

Ga op safari met Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Perronpapegaaien en krekelcriminelen is een boek dat het goed zal doen op school, op de bso en thuis. Het nodigt uit tot ontdekken van de wereld om je heen. Het nodigt uit tot experimenten en een wandeling met prikkers en een vuilniszak om de stad schoon te houden van ons afval.

Er staan leuke verhalen in om te lezen en interessante weetjes over alles dat leeft in de stad.

Een aanrader om in je kast te hebben staan en bij alle weeromstandigheden er eens bij te pakken voor een gezellige stadsafari!

Specificaties Perronpapegaaien en krekelcriminelen

perron papegaaien en krekel criminelen

Auteur: Auke-Florian Hiemstra | Illustraties Annette Fienieg | Uitgeverij Ploegsma | 9789021683454 | 28 september 2022 |  128 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.