Hipp hipp hurra! Pippi Langkous is jarig! – Astrid Lindgren

Pippi Langkous is jarig! Vijf-en-zeventig jaar wordt ze. Dat wordt gevierd met een speciale uitgave van de bekendste verhalen van Astrid Lindgren over het wereldberoemde meisje dat nooit oud wordt. In Pippi Langkous is jarig zijn de originele tekeningen van Ingrid Vang Nyman opgenomen.

Pippi Langkous is jarig

Pippi Langkous blijft geliefd. De verhalen worden gelezen, de televisieserie uit de jaren ‘70 is nog steeds met enige regelmaat op televisie. Net als de animatieserie trouwens. Mijn Jongste sprong een gat in de lucht van blijdschap toen de kleuterjuffen in al hun wijsheid hadden besloten dat het nieuwe thema Pippi Langkous zou worden. Ze was toen net vier jaar oud en wilde ieder dag met vlechtjes en twee verschillende sokken aan naar school.

knutsels van pippi langkous

Dat heeft ze nog wel even volgehouden, ook toen het thema voorbij was. Na veel knutsels op school en een bezoek aan Astrid Lindgren’s Värld tijdens de zomervakantie die erop volgde, was haar behoefte aan Pippi Langkous een beetje gestild.

Pippi Langkous is jarig

Een sterk meisje

Zoals je in Pippi Langkous is jarig kunt lezen is Pippi niet zomaar een meisje. Dat weten we natuurlijk wel, want als je vijf-en-zeventig jaar wordt zijn er heel wat mensen met je opgegroeid. We weten dat ze een paard kan optillen. Dat haar vader af en toe eens langskomt om haar een nieuwe voorraad goudstukken te brengen. En ook dat ze graag op avontuur gaat met Tommie en Annika. Dat ze school precies een halve ochtend heeft volgehouden. Dat ze pesters aanpakt. Of dat ze politieagenten te slim af is. De boeven trouwens ook. Die dachten dat ze zo’n meisje dat alleen woont wel aan zouden kunnen. Mooi niet. Pippi confronteert hen blijmoedig met hun gedrag en uiteindelijk druipen ze af.

Sterk dus. Deze jarige Pippi die het alleen met haar paard en meneer Nilsson in Villa Kakelbont rooit. Toch laat ze soms iets van haar kwetsbare kant zien. Zoals in het verhaal waarin ze naar school gaat. Ze moet de juffrouw met u aanspreken, maar hoe Pippi het ook probeert, ze blijft jij zeggen. De juffrouw is daar niet blij mee, maar de verdediging van Pippi is precies de spijker op haar kop.

” ‘Heb ik me slecht gedragen?’, zei Pippi verbaasd. ‘Ja, maar dat wist ik helemaal niet.’ Pippi werd er verdrietig van. Ze slikte iets weg en zei met trillende stem: ‘Als je moeder een engel is en je vader een koning ergens ver weg, en als je zelf je hele leven op zee hebt gevaren, dan weet je niet precies hoe je je op school moet gedragen.’ Toen zei de juffrouw dat ze dat wel begreep en dat ze niet meer boos was op Pippi, en dat Pippi misschien beter op school kon komen als ze een paar jaartjes ouder was.”

Eind goed al goed

Eind goed, al goed zou je denken. Het probleem is dat Pippi alleen in Villa Kakelbont bleef wonen, zonder volwassenen die zich echt om haar bekommerden. Of op een heel dwingende manier hun wil willen opleggen zoals tante Pastellia. Dat werkt averechts natuurlijk. Ik hoor jullie denken. ‘Het zijn maar verhaaltjes. Sprookjes bijna.’ Ja, maar ook nee. Pippi Langkous is jarig. Ze wordt vijf-en-zeventig jaar. Haar geestelijk moeder, Astrid Lindgren heeft haar verhalen opgeschreven in 1945, toen er in Europa wel heel veel kinderen rondliepen wie moeder een engel was en vader zich nauwelijks liet zien. Hele en halve wezen die opgevangen werden in tehuizen of het zelf rooiden in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Het is in die periode dat Astrid Lindgren de verhalen over Pippi Langkous op papier heeft gezet. Geen wonder dat de verhalen zo populair waren bij kinderen van over de hele wereld.

sterk meisje

Pippi Langkous deelt uit

Ook nu zijn verhalen populair en ook nu zijn er vluchtelingenkinderen. Ik wil hier geen politiek verhaal gaan houden, maar wanneer je een tof boek aan je kind wil voorlezen of je kind zelf wil laten lezen is Pippi Langkous is jarig een keuze waar je geen spijt van zult hebben. En geheel in de geest van de gulle Pippi Langkous zelf gaat een deel van de opbrengst van Pippi Langkous is Jarig naar Save the Children via het project ‘Pippi of Today’.

save the children pippi of today

Pippi Langkous is jarig is een speciale editie van de wereldberoemde verhalen van Astrid Lindgren. Het is een feest om (voor) te lezen voor kinderen en ondertussen steun je de Pippi’s van vandaag.

Pippi Langkous is jarig

Specificaties Pippi Langkous is jarig

Schrijver: Astrid Lindgren | Illustrator: Ingrid Vang Nyman | Vertaling van: Lisbeth Borgeius -Wildschut | Uitgever: Ploegsma | juni 2020 | 112 pagina’s | 9789021680590 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.