Plakkend design, een heldere vorm voor jouw boodschap

Tegenwoordig is het fijn als je meerdere vaardigheden ontwikkelt. Het is niet meer zo dat je specialist bent op één gebied en verder geen kennis hebt van andere zaken. Zowel in je werk als privé is het handig, om bijvoorbeeld digitaalvaardig te zijn. Onze bezigheden zijn meer versplinterd dan vroeger en allemaal zijn we bezig met communicatie, veelal digitaal. Zo ben ik als blogger veelal met taal en inhoud bezig, maar weet ik dat de vormgeving ook belangrijk is. Als de inhoud niet aantrekkelijk gepresenteerd wordt, trek je lezers niet aan. Met Plakkend design leer je hoe je je boodschap wel kan overbrengen op je doelgroep. 

Wat leer je met dit boek?

Naast de inhoud van je boodschap tellen de opmaak en vorm mee om impact te kunnen maken. Dat weet Ann Debeuf, dus schreef ze Plakkend design. Debeuf is lector en onderzoeker bij Grafische en Digitale Media aan de AP Hogeschool Antwerpen. Met dit boek wil ze mensen zonder opleiding tot grafisch vormgever of designer wegwijs maken in het kluwen dat visuele vormgeving kan zijn. Ze leert je hoe je een boodschap kunt laten blijven plakken bij de doelgroep. Daarvoor laat ze je ontdekken wat de impact is van lettertypes, witruimtes, kleur en beeld en hoe je die kunt inzetten om de inhoud te presenteren. 

Samen met je buikgevoel en gezond verstand ben je met dit boek gewapend om de strijd aan te gaan tegen onduidelijke informatie.

Ann Debeuf

De opbouw van Plakkend design

Het boek is op deze manier ingedeeld en opgebouwd:

  1. Voorwoord
  2. Wat, hoe, waarom?
  3. Eenvoud siert
  4. Gebruik beeld
  5. Structuur en hiërarchie 
  6. Letters en leesbaarheid 
  7. Colors matter
  8. Papier versus scherm
  9. Dankwoord
  10. Leeslijst

Per thema krijg je informatie, tips en dat allemaal rijkelijk geïllustreerd. Onder andere met mindmaps (I love mindmaps). Aan het eind van ieder thema vind je een checklist met daarin waar je op kan letten.

Wat vind ik van Plakkend design?

Plakkend design leest fijn, is duidelijk en beknopt geschreven. Het is informatief en leerzaam. Steeds word uitgelegd waarom dingen belangrijk zijn om toe te passen, zodat je echt snapt hoe woorden door beelden kunnen worden ondersteund. Je leert over van alles; van chunks tot het dual coding effect (zie filmpje hieronder).

Het boek is nuttig voor de praktijk en de stappen zijn haalbaar. Er staan veel handige tips in, zoals wanneer je beter een lijntekening kan gebruiken en wanneer een foto (en liever geen stockfoto!). Ook zijn er diverse verwijzingen naar externe bronnen, zoals deze voor iconen: thenounproject.com. Daarmee kan je gericht opzoeken wat voor jou nog meer informatief en handig is.

Het dual coding effect.

Handig boek voor iedere niet-designer

Dit handboek kan je wanneer het nodig is altijd weer uit de boekenkast halen. Voor mij was niet alles in Plakkend design nieuw, maar ik heb zeker weer wat dingen geleerd. Ik ga eens wat dingen proberen, zoals werken met verschillende varianten van eenzelfde lettertype om contrast te creëren. Ook ga ik weer bewust kijken naar bepaalde keuzes die ik vaak maak, zoals wanneer wel en niet een hyperlink plaatsten. 

Plakkend design is goed leesbaar voor zowel volwassenen als jongeren. Het is een informatief boek voor de niet-designer waarmee je leert een boodschap beter over te brengen middels vormgeving. Zo kan je de impact van de informatie die je wil geven vergroten. Dat willen we toch allemaal? Voor nu hoop ik dat mijn informatie in deze review goed is overgekomen.

Specificaties Plakkend design

Auteur: Ann Debeuf | Uitgeverij Academia Press; onderdeel van Lannoo Uitgeverij | 9789401476102 | Verschenen: januari 2022 | 152 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.